Seks medarbeidere i avisen Capital Gazette i USA ble drept, fire av dem journalister. Foto: Reuters / NTB scanpix
– Hatet mot journalister har tragiske konsekvenser på bakkenivå
Rekordmye vold mot journalister i 2018.
Vold og trakassering mot journalister nådde et rekordhøyt nivå i 2018. Det kommer fram i årsrapporten til presseorganisasjonen Reporters Without Borders (RSF).
2018 hadde det høyeste antall voldshendelser mot journalister siden organisasjonen begynte å føre statistikk i 1995.
– Volden mot journalister har dette året nådd er hittil ukjent nivå, og situasjonen er kritisk, sier organisasjonens leder Christophe Deloire.
Rapporten peker på pressefiendtlig og hatefull retorikk som en medvirkende faktor til økningen.
– Hatet mot journalister, som blir uttrykt og iblant åpent proklamert av skruppelløse politikere, religiøse ledere og forretningsmenn, har tragiske konsekvenser på bakkenivå, forklarer han.
Videre sier Deloire at slik retorikk legitimerer vold, som igjen undergraver journalistikken, og dermed selve demokratiet.
Minst 80 drept
Så langt i 2018 har minst 80 journalister blitt drept. Mer enn halvparten av drapene skjedde i Afghanistan, Syria, Mexico og Jemen.
15 journalister ble drept i Afghanistan, 11 ble drept i Syria, ni i Mexico, åtte i Jemen og seks i India i år, viser oversikten.
Seks journalister døde også i USA i løpet av året, fire av dem i angrepet mot avisen Capital Gazette i Maryland.
Ved utgangen av 2018 er også 60 journalister blitt kidnappet, det er seks flere enn året før. Kidnappingene er mest hyppige i Midtøsten, særlig i Syria, Jemen og Irak.
I løpet av året har også 348 journalister blitt fengslet rundt om i verden. De fleste av dem i Kina (60 journalister), Egypt (38), Tyrkia (33), Iran (28) og Saudi-Arabia (28), ifølge organisasjonen.
Til sammen 702 journalister blitt drept rundt om i verden de siste ti årene.
Khashoggi-drap vakte oppsikt
Drapet på den saudiarabiske regimekritikeren Jamal Khashoggi fikk mest oppmerksomhet i 2018. Journalisten ble likvidert og partert på det saudiarabiske konsulatet i Tyrkia i starten av oktober.
Det har ført til stor internasjonal oppstandelse, og flere av Saudi-Arabias allierte har tatt tydelig avstand fra handlingen og kronprinsen Mohammed bin Salman, som er landets de facto leder.
USAs president Donald Trump, som ofte kommer med anklager mot pressen, er blant dem som har nølt med å distansere seg fra bin Salman.