– Dette er helt klart en spesiell og krevende sak. Men jeg mener de nye utviklingene kvalifiserer til identifisering, sier nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2.
Kanalen har fulgt saken rundt en tidligere eliteseriespiller siden mannen ble voldtektssiktet i juni 2017, men har først nå valgt å identifisere med navn og bilde i nettartikler og tv-innslag.
Tidligere har Nettavisen og fotballmagasinet Josimar stått ganske alene om å identifisere mannen.
Internasjonalt etterlyst
I juni 2017 meldte først Romsdals Budstikke at en spiller i Molde fotballklubb var anmeldt og siktet i en voldtektssak. Han har hele tiden nektet all skyld.
Siden den gang har spilleren blitt tiltalt og frifunnet for strafferettslig ansvar, men kjent erstatningspliktig for en oppreisning på 150.000 kroner. Statsadvokaten har anket frifinnelsen, men behandling i lagmannsretten har blitt utsatt tre ganger, to av gangene på grunn av at den tiltalte ikke har møtt opp.
Siden juni i år har fotballspilleren vært internasjonalt etterlyst. Han er for øyeblikket tilknyttet en fotballklubb i Asia.
Det kanskje mest spesielle er at vi lander på en identifisering etter at personen er frikjent.
Karianne Solbrække, TV 2
– Unndrar seg rettsforfølgelse
Mannen har i tillegg fått status som siktet i en ny voldtektssak, kunne blant annet TV 2 nylig melde.
Men det er ikke den nye siktelsen som har utløst at kanalen nå navngir mannen.
– Det som utløste en ny vurdering, og som endte med en beslutning om identifisering: Han er nå internasjonalt etterlyst, og unndrar seg rettsforfølgelse. Vårt rettssamfunn er fundamentert på at tiltalte bekrefter at stevning er mottatt og møter til hovedforhandling. Det har han, ifølge påtalemyndigheten, unnlatt å gjøre ved to anledninger, sier Solbrække.
Hun påpeker også at statsadvokaten opplyser at fotballspilleren ikke svarer i kanaler han har svart før.
– Var det en vanskelig avgjørelse?
– Ja, det har vært krevende, og spørsmål om identifisering er ofte det. Det kanskje mest spesielle her er at vi lander på en identifisering etter at personen er frikjent, sier Solbrække, og legger til:
– Nå skal en ankesak behandles, og mannen er igjen tiltalt for voldtekt. Vi identifiserte ham ikke da vi omtalte ankesaken, men tok en ny vurdering i forbindelse med den internasjonale etterlysningen, og falt altså ned på å identifisere når han unndrar seg rettsforfølgelse.
Forstår at andre holder igjen
– Hva tenker du om at andre medier fremdeles ikke bruker navnet?
– Dette er jo individuelle vurderinger. Det følger ikke med en manual til å være redaktør, så fra tid til annen skjer det at vi vurderer saker ulikt. Det tenker jeg er helt greit. Jeg forstår at andre medier har falt ned på å ikke gjøre det også. Dette er som sagt en krevende sak å vurdere.
For et halvt år siden, da TV 2 ble spurt om hvorfor de ikke identifiserte mannen, uttalte Solbrække til Medier24:
– På et tidlig stadium av en etterforskning, eller om en person er siktet, så identifiserer vi ikke. At han er kjent erstatningspliktig mener vi ikke flytter grensemerket.
Fotballspillerens advokat, Jørgen Løvdal, har uttalt til TV 2 at mannen aldri ble lovlig stevnet for retten, fordi han ikke har signert på papirene som juridisk binder ham til å møte opp. En nylig kjennelse fra Frostating lagmannsrett slår imidlertid fast at han er lovlig stevnet.
Advokat Løvdal har ikke besvart Journalistens henvendelser.
Navngitt på fotballkamper
Både Nettavisen og fotballmagasinet Josimar valgte tidlig å navngi fotballspilleren, Josimar allerede før saken gikk for retten, Nettavisen i løpet av tingrettsrunden.
– Vår vurdering gikk på de «vanlige» tingene: Alvorlighetsgrad i beskyldningene, fare for at andre kan bli mistenkt og så videre. I denne saken var han i praksis identifisert allerede, i fotballmiljøet og gjennom bannere på fotballtribuner under kamper. Det ble også del av vår vurdering, sier nyhetsleder Carina Bredesen til Journalisten.
Hun legger til:
– Det var heller ingen tvil om at konkrete andre Molde-spillere ble mistenkeliggjort. I en sånn situasjon føler vi på et ansvar overfor leserne for å ta saken inn i en seriøs kontekst og være en saklig stemme i en vanskelig sak, sier Bredesen.
– Vurderer fortløpende
Romsdals Budstikke, som først omtalte den første siktelsen tilbake i 2017, har derimot valgt å holde igjen på identifisering av fotballspilleren.
– Vi har en veldig restriktiv linje når det gjelder identifisering i kriminalsaker generelt, og har valgt å følge vår linje også her, sier nyhetsredaktør Torill Skuseth.
– Det betyr ikke at vi ikke har vurdert og diskutert identifisering, for det har vi gjort fortløpende, men altså uten at argumentene har vært tungtveiende nok til å navngi, sier Skuseth, og legger til:
– Men det blir naturlig å ta en ny diskusjon når saken blir endelig rettslig avklart.
Men ved en feiltakelse havnet likevel spillerens etternavn nylig på trykk, brukt i et sitat, i budstikkas papirutgave.
– Det er veldig synd at det skjedde, det var en feil som til syvende og sist er min og ansvarlig redaktørs ansvar. Det endrer ikke på noen måte vår prinsipielle linje, sier Skuseth.