Journalist Tor Aksel Bolle og ansvarlig redaktør Gunnar Zahrisen i Bistandsaktuelt. Akrivfoto: Kristine Lindebø
Kristine Lindebo
«Afrika-gründer» dropper søksmål mot Bistandsaktuelt
Ville ha artikkel slettet.
Selskapet Better Globe dropper søksmål mot Bistandsaktuelt.
Som Journalisten skrev i desember truet selskapet i vinter med å saksøke Bistandsaktuelt, hvis de ikke endret eller slettet en nettartikkel fra 2013.
Better Globe, med gründer Rino Solberg i spissen, mente saken inneholder feil og har skyld i selskapets økonomiske nedtur. Better Globe AS driver ifølge Brønnøysundregisteret med skogplanting i Afrika som investeringsobjekt.
– Ikke verdt det
I saken «Millionbeløp forsvinner på mystisk vis» fra 2013 knyttes Better Globe til organisasjonen Child Africa Uganda, som også er startet av Solberg, og som Bistandsaktuelt har skrevet flere kritiske saker om. Dermed kommer saken høy opp i Google-søk om Better Globe, noe Solberg mener er grunnen til at selskapet har tapt penger.
«Afrika-gründeren», som Bistandsaktuelt betegner Solberg som, skriver i en e-post til Journalisten at fagbladets artikkelen er «fullstendig feil» og «insinuerende» og at det som står er «fysisk umulig og aldri har skjedd», men at de likevel har bestemt seg for å ikke gå til søksmål.
– Vi har vurdert det dit hen at en rettssak, med den tid og penger dette ville kreve ikke er verdt det, skriver han.
Les hele Solbergs svar nederst i artikkelen.
– Overraskende
Gunnar Zachrisen, ansvarlig redaktør i Bistandsaktuelt fortalte til Journalisten i desember at de i 2013 opplevde at Rino Solberg var fornøyd med det tilsvaret han fikk på trykk den gang.
– Trusselen om saksøking kom overraskende på oss fordi dette er en sak fra 2013, sier Zachrisen, som sa han også ble tilbudt samtidig imøtegåelse.
Better Globe hadde et møte med Bistandsaktuelt i september 2018, der de ba fagbladet om å endre eller slette artikkelen, noe de ikke ville. De fikk deretter et brev fra Better Globes advokat om det samme.
Rino Solbergs svar, gjengitt i sin helhet:
«Vi har aldri INNLEVERT noen søksmål, så i den sammenheng er det ikke noe å TREKKE.
Men årsaken er ganske enkelt den at, selv om Bistandsaktuelt’s fullstendige feil og insinuerende artikkel med headingen «Millioner forsvinner på mystisk vis», som klart forteller en leser at her er det STJÅLET penger, (det var vel også dette de ØNSKET å si) til tross for at dette er fysisk umulig og aldri har skjedd, så har vi vurdert det dithen at en rettsak, med den tid og penger dette ville kreve er ikke verdt det.
Min egen holdning er at; "den beste revansj er massive suksess", så DET er det jeg personlig har brukt tiden min på. Allerede nå har Better Globe AS vunnet Gasellepris 3 år på rad, til tros for at jeg har blitt hengt ut som skurk i mange forum og blogger pga den tendensiøse artikkelen i Bistandsaktuelt. Når det gjelder Child Africa, så vedlegger jeg regnskapet for 2018, slik at du selv kan se at organisasjonen er den BESTE i Norge, når det gjelder hvor mye av pengene som går til saken, nemlig 98,5%. Målet neste år er å passere 99% og da håper jeg at man VIL FORSTÅ at ikke alt som skrives i diverse aviser/blader er sant og at vår suksess er et faktum, til tross for at vi er hengt ut på OBS lister og figurerer i programmet svindeljegerne pga at vi helt lovlig fikk inntekter fra et telefonsalgsselskap i flere år.
Vi hadde jo håpet på at Bistandsaktuelt ville hatt integritet nok til å innrømme at denne headingen er USANN, og av-indeksert den, eller skrevet en riktig tittel «CA hadde feil i sine regnskaper fra 2009-2011», noe som ville vært sannheten og som vi selvfølgelig også rettet opp, etter å ha funnet feilen. Vi har alltid vært transparente med både regnskaper og alt annet, og dette er jo bevist, da vi til og med oversendte regnskaper som var feil fra Uganda, noe vi absolutt ikke var nødt til.
Den 5. april hadde Child Africa forøvrig samlet over 10,000 barn på Kololo Airstrip i Kampala, til årets Bingwa (champion) festival, hvor de sang Bingwa sangen vår MOT korrupsjon. Både barna og alle innbudte gjester var enige om at dette var riktig måte å bekjempe korrupsjon på, gjennom barna over lang tid».