Politiet i arbeid på stedet etter politiskytingen på Bislett tirsdag 9. november.

Videoer fra Bislett-dramaet ga hodebry for mediene:
– Krevende timer

Nå ønsker NRK å være tilbakeholdne med bilder fra hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag morgen kom meldingene om at en mann var blitt skutt av politiet på Bislett i Oslo. Mannen hadde forsøkt å gå til angrep på en tilfeldig kvinne med kniv, men politiet kom raskt til stedet.

Kort tid etter hendelsen publiserte mange medier ulike videoer fra den dramatiske hendelsen, blant annet fra øyeblikkene med de dødelige skuddene.

Nettavisen-journalist Simen Lønning har tidligere fortalt Journalisten om å være tilfeldig forbipasserende på stedet.

– Visste ikke om mannen døde

Den pågående dramatikken skapte hektiske minutter i flere redaksjoner:

Fagredaktør Marius Tetlie i NRK forteller til Journalisten at de raskt fikk tilgang til de dramatiske bildene, og umiddelbart måtte vurdere om det var mulig å publisere hele, eller deler av materialet.

– Den første vurderinga var knytta til innholdet i bildene og et eventuelt utfall. Vi visste jo ikke om mannen med kniv døde av skuddene. Vi diskuterte mye utfallet og at vi måtte være veldig forsiktige, sier Tetlie.

Først og fremst sladdet de bildene for ikke å identifisere gjerningsmannen, og de valgte å publisere påkjørslene der politiet forsøkte å sette mannen ut av spill.

– Det mener vi var riktig å vise. Dette var en dramatisk hendelse midt på gata i Oslo og i full offentlighet. Det er relevant å vise et presist og bredt bilde av det som skjedde, sier Tetlie.

– Når det ender med at politiet skyter og dreper en person, vil det dukke opp spørsmål om politiet handlet riktig. I den forbindelse bidrar bildedokumentasjonen til å vise det som faktisk skjedde.

Vil være tilbakeholdne

NRK ønsket ikke å vise videobilder av mannen som gikk til knivangrep mot politiet, og heller ikke bilder av øyeblikket der han blir skutt.

– Av hensyn til ham og hans pårørende var ikke det riktig å publisere den delen av det. Samtidig bidrar vi til å beskrive hva som skjedde, og gi opplysninger uten at det er nødvendig å vise akkurat knivangrep og skyting, sier Tetlie.

– Har dere underveis endret syn på hva som skal publiseres av materiale?

– Nei. Men vi er opptatt av å være tilbakeholdne. Vi har dokumentert det som skjedde kort tid etter. Nå skal vi kun bruke bildene når det er journalistisk relevant. Vi ønsker ikke å bruke dem i enhver sak som handler om det. Det må være journalistiske argumenter for å kunne publisere.

– Krevende timer

Blant annet har NRK publisert et intervju med en politisjef som forteller mer om hendelsesforløpet, og da er det naturlig at videoen brukes, ifølge Tetlie. I saker om psykisk helse og helsevesenets oppfølging av mannen, er ikke videobildene relevante, mener han.

– Synes du mediene generelt gjorde gode etiske vurderinger denne dagen?

– Jeg tenker dette var noen krevende timer på formiddagen. Slik jeg ser det, ser det ut til at vi og de øvrige mediene har landa greit, men jeg har ingen bestemte meninger om vurderinger andre medier har gjort. I hovedsak landa vi riktig i NRK, sier Tetlie.

– Ikke vist de mest grafiske sekvensene

I VG gjorde de tilsvarende vurderinger som NRK tirsdag. Leder Eva-Therese Loo Grøttum i nyhetsavdelingen sier til Journalisten at det er VGs ansvar å dokumentere en slik hendelse best mulig.

– Det gjelder all type informasjon som kan belyse saken, ikke minst video. Dette er en politiaksjon som Spesialenheten nå skal se på. Videoene har bidratt til at vi kan belyse hva som faktisk har skjedd. Samtidig har vi ikke vist de mest grafiske sekvensene av videoene. Vi har heller ikke identifisert, skriver hun i en sms til Journalisten.

Hun opplyser at VG ikke har sett noe behov for å gjøre endringer i publiseringene i denne saken.

Loo Grøttum understreker at det har vært viktig for dem å jobbe for å få ut mest mulig informasjon om hvordan hendelsen kunne skje. Det har de gjort ved å prioritere saker om mannens dom fra i fjor, intervjuer med venner og et kritisk søkelys på tvungen psykisk helsevern, ifølge henne.

Powered by Labrador CMS