Muhammad Yunus på World Economic Forum i Davos, 29. januar 2009. Foto: swiss-image.ch/Photo by Remy Steinegger

Yunus slakter NRK

Mener Brennpunkts journalistikk er uansvarlig.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har vært forferdelig! Skal jeg være sjenerøs er NRK Brennpunkts program et stykke uansvarlig journalistikk, sier fredsprisvinner og professor Muhammad Yunus til Bistandsaktuelt.

Mistet jobben

Det var i november i fjor at NRK Brennpunkt sendte dokumentaren “Fanget i mirkogjeld” om Muhammad Yunus og hans Grameen Bank. Dokumentaren bidro til at Yunus måtte forlate jobben i Grameen Bank, og kan ikke lenger dra ut på landsbyene hvor banken har lånt ut penger.

– De vil si jeg forsøker å påvirke situasjonen, sier han i et eksklusivt intervju med fagbladet.

Levende døde

Yunus viser til Sophia, som var bankes første låntaker, som Brennpunkt forteller døde lutfattig. Dette hevder Yunus er løgn. Han forteller til Bistandsaktuelt at hun lever og at han har snakket med henne på telefonen.

– Det som har skjedd er veldig uheldig. Halvsannheter og falske påstander, sier Yunus og legger til at NRK har snakket med feil personer.

Muhammad Yunus er i Oslo i styremøte i UN Foundation.

Står støtt på arbeidet

Brennpunkt-redaktør Vibeke Haug sier til Journalisten at hun finner det påfallende at Bistandsaktuelt ikke har gitt NRK tilsvar på påstandene fra Yunus. Særlig siden fagbladet er finansiert av Norad, og det nettopp er forholdet mellom Yunus og Norad som har vært hoveddelen i denne filmen Tom Heinemann har produsert for Brennpunkt.

Bistandsaktuelts journalist Hege Opseth forteller til Journalisten det er praktiske årsaker som har gjort at NRK ikke ble kontaktet i går, men at det vil bli gjort nå i dag.

– Vi har i denne dokumentaren gjort en kritisk undersøkelse av Mikrofinans og Yunus sin rolle. Det har vært mange kritiske røster opp igjennom årene, men dette er kanskje den første helhetlige gjennomgangen av hele ordningen med mange internasjonale stemmer, derfor har prosjektet fått så stort gjennomslag. I den norske versjonen var det spesielt søkelys på en strid mellom Norge og Yunus, en oppsiktsvekkende sak som hadde vært unntatt offentlighet. Vi fikk tilgang på  Norad-dokumentene som dokumenterte denne striden, og vi presenterte ikke annet enn fakta i denne saken, presiserer Haug.

Hun legger til at de ikke kan holdes ansvarlig for hvordan denne saken brukes i et politisk spill i Bangladesh.

Uenighet om død låntaker

Når det gjelder påstanden fra Yunus om at hans første låntaker fortsatt er i live, er det noe Brennpunkt også tidligere har fått høre fra andre Yunus-allierte.

– Vi har ettergått påstandene og har ingen grunn til å tvile på det arbeidet Tom Heineman har gjort.

Også Danmarks Radio og Sveriges Television var med og samarbeidet om produksjonen.

Powered by Labrador CMS