Etter Debatten på NRK 1 torsdag om Resett, avslørte stortingspolitiker Per-Willy Amundsen at han avsluttet sin boikott av iTromsø allerede i desember 2018. Men det har ikke så mange andre fått med seg. Foto: Eskil Wie Furunes
Per-Willy Amundsen har avsluttet boikotten av avisen iTromsø
Boikotten ble avsluttet i desember 2018. Men det har ikke avisen selv fått med seg.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– Hvis iTromsø vil prate med meg, så vil jeg prate med iTromsø, sier stortingspolitiker Per-Willy Amundsen (Frp) til Journalisten.
Siden januar 2018 har han nektet å snakke med journalister i Mediehuset iTromsø. Årsaken var omtalen av en tidligere nestleder i Fremskrittpartiets ungdom, og varsler om seksuell trakassering som var rettet mot nestlederen.
– Etter de hadde et sterkt presseetisk overtramp mot en tillitsvalgt i mitt hjemfylke, valgte jeg å ikke forholde meg til de journalistene. Jeg sa de enten måtte beklage eller så venter jeg til de er felt i PFU. De ville ikke beklage, men de ble felt i PFU, sier Amundsen.
– Utvalget påpeker at klagers syn ikke kom frem i enkelte av artiklene, til tross for at beskyldningene og angrepene mot ham var svært sterke. PFU mener avisen kunne ha vist til klagers tidligere svar i disse tilfellene, for å sikre kildebredden, uttalte utvalget.
Etter fellelsen har Amundsen vært åpen for å bli intevjuet, ifølge han selv.
– Etter desember 2018 har jeg ikke hatt noe uoppgjort med iTromsø, sier Amundsen.
– Hvor mange ganger har du snakket med iTromsø?
– Ingen, fordi de har ikke kontaktet meg.
– Men hvis de ringer og vil ha en kommentar til en sak, hva vil du si da?
– Da sier jeg ja, takk, og da snakker jeg med dem.
– Du har ikke solgt inn noen saker til dem selv?
– Nei, det har jeg ikke gjort. Da har jeg valgt å bruke en litt større avis, Nordlys. Men det er ingenting i veien for at jeg kan finne på å selge inn en sak til iTromsø.
– Hvis de vil gjøre et portrettintervju, stiller du opp?
– Vet du hva, det gjør jeg gjerne. Jeg er ikke den som bærer nag. Jeg er tydelig og ærlig. Det skjer hele tiden at politikere velger å ikke snakke med enkelte journalister. Jeg var ærlig på det og begrunnet også hvorfor. Nå har jeg lagt det bak meg, fordi de ble felt i PFU. Det er jeg fornøyd med.
– Er det ikke problematisk at din stemme har manglet i iTromsøs spalter, og at de ikke har fått stilt spørsmål om kritikk mot deg?
– Det er klart at det slår tilbake på meg selv, men jeg har valgt å være prinsipiell i denne saken. Jeg syntes det var et så grovt overtramp av iTromsø at jeg oppfattet at det var nødvendig å si ifra. Mange andre politikere ville latt være, men jeg mener det handler om presseetikk.
Annonse
Aldri fått høre at boikotten er over
Amundsen er også klar for å snakke med politisk redaktør Martin Lægland i iTromsø, som han nevner under intervjuet med Journalisten. Lægland skrev flere av sakene om nestlederen i FpU som Amundsen har reagert på.
Lægland er overrasket når Journalisten tar kontakt.
– Det er hyggelig å få vite dette, selv om det er gjennom dere. Vi fikk jo ikke beskjed da boikotten var i gang heller, han sluttet bare å ta telefonen og svare på e-poster. Vi har heller ikke fått beskjed om at den er over. Men fint å få opplysningen nå, via en mellommann, sier Lægland.
Ved et tilfelle hadde Lægland gjort en intervjuavtale med Amundsen. Da de to møttes skal han ha stukket av, ifølge Lægland selv. «Jeg hadde glemt at jeg boikotter deg, og at du kommer fra iTromsø», skal Amundsen ha sagt.
– Jeg har ikke vært klar over at han har avsluttet boikotten, men jeg har tenkt mitt når jeg har sett Per-Willy Amundsen være svært prinsippfast i debatten om Resett. Han går svært hardt ut mot Rotevatn, men han har selv boikottet, ikke bare oss, men også truet med boikott av Nordlys. Altså begge de to største avisene i fylket som han er innvalgt på Stortinget fra. Og da ser det unektelig ganske rart ut når han selv lar seg hisse opp over at en statssekretær stiller spørsmål om annonsering hos Resett , sier Lægland.
Men den politiske redaktøren i iTromsø tar også delvis selvkritikk for dekningen av nestlederen i FpU.
– Det vi tar selvkritikk på er det PFU viser til. Da nestlederen sluttet å svare oss, så burde vi vist til tidligere uttalelser. Vi burde hatt bredere kildetilfang. Men i de opprinnelige sakene mener jeg vi har opptrådt korrekt og gitt rikelig anledning til samtidig imøtegåelse. Samtidig ble vi ikke felt for identifisering av FpU-politikeren, som Amundsen oppga som hovedårsak for sin boikott, svarer Lægland.
Nå forventer begge to at de vil ta en lang prat med hverandre under Fremskrittspartiets landsmøte neste uke.
– Vi ønsker Amundsen velkommen tilbake til våre spalter. Han representerer mange velgere i Troms og Tromsø, og det gjør at det er viktig at hans, og Frps, synspunkter kommer tydelig til uttrykk i iTromsø, avslutter Lægland.