Både Pål Karstensen og Arne Birkemo jobber gratis flere ganger i uka. Foto: Martin Huseby Jensen

Flere i avisa jobber gratis overtid for å lage best mulig produkt

STAVANGER (Journalisten): Men det er ikke nødvendigvis bare sjefens skyld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Ja, det er en del gratis overtid. Det skyldes flere ting: Jeg har mye ulik kompetanse og da blir du satt til å gjøre forskjellige ting. Og så er det samvittigheten. Du har lyst til å lage godt produkt, og så tar man gjerne på seg mer enn nødvendig og på den måten går tiden, sier klubbleder Pål Karstensen i Rogalands Avis til Journalisten. 

Under klubbledersamlingen på årets Sommerkonferansen var det mange som fortalte om gratisarbeid i form av at overtidsarbeid ikke blir skrevet opp. Dette forklarte NJ-lederne i Rogaland og agderfylkene på lørdag.

Like før Journalisten snakket med de to, ble en undersøkelse om arbeidsforholdene i mediebedriftene etter kuttene presentert. Den viste at en stor andel mente at kvaliteten på produktet deres er svekket som følge av kuttene.

Vil fylle avisen

Tilbake til Rogalands Avis. Arne Birkemo forklarer at med liten bemanning, rundt 8 journalister pluss vaktsjefer og redaktører og dagsavis med nettavis å produsere, er det vanskelig å ligge i forkant.

Derfor starter dagene ofte nesten på skratsj og man blir avhengig av at alt skal klaffe. Det skjer titt og ofte at prosjektene først blir forløst et stykke ut på dagen. Og før artikkelen er ferdig, slår overtiden inn. 

Karstensen sier at det ikke er tid til å stoppe opp for å planlegge. Avisen må fylles, og selv om innhold fra Dagsavisen bidrar til avlastning, er det likevel stort produksjonspress. De to og deres kolleger har et ønske om å fylle sidene. 

Begge sier de legger ned gratisarbeid hver eneste uke. Det blir ofte en halvtime her og en time der. 

- Og så blir det litt hva du gjør det til selv. Det er tross alt mitt navn som står på trykk og da vil jeg gjerne ta den ekstra tiden som må til for at det jeg leverer blir best mulig. Det er ikke nødvendigvis bare bedriftens feil.

- Det er todelt: På den ene siden har du presset for å produsere. Dette kan du kombinere med de ytre forventningene fra leserne og mine egne forventninger om hvordan man ser for seg saken skal løses.

Birkemo sier utfordringen er å få tak på folk tidligst mulig. Kanskje får du ikke tak på kilden før i halv tre-tiden. Du strekker deg langt da fordi du vil artikkelen skal bli best mulig. 

De to er skjønt enige i at produktet må ferdigstilles. Det skal en hel del til for at de forlater arbeidsplassen før jobben er gjort. 

Karstensen forteller at han kun kan huske å ha levert overtid ved ett tilfelle. Birkemo fører eget regnskap på sin “gratis” overtid. Og prøver å gå tidlig de dagene det lar seg gjøre, men det skjer ikke ofte. 

Kjent problemstilling

- Avis er en arbeidsplass, ikke et sted for dugnar, slår ansvarlig redaktør Bjørn Sæbø fast. Det er klart at kontinuiteten i arbeidet svekkes i små redaksjoner som RA. Den ene dagen jobber journalisten med nyheter, den neste dag som desker og den tredje med video. Det svekker kontinuiteten i arbeidet, slår Sæbø fast. 

Bjørn Sæbø i Rogalands Avis. Foto: Martin Huseby Jensen

Han mener Birkemo og Karstensen har et veldig godt poeng i at planlegging reduserer bruk av overtid. Redaktøren forteller at de tidligere har avveid om de skal gjennomføre større satsinger opp mot at ansatte kan føle det fører til dugnad. 

RA må være ambisiøse. De skal tørre å ekspandere, mener Sæbø. Derfor har de med begrensede ressurser begynt med to studioproduksjoner. Det krever tid og stjeler fra andre oppgaver. Men han sier det føles riktig å hive seg med og prøve det ut. 

- Det ville være feil å si at RA ikke skal satse på levende bilder. Da melder vi oss av. 

Sæbø er derimot ikke sikker på om flere møter er en løsning. Redaksjonen har sine morgenmøter, og journalistene sine arbeidsområder så de kan pleie kildene sine. RAs redaktør skulle gjerne hatt langsiktig planleggingsmøte, men han er redd det stjeler tid. 

Dersom journalisten på formiddagen ser at saken faller, så kan nyhetsledelsen finne nye ting de kan jobbe med.

Vi kan ikke basere oss på at folk skal jobbe gratis ut over kveld. Det er ikke noe ønske for meg eller andre. 

Powered by Labrador CMS