Tidligere New York-ordfører og eier av medieselskapet Bloomberg, Michael Bloomberg, har kunngjort at han stiller som kandidat i Demokratenes nominasjonskamp. Foto: John Locher / AP / NTB scanpix
2700 journalister jobber for Michael Bloomberg. Nå vil han bli USAs neste president
Skaper utfordringer for eget medieselskap.
Tidligere New York-ordfører og eier av medieselskapet Bloomberg, Michael Bloomberg, har formelt kunngjort at han stiller som kandidat i Demokratenes nominasjonskamp foran presidentvalget neste år.
– Jeg stiller som presidentkandidat for å slå Donald Trump og gjenoppbygge Amerika. Jeg tror at mine unike erfaringer fra næringslivet, fra politikk og filantropi vil gjøre det mulig for meg å vinne og lede landet, skriver han på Twitter.
77 år gamle Bloomberg kunngjorde sitt kandidatur søndag, kun ti uker før de første nominasjonsvalgene begynner. Ifølge analytikere er det et tydelig tegn på at han har vært bekymret for at ingen av de andre av Demokratenes kandidater vil være i stand til å vinne over Trump i presidentvalget om et knapt år.
Eier mediegigant
At Bloomberg har ambisjoner om å bli USAs neste president, kommer nok ikke som en overraskelse for de ansatte i medieselskapet Bloomberg, men det skaper noen utfordringer for dem.
Bloombergs sjefredaktør John Micklethwait (som tidligere hadde samme stilling i The Economist), sendte ifølge CNN denne søndagen et notat til de ansatte hvor han tar opp problemstillinger knyttet til hvordan medieselskapet skal dekke det kommende presidentvalget når deres eier ønsker å være en av kandidatene.
– Det er ikke noe poeng i å prøve å hevde at det vil være enkelt å dekke denne presidentkampanjen for en redaksjon som har bygget opp sitt rykte for uavhengighet delvis ved ikke å skrive om oss selv (og veldig sjelden om våre direkte konkurrenter). Ingen tidligere presidentkandidat har eide en journalistisk organisasjon av denne størrelsen, skriver Micklethwait.
Bloomberg er en massiv nyhetsorganisasjon som sysselsetter 2700 journalister og analytikere i mer enn 120 land, skriver CNN - og skal visstnok produsere nærmere 5000 nyhetssaker daglig.
Sjefredaktøren påpeker videre at de andre kandidatene også vil bli dekket på en annen måte nå som Bloomberg stiller.
Micklethwait skriver at redaksjonen vil fortsette sin tradisjon, som er å ikke ettergå sin eier, hans familie og stiftelser, og at de nå vil utvide den samme politikken til hans rivaler i de demokratiske primærvalgene.
– Vi kan ikke behandle Mikes demokratiske konkurrenter annerledes enn ham, skriver Micklethwait - men legger til at hvis andre troverdige journalistiske institusjoner publiserer journalistiske avsløringer om Michael Bloomberg eller de andre demokratiske kandidatene, vil de enten publisere disse artiklene i sin helhet eller oppsummere dem for sine lesere.
– Og vi vil ikke skjule dem, fastslår sjefredaktør Micklethwait.
Både liberal og konservativ
Michael Bloomberg regnes for å være sosialliberal i synet på saker som miljø, abort, likekjønnet ekteskap. Han er for strengere våpenkontroll, og han vil gjøre det lettere for migranter å få amerikansk statsborgerskap. Samtidig er han moderat til konservativ i økonomiske og utenrikspolitiske spørsmål.
Det har vært ventet at Bloomberg ville melde seg på i nominasjonskampen. Torsdag registrerte han seg og leverte inn de nødvendige papirene til den føderale valgkommisjonen. Og han har tidligere registrert seg til nominasjonsvalgene i Arkansas og Alabama i mars.
Han står imidlertid ikke på stemmeseddelen til nominasjonsvalget i New Hampshire i februar, det andre nominasjonsvalget etter Iowa, som er først ute.
En av verdens rikeste
Bloomberg er en av verdens rikeste menn og har en antatt formue på om lag 50 milliarder dollar.
Den siste uken har han kjøpt TV-reklame for 33 millioner dollar, over 300 millioner kroner. Ingen andre kandidater har brukt så mye på én uke.
Han har også nylig erklært at han ikke vil motta lønn dersom han blir USAs neste president.