Reuters-journalist Stephen Grey sin fire år lange jakt på gjerningspersonene bak drapet på Daphne Caruana Galizia (bildet), resulterte i podkasten «Who killed Daphne?».Foto: Guglielmo Mangiapane / Reuters / NTB
«Who killed Daphne?»
Da Reuters-journalisten undersøkte drapet på maltesisk kollega, fikk han en uventet tilståelse fra en av gjerningsmennene
– Vi brukte mer tid og penger på etterforskningen enn det politiet gjorde, sier Stephen Grey.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Etter at den maltesiske gravejournalisten Daphne Caruana Galizia ble drept av en bilbombe i 2017, samlet over 40 journalister fra 15 land seg for å finne de skyldige.
Reuters-journalist Stephen Grey var en av dem. Hans fire år lange jakt på gjerningspersonene resulterte i suksesspodkasten «Who killed Daphne?».
Den britiske journalisten hadde tatt turen til Skup-konferansen i slutten av april for å fortelle om hvordan arbeidet med podkasten kulminerte i tilståelsen fra én av morderne.
– Jeg burde antakelig ha gjort en bedre jobb, men jeg ble så tatt på senga at jeg ikke greide å komme på noen oppfølgingsspørsmål, sa Grey fra scenen i Tønsberg.
Brukte mer tid enn politiet
Galizia var kjent som en uredd gravejournalist som i tiden før attentatet hadde skrevet flere artikler hvor hun anklaget regjeringsmedlemmer for korrupsjon.
Blant annet avdekket hun at kona til Maltas daværende statsminister Joseph Muscat hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.
Når Grey og resten av gravegruppa startet samarbeidet, begynte de å undersøke perspektivene som kunne kobles til hvitvaskingen og korrupsjonen som foregikk på Malta. De fant blant annet e-poster, som Galizia hadde mottatt, om hvilke bankkontoene som var koblet til Panama-selskapet.
– Det vanvittige aspektet ved jobben vår var at vi brukte mange måneder på å undersøke selskapene som tok to minutter å opprette. Vi brukte mer tid og penger på etterforskningen enn det maltesisk politi gjorde.
Under prosjektets gang ble det tydelig for Grey hvordan korrupte politikere og en sammensvergelse som gikk helt til topps i det maltesiske samfunnet gjennomsyret hele politietterforskningen.
Politisjef Lawrence Cutajargikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforskningen.
Annonse
Tilsto over videosamtale
De tre mennene som hadde plantet bomben ble pågrepet kort tid etter attentatet. En av dem er George Degiorgio, som tilsto drapet overfor Grey i et intervju som tok tre år å organisere.
– Han ville snakke, men han kunne ikke fordi trusselnivået var så høyt at ingen fikk tilgang til ham i fengselet, forklarte Grey.
Under pandemien snudde det, for da fikk han muligheten til å snakke med Degiorgio digitalt. Hvis ikke Grey hadde brukt årene i forkant på å vinne tilliten til Degiorgios kone, hadde han trolig heller ikke fått snakke med ham.
I forkant av videosamtalen hvor Grey fikk delta sammen med kona, gikk han ut fra at han ikke ville få noen ny informasjon. Men mannen bak murene holdt lite tilbake.
Degiorgio fortalte om de 150.000 euroene de fikk betalt for å ta Galizia av dage, og tilsto for første gang å ha vært med på å plantet bomben.
– Utad hadde han frem til det nektet å ha vært involvert i drapet, forklarte Grey og understreket at den siktede erklærte seg skyldig etter intervjuet.
Gjennom de fire årene Grey jobbet med saken hadde han en post-it-lapp klistret på pc-skjermen med spørsmålet «Hvem drepte Daphne?». Slik minnet han seg selv på hva målet med prosjektet var.
Tilståelsen til tross var ikke Grey fornøyd før han hadde funnet ut av hvem som hadde bestilt drapet. Hvem hadde motiv for å ta livet av den profilerte journalisten?
Forretningsmannen Yorgen Fenech, som nå er siktet saken, ble nevnt i en av Reuters delhistorier allerede et år før han ble pågrepet. I artikkelen fra 2018 ble han avslørt som eier av det mystiske selskapet 17 Black, som Galizia tidligere hadde anklaget for korrupsjon.
– Da ble denne forretningsmannen forsvart av statsministeren, forklarte Grey.
Kort tid etter pågripelsen av Fenech i 2019, varslet daværende statsminister Joseph Muscat at han skulle gå av som følge av påstander om at hans stabssjef kunne knyttes til drapet.
Annonse
– Bank på alle dører
Selskapet 17 Black, som Fenech eide, hadde også forbindelser til statsministerens stabssjef Keith Schembri.
Etter pågripelsen har Fenech hevdet at det var Schembri som sto bak. Forretningsmannen hevder at han har bevis som knytter den tidligere stabssjefen til drapet, men nekter å oppgi disse med mindre han får innvilget beskyttelse mot rettslig forfølgelse.
Reuters-journalisten fortalte fra scenen at han fikk treffe Fenech etter at han ble pågrepet, uten at det førte til noen videre utbrodering av historien.
Å ikke miste motet av oppgaver som virker meningsløse, og ikke ta utgangspunkt i at folk ikke vil snakke, har vært helt avgjørende i dette graveprosjektet, forklarte Grey fra scenen i Tønsberg.
– Å banke på dører er det jeg generelt gjør mest av. Fra dette prosjektet har jeg lært at man må banke på hver eneste dør, også til disse karakterene som befinner seg helt i periferien, sa han og utdypte:
– Og det er klart at det hjelper å grave i drapssaker. Alvoret gir ofte folk en følelse av at de er forpliktet til å snakke.