– Det er vanskelig å forstå hvordan en tilreisende fotograf, som aldri har vært i landet, skal kunne gjøre en like god, eller bedre nyhetsjobb enn rutinerte og lokalkjente norske fotografer, sier PK-leder Jarle Aasland. Arkivfoto: Andrea Gjestvang

Flere skeptiske til hvordan amerikansk fotograf skal kunne styrke norsk nyhetsfotografi

Men roser NTB for å skape debatt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Sist uke ble det kjent at NTB har fått 100.000 i støtte fra Fritt Ord til å hyre inn den amerikanske fotojournalisten Ryan Kelly i tre måneder. Målet er å styrke norsk fotojournalistikk, med særlig vekt på nyhetsfotografiet.

Selv om mange er positive til at NTB ønsker å bidra til å løfte debatten om nyhetsfotografi, har flere fotojournalister stusset over tilnærminga, blant annet i Facebook-gruppa Fotojournalistenes pilselag. Her roser noen tiltaket, mens andre er mer skeptiske.

– Veldig likt bildespråk

– At Fritt Ord og NTB vil bidra til å støtte utviklingen av norsk fotojournalistikk er gull, men så er spørsmålet om Kelly er den perfekte bookingen for akkurat det. Ingenting vondt å si om Kelly, bildet han vant med er utrolig sterkt, viktig og godt fanget, skriver fotojournalist Kyrre Lien.

Lien har vunnet flere priser i Årets bilde, blant annet vant han Årets bilde med et nyhetsbilde i 2014. Han jobbet også i NTB scanpix tidligere.

– Samtidig er hans bildespråk veldig likt det som allerede eksisterer i NTB, og kanskje også blant nyhetsbilder i Norge generelt, fortsetter han, og mener det hadde vært mer spennende å hente noen som kunne utfordret bildespråket i Norge mer.

– Kanskje med en annen bakgrunn enn enda en hvit, vestlig mann. Men jeg håper jeg tar feil og han blir et friskt pust inn i bransjen.

– Kan ha latt seg forføre av Pulitzer

Leder Jarle Aasland i Pressefotografenes klubb (PK) tok kontakt med Journalisten da han leste at Kelly skulle komme til Norge, og ønsker å komme med noen betraktninger rundt dette:

– Jeg synes det er flott at NTB vil bidra til å styrke nyhetsfotografiet i Norge. Jeg registrerer at oppdraget til amerikanske Ryan M. Kelly har ført til diskusjon blant norske fotografer. Således er noe av hensikten allerede oppnådd: å skape debatt og oppmerksomhet.

Aasland presiserer at dette verken må oppfattes som kritikk av fotografen, eller av gode krefter som ønsker å løfte fotojournalistikken. Han tar også forbehold om at han bare kjenner Kellys arbeid gjennom fotografens eget nettsted.

Jarle Aasland, leder Pressefotografens Klubb

– Der ligger det en liten samling ganske ordinære portretter, nyhets- og sportsbilder. Det er lite her som skiller seg ut fra strømmen av bilder som daglig produseres av norske fotojournalister.

PK-lederen mener bildet som vant Pulitzerprisen er et «udiskutabelt fantastisk pressebilde», som fortjent har blitt belønnet både med Pulitzer og priser i de største internasjonale pressefotokonkurransene.

– Men det er likevel bare ett bilde. Det er nærliggende å tro at noen i dette tilfellet har latt seg forføre av den gjeve Pulitzerprisen. Kelly skal gå i ordinær vaktturnus hos NTB. Det er vanskelig å forstå hvordan en tilreisende fotograf, som aldri har vært i landet, skal kunne gjøre en like god, eller bedre nyhetsjobb enn rutinerte og lokalkjente norske fotografer, sier Aasland til Journalisten.

Frilans fotojournalist og nestleder i NJ Frilans, Brian Cliff Olgyin, mener NTB bør «starte med å se på hvordan de forholder seg til sine leverandører, frilanserne», om de vil løfte nyhetsfotografiet, som han skriver i en kronikk på Journalisten mandag. Her kritiserer han NTB for å være en av mediehusene som betaler frilansere dårligst, og at det koster penger å være på rett sted til rett tid, som Årets bilde-juryen har etterlyst.

Leder for visuell kommunikasjon i NTB, Christina Dorthellinger Nygaard, svarer blant annet at hun mener flere ting «sauses sammen» når Olgyin trekker inn frilanshonorarer, samtidig som hun anerkjenner at NTB har hengt etter på dette området.

– Uansett om man liker bidraget fra NTB eller ikke, så har det bidratt til mer debatt om nyhetsbildet. Det er et mål i seg selv, sier hun også.

Det er viktig å snakke om hvordan man løser nettopp den typen oppgaver, om det er bilulykker, drap eller terror, må man løse dette veldig kjapt. Da må man spille på erfaringer, enten sine egne eller andres. 

Fotojournalist Torstein Bøe

Mener initiativet er godt

Fotojournalist Torstein Bøe gikk inn i debatten med en positiv innstilling til NTBs initiativ.

– Jeg syns det er spennende å diskutere hvordan man jobber med nyhetsbilder, og hvordan de gode nyhetsbildene oppstår. Hvis han har noen tanker om dette er det bare bra. Det er et flott initiativ fra NTB, og jeg håper det vil gjøre at vi diskuterer nyhetsfotografi mer, sier han til Journalisten.

Bøe har i dag et vikariat i VGTV, men jobbet for NTB scanpix i flere år, som praktikant, som frilanser og i vikariater. Det er nå ett år siden. Han forteller at det i hvert fall den gang var en hektisk arbeidshverdag, hvor en ikke alltid har tid til å ta de viktige diskusjonene.

Bøe mener fotografer ofte kan finne seg en måte å jobbe på som fungerer for dem, men kan ha godt av nye perspektiver.

– Vi hadde jo gode, konstruktive og noen ganger oppheta diskusjoner, men i en travel hverdag har en ikke så veldig mye tid til det. Jeg vet ikke om han kommer til å revolusjonere NTB, men det er kult at de ønsker å skyve nyhetsfotografiet fram, sier Bøe.

Han viser også til et sitat fra Adrian Nielsens kommentar i debatten om nyhetsfotografiet, der han skrev: «La oss finne nyhetene, ikke bli innkalt til dem», som Bøe mener ikke alltid kan gjelde.

– Noen ganger må man «bli innkalt», eller rykke, og det er nettopp til hendelsesnyhetene. Det er viktig å snakke om hvordan man løser nettopp den typen oppgaver, om det er bilulykker, drap eller terror, må man løse dette veldig kjapt. Da må man spille på erfaringer, enten sine egne eller andres.

Powered by Labrador CMS