Farlig ved Tahrirplassen

Journalistene trår varsomt og viser ekstra forsiktighet.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er gått to og et halvt år siden Tahrirplassen var arnestedet for omveltningen som førte til at Egypts president gjennom 30 år, Hosni Mubarak, ble kastet. Journalister fra hele verden strømmet til for å dekke demonstrasjonene og opptøyene i Kairo. Flere av dem ble utsatt for voldelige angrep og voldtekt på protestplassen.

VGs utsendte den gang ble slått og sparket. Mediene er igjen på plass under de nye demonstrasjonene som truer med å styrte Mubaraks etterfølger Mohamed Mursi fra Det muslimske brorskap.

– Vi vil være forsiktige og samarbeider med lokalkjente som er arabisktalende. På den måten vil vi fange opp mer av stemningen, sier utenriksansvarlig Frode Holst i VG.

I skrivende stund har VG Marianne Vikås, Tomm W. Christiansen og Brynjar Skjærli på plass. Veteran Jon Magnus er ifølge Holst på vei til Kairo og vil avløse Paris-korrespondent Skjærli.

Flere overgrep

Holst forteller at det er vanskelig å være helt på høyde med situasjonen, den har så langt vært uoversiktlig og det tror han den vil være også en stund fremover. Samtidig krever det som skjer et nærvær og at demonstrasjonene på Tahrirplassen og motdemonstrasjonene fra presidentens tilhengere dekkes.

De utsendte oppdaterer løpende til VGs plattformer. Holst sier avisen vil bli værende en god stund for å følge utviklingen. Han forteller at de som nå er involvert i dekningen på stedet er rutinerte folk og tre av fire har sikkerhetskurs.

Samtidig forteller han at VG har tatt enkelte forholdsregler med tanke på tidligere overgrep. Så sent som denne voldtok fem menn en kvinnelig journalist fra Nederland. Søndag skjedde ifølge Sydney Morning Herald 44 seksuelle overgrep mot kvinner på Tahirplassen. Derfor velger VG i dekningen å holde Marianne Vikås unna plassen. Holst understreker at redaksjonen ikke ønsker å skille mellom kvinner og menn når de drar ut for å dekke opptøyer, men i dette tilfellet mener han det er fornuftig å vise aktsomhet.

Fredag ble en journalist drept og ytterligere sju skadet, hvorav en voldtatt.

– Vi kommer heller ikke til å sende våre folk inn blant demonstrantene med skuddsikker vest eller hjelm. Det vil virke provoserende.

Må dekke

For NRK er Jan Espen Kruse tilbake på Tharirplassen. Han var også til stede under de avgjørende dagene for to og et halvt år siden.

- Da sa han at det var ubehagelig å være der, forteller nyhetsredaktør Stein Bjøntegård i NRK.

- Han jobber sammen med to lokale folk som er godt kjent i området og kjenner folk. Dette er personer som er vant til å jobbe i denne delen av verden. Han tar forholdsregler og har fått bedskjed fra oss, og sagt selv, at han vil være forsiktig.

Bjøntegård forteller at Kruse ikke skal oppsøke områder som anses for å være risikable. Han er på Tahrirplassen og rapporterer derfra og den potensielle faren ligger i at det kan komme sammenstøt mellom demonstrantene og Mohamed Mursis tilhengere.

- En viss risiko er det alltid i slike situasjoner, da hjelper det å sende erfarne folk. Det gjør vi selvfølgelig. Vi kan ikke la være å dekke det som skjer. Dessuten har det heller ikke vært vært så dårlig stemning på plassen i år som det var sist.

Knivsikker vest

NRK har foreløpig ikke drøftet å forsterke bemanningen i Egypt. Vanligvis ville korrespondent Sigrud Falkenberg Mikkelsen ha dekket opptøyene, men han er på ferie. Dersom bemanningen skal styrkes, vil NRK diskutere om de ønsker å sende kvinner til området med tanke på overgrepene den siste tiden.

- Det er en vurdering vi vil ta da.

Bjøntgård forteller at Kruse bruker knivsikker vest når han går ut på kvelden. Samt at han ikke vil begi seg i retning av universitetet hvor de to frontene tidligere har hatt sammenstøt.

Powered by Labrador CMS