Ingo Müller med kolleger i kanalen TV Liberal.

Han dekker Bolsonaros Brasil:
– Regjeringskilder er ikke lenger pålitelige

Medier har dannet egen gruppe for å samle korrekte koronatall.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Artikkel 2 av 2. Her kan du lese første artikkel.

– Du må passe deg for denne Manaus-varianten, som vi kaller Bolsonaro-varianten, for den er mye mer smittsom, ler Ingo Müller over telefonen.

Han er journalist i den nordlige millionbyen Belém, hos den regionale tv-kanalen TV Liberal, en del av Brasils største mediekonsern, Rede Globo.

Ingo Müller har blitt smittet av koronaviruset for andre gang på ett år. Alvoret er ikke til å tvile på, fordi Brasil globalt er landet med nest flest smittede og døde, etter USA. Helsevesenet står på randen av kollaps. Mer enn 340.000 er døde, og over 13 millioner er smittet.

Samtidig er Rede Globo et av president Jair Bolsonaros hatobjekter.

Anses som sabotører

Sammen med fire kolleger dekker Ingo Müller den nordlige Pará-delstaten med 8,2 millioner innyggere.

– Hvordan er ditt virke som journalist under Bolsonaro-regjeringen?

– Bolsonaro anser enhver journalist som ikke stilltiende godtar regjeringens politikk som en opposisjonell og sabotør. Lager du seriøs journalistikk i Brasil, anser presidenten deg som en fiende ikke bare av ham, men av hele landet. Presidenten avfyrer angrep etter angrep på journalister, forhindrer adgang til informasjon og oppfordrer tilhengere til å angripe pressen, sier Müller til Journalisten.

– Siden jeg startet som journalist i 2005, har landets ledere variert fra sentrum-venstre til dagens ytre høyre. Under alle tidligere regjeringer har arbeidet vårt alltid vært undersøkende journalistikk, der vi belyser fakta om regjeringens svikter eller overgrep mot innbyggere, sier han.

– Tidligere regjeringer har også satt spørsmålstegn ved arbeidet og metodene våre, men via debatt. Jair Bolsonaro tyr til giftige angrep på medier og personangrep på journalister, som han har truet med vold. Når presidenten viser en slik holdning, bemyndiger han tilhengerne sine til å kopiere adferden. Verbal vold mot en journalist er et angrep på pressen som helhet.

Avskjæres fra informasjon

– Er pressefriheten den samme?

– På arbeidsplassen min kjenner jeg ikke på begrensninger. Jeg føler verken at det foregår en selvsensur til fordel for Bolsonaro-regjeringen, eller en oppfordring til å angripe den. Selv om presidenten hevder det motsatte. Jeg og kollegene mine viser fakta som ikke er gunstige for regjeringen og presidenten. Så regjeringen prøver, i mye større grad enn tidligere regjeringer, å begrense pressens adgang til offisielle tall og databaser. På den måten er pressefriheten - sakligheten - under angrep, siden regjeringen fører en kampanje for å motkjempe og diskreditere den profesjonelle pressen.

– Påvirker det jobben din?

– Presidentens retorikk skremmer meg ikke, men det vanskeliggjør arbeidet vårt og avskjærer meg fra viktig informasjon. Det betyr at Brasils innbyggere ikke har fått korrekt informasjon om eksempelvis koronapandemien.

Müller forteller at en konsekvens er at den uavhengige pressen har samlet en gruppe som selv samler inn data om vaksinerte, smittede og døde.

– Fordi regjeringskildene i helsedepartementet ikke lenger er pålitelige. Det er et demokratisk problem. Så ja, det har blitt vanskeligere å fylle rollen som god, kritisk presse under Bolsonaro, avslutter Müller.

Powered by Labrador CMS