Nettredaktør i Blikk, Reidar Engesbak, er lei av at større aktører i mediebransjen ber om å få bruke bildene hans gratis.

Blikk-redaktør tar oppgjør med snylting:
– Pinlig at store aktører forventer at vi skal være glade for å levere bilder og få betalt i en byline

Har sett seg lei på medier som ber om bilder uten å betale for seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Saken er oppdatert for å bedre formidle at Silje Kampesæter, distriktsredaktør i NRK Innlandet, benekter at NRK-journalisten spurte om å få bruke et bilde gratis, og at Engesbak måtte forklare hvorfor det ikke var «innafor». Engesbak står fast ved sin beskrivelse av kontakten med NRK.

Nettredaktør i Blikk, Reidar Engesbak, er et kjent fjes i det skeive miljøet i Norge. Han har alltid med seg kamera når han er ute på jobb for Blikk og har etter hvert opparbeidet seg en stor katalog med bilder fra miljøet.

Han får ofte henvendelser fra andre mediehus med ønske om å bruke bildene hans. Problemet er at de ikke ønsker å betale for dem.

Det er en oppgitt Engesbak som møter Journalisten. Han har sett seg lei på situasjonen og ønsker å ta et oppgjør med bransjen.

Det hele startet med at D2 publiserte et bilde Engesbak hadde tatt uten å spørre han eller Blikk om lov til å publisere. Han ble provosert, men hadde ikke kapasitet til å ta tak i problemet den gang. Nå, ett år senere, har det eskalert og han ser seg nødt til å adressere problemet.

– Det har vært sånn i mange år, men ikke så hyppig som nå, sier Engesbak.

Skjør tillit

Engesbak sier at det ikke er mange ukene siden han fikk en forespørsel fra NRK om de kunne bruke et bilde han hadde tatt gratis.

– Vi skrev en sak om at Arbeiderbevegelsens Folkehøgskole starter drag-linje. Jeg kjenner disse folka, vi illustrerte saken med egne bilder og da nyheten ble kjent ville NRK ha bildet, sier Engesbak.

– Jeg måtte bruke tid på å forklare NRK-journalisten hvorfor jeg ikke synes det er innafor å gi dem bildet uten at de skulle betale for det.

Silje Kampesæter, distriktsredaktør i NRK Innlandet, mener det ikke stemmer at journalisten spurte om å få bruke bildet gratis. Se utfyllende svar fra Kampesæter lenger ned i saken.

– Det bør være unødvendig å måtte oppdra andre pressefolk om presseetikk, mener nettredaktør i Blikk, Reidar Engesbak.

TV 2 ønsket også å bruke bildet gratis. Ifølge Engesbak oppfordret de intervjuobjektet til å selv ringe nettredaktøren for å overtale ham til å gi fra seg bildet.

Han ble provosert og la ut en post om det på Facebook, den måtte han redigere etter en liten stund. For i innboksen lå det enda en forespørsel. Denne gangen var det Nettavisen som ønsket å få et bilde.

– Så skulle de også ha det gratis, sier Engesbak oppgitt.

– Pinlig

Å ha tilgang til og fotografere et minoritetsmiljø som er så glamorøst og normbrytende som det skeive miljøet, handler ifølge Engesbak om tillit.

– Den tilliten jeg har opparbeidet meg gjennom mange år i dette miljøet, kan jeg ikke bare selge billig eller gi bort gratis. Det er snakk om en respekt som jeg ikke ønsker å ødelegge.

– Det er pinlig at så store aktører forventer at vi skal være glade for å levere bilder til dem og få betalt i en byline, sier han og legger til:

– Det provoserer meg at jeg må bruke tid på å argumentere med dem. Tid jeg skal bruke på jobben min. Det bør jo være unødvendig å måtte oppdra andre pressefolk om presseetikk.

Berøringsangst

Engesbak mener journalistene som ber om bildene gratis lider av berøringsangst. Det at Blikk er så tett på miljøet både journalistisk og fotografisk, kan fort bli en hvilepute for de større aktørene, mener han.

– Jeg tror journalistene er livredde for å trå feil, men så trår de allikevel feil fordi de ikke snakker med og møter dem de skriver om. Det er jo bare å snakke med folk. Det er bare å spørre hva slags pronomen de foretrekker, sier han.

Juni er pridemåned, og Engesbak er overbevist om at det vil komme mange flere bildehenvendelser de neste ukene. Han har allikevel en oppfordring å komme med:

– Er du journalist i Nettavisen, TV 2 eller NRK og ser en sak som folkehøgskole-saken, håper jeg de prøver å få tak i det mennesket, sender ut en fotograf for å møte mennesket, og ikke ber oss om å få bilder gratis, sier han og spør:

– Fotografiet har alltid blitt litt stemoderlig behandlet, vi ville jo aldri bare ha tatt en akvarell og trykket det i en avis?

