Skeptisk til folkerevisjon av Vær Varsom-plakaten
Lite for seg, mener advokat.
Tirsdag gikk førsteamanuensis Svein Brurås ved Høgskulen i Volda ut i Dagens Næringsliv og foreslo at allmennheten bør involveres i revisjoner og forbedringer av Vær varsom-plakaten. Ifølge etikkeksperten kan det bidra til å øke allmennhetens tillit til PFU.
Advokat Carl Bore har representert flere som har følt seg krenket i møte med mediene. Han syns forslaget er positivt, men tror ikke det vil gi store endringer.
– Jeg syns ikke det er et veldig stort poeng, sier han.
Ikke nok virkemidler
Utvalget som reviderer Vær Varsom- og Tekstreklameplakaten består av personer som jobber i eller med medier. Det er her Brurås ser for seg at representanter fra allmennheten også bør være med.
Bore sier det kan være en fordel, men tror ikke det vil utgjøre en vesentlig forskjell i forhold til troverdigheten til PFU.
– Problemet til PFU er at de ikke har tilstrekkelige virkemidler. Skal de innføre økonomiske sanksjoner som svir, bør de være uavhengige av pressen. Man kan alltid rette en pekefinger mot sine egne, men med strenge sanksjoner er det viktig å stå fritt, sier han.
Ingen allmennhet i revisjonen
Kokkvold har tidligere fortalt Journalisten at allmennheten aldri har vært representert i utvalgene som har revidert Vær varsom-plakaten, fordi pressen selv må sette reglene de skal følge.
Han mener at allmennheten involveres gjennom at PFU tar imot innspill utenfra og inviterer kvalifiserte institusjoner utenfor pressen til å komme med forslag eller kommentarer.
– Vi er nokså alene om å involvere allmennheten. I Sverige tar de ikke imot innspill utenfra, sier Kokkvold.