– Vi i Blikk ønsker jo ikke å være kjipe, men vi ønsker å bli tatt seriøst.

NRK: – Vi betaler

Hvor mye NRK betaler for et eksternt bilde avhenger ifølge redaktør i Nyhetsdivisjonen, Espen Olsen Langfeldt, av hvor mye det er delt på forhånd. Han bekrefter at NRK har rutine på at det skal gis en godtgjørelse ved innhenting av eksterne bilder, men i denne saken sender han ballen videre til NRK Innlandet.

Silje Kampesæter, distriktsredaktør i NRK Innlandet, svarer:

– Vi betaler for foto og video fra eksterne, og meg bekjent har dette vært praksis i redaksjonen lenge før jeg tiltrådte for litt over tre uker siden. Det er ingen rutiner som går ut på å forsøke å slippe å betale for andres arbeid hos oss i NRK innlandet.

Kampesæter sier journalisten ikke kjenner seg igjen i beskrivelsen av samtalen med Engesbak.

– Journalisten har i dette tilfellet tatt kontakt med Blikk og spurt: Er dette noe vi kan bruke? Spørsmålet er da først og fremst hva tenker du om at vi bruker bildet i en nyhetssak, så punkt nummer to hva koster det. Det er sånn vi tenker om saken.

– Varierer fra sak til sak

Journalisten har spurt nyhetssjef Siv Elisabeth Bjerke i Nettavisen:

– Hvilke rutiner har dere ved innhenting av eksterne bilder. Betaler dere?

– Det kommer an på hvilket bilde det er snakk om. Private bilder spør vi om å få bruke uten kostnad, sier Bjerke.

– Det er forskjell på nyhetsbilder og bilder av personer, det varierer fra sak til sak. Jeg kan ikke være konkret på generell basis.

– Er det snakk om et bilde som ligger på en Facebook-profil så spør vi om å få bruke det, og hvis det er en debattartikkel ber vi om å få bildet av personen vi har fått innlegg fra. Er det nyhetssak hender det vi kjøper bildet, men vi bruker mye fra våre lokalaviser.

Politisk redaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, opplyser videre:

– I utgangspunktet betaler vi alltid for reportasjebilder, det skulle bare mangle, rettighetene til fotografene er udiskutable, men når det gjelder bilder til debattinnlegg og kronikker spør vi ofte om å få bilder av kronikkforfatteren, det betaler vi ikke for.

– Her har vi nok spurt Blikk om å få bildet, men så har vi kanskje fått en beskjed om at det koster penger og så har vi takket nei.

– Vi har ingen budsjett for å betale honorar for bildet som står til debattinnlegg og kronikker. Det gjør vi aldri. Jeg oppfatter dette som en helt normal henvendelse om å få bruke et bilde, men så viser det seg at det er rettighetsbelagt og da takker vi nei, sier Stephansen.

TV 2: – Må ha skjedd en glipp

Nyhetsredaktør i TV 2 Nyhetskanalen, Karianne Solbrække, skriver:

– Dette er ikke vanlig praksis i God Morgen Norge og TV 2, så her må det ha skjedd en glipp. Generelt betaler vi ikke for private bilder fra gjester som er med i programmet, men vi skal betale for frilansbilder. I innslaget det refereres til brukte vi to profesjonelle bilder, fra en annen fotograf - som vi betalte for.

Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 Nyhetskanalen.

– Generelt kan det i enkelte tilfeller hende at vi spør intervjuobjektet om å kontakte fotograf. For eksempel hvis det er mange bilder på en profil på Instagram, men avtale om honorar skal gå direkte mellom redaksjonen og fotografen.

– Dette er en viktig påminner og en god anledning til å gjennomgå rutinene våre på nytt.

– Forhandler

Redaktør for publisering og visuell journalistikk i DN, Ingeborg Volan, skriver:

– Det hender at vi spør kilder i saker om de har et bilde vi kan bruke av dem, slik som i dette tilfellet. Mange kilder har egne bilder - eller pressebilder, når det gjelder mer profesjonelle kilder - de gjør tilgjengelig for slik bruk. I tilfeller der folk etterspør honorar for bildebruk, forhandler vi dette. I andre tilfeller krediterer vi med fotografens navn eller «Foto: Privat». I slike situasjoner spør vi normalt også om dette er bilder kilden har rettigheter til å la oss publisere.

I dette tilfellet ser det ut som om det kan ha skjedd en misforståelse mellom journalist og kilde, mener Volan:

– Vi ser i e-posthistorikk at Engesbak tok kontakt med oss i etterkant av at saken ble publisert og gjorde oss oppmerksom på at bildet var trykket uten opphavsmannens tillatelse. Vi beklager at bildet ble trykt uten ordentlig avtale. Han er velkommen til å sende oss en faktura for bruken av bildet, den vil vi selvsagt betale.

Powered by Labrador CMS