– Jeg har skapt min egen arbeidsplass, på et sted jeg trives veldig godt, sier redaktør Dag A. Ekeberg.

Redaktør i Thailands Tidendes tips til journalister: – Flytt til et lavkostland og start et nisjemagasin

Dag A. Ekeberg nyter livet i Pattaya Beach mens han styrer egen lokalavis for nordmenn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Jeg tenker på alle førtidspensjonerte norske journalister, og lurer på om ikke jeg har en fin mal for hvordan de kan tilbringe «pensjonstilværelsen»: Flytt til et lavkostland, start et nisjemagasin, lær deg å publisere websider selv og skaff deg avtaler med frilansere, sier Dag A. Ekeberg til Journalisten.

Han er grunnlegger og redaktør i Thailands norske lokalavis: Thailands Tidende.

Ekeberg er utdannet sivilingeniør, men startet sin karriere som journalist i lokalavis i tenårene.

Han slet med forfrysning i tidlig alder, og har aldri likt den norske vinterkulden. I 1999 flyttet han derfor til Pattaya Beach og har siden nytt den thailandske kultur, strandliv og varme året rundt.

– Jeg har skapt min egen arbeidsplass, på et sted jeg trives veldig godt, og jobber med meningsfylte ting, som informasjon og hjelp til folk som er blitt glemt av norske myndigheter, sier Ekeberg.

Lokalavis i Thailand

I 2008 startet Ekeberg avisen Pattaya Tidende, som to år senere ble Thailands Tidende.

– Det var en mengde nordmenn som bodde i Pattaya mer eller mindre fast som kunne trenge et taleorgan og en mulighet til å komme i kontakt med norske myndigheter. Deretter var det i 2010 logisk å utvide virksomheten til hele Thailand, med navnebytte til Thailands Tidende, forklarer han.

Ifølge redaktøren er mer enn halvparten av de frivillige norske «Nav-medlemmene» utenfor EU-område bosatt i Thailand. Avisen skal bidra til å informere den norske befolkningen i Thailand og turister som er innom landet.

– Det er vanskelig å komme i kontakt med norske myndigheter herfra, og ettersom tiden går blir stadig flere rettigheter rettet mot EU-området, og folk utenfor blir glemt, sier Ekeberg.

Ingen tabloide vinklinger

Ekeberg er grunnlegger, utgiver, redaktør og er den eneste fast ansatte journalisten i Thailands Tidende.

I tillegg har avisen en håndfull regulære skribenter med grundig kjennskap til Thailand, samt rundt tyve journalister som har bidratt på ulike tidspunkt, forklarer redaktøren.

Ekeberg redigerer et videoinnslag med polfarer Ragnar Thorseth som er gift med en thailandsk kvinne. Videografen Helge Heyerdahl er en langvarig bidragsyter i Thailands Tidende.

Thailands Tidende er avhengig av annonseinntekter fra turistnæringen for å gå rundt. Dermed har pandemien bidratt til en økonomisk nedgang for avisen.

– Etter at viruset slo til i mars i fjor, forsvant det meste av annonseinntektene, så frilansbudsjettet ble dårlig og det har i hovedsak vært meg selv som har holdt liv i avisen inntil turismen dukker opp igjen, sier Ekeberg.

Ingen tabloide vinklinger

Siste papirutgave av Thailands Tidende kom i januar 2019. Siden har avisen blitt en ren nettutgave. Men tabloide forsider og titler er Ekeberg strengt imot.

Han mener norske aviser skriver for sensasjonelle reportasjer om sexsalg og barlivet i Thailand.

– Vi dekker også dette, men fra en ikke-tabloid vinkel. Tabloide aviser må skrive hva de vil, men vi prøver å gi et mer helhetlig bilde, sier han.

– Men sensasjonelle overskrifter gir inntekter. På en måte er det imponerende å se norske journalister som lander her i noen dager og klarer å orientere seg og få med seg godt stoff hjem, men det er deprimerende å se hvordan sakene blir vinklet på de ulike desker rundt omkring, tilføyer han.

Dessuten mener Ekeberg at norske journalister og internasjonale nyhetsbyråer av og til rapporterer feil faktainformasjon fra Thailand.

Jo lenger unna Norge man kommer, desto mindre viktig blir det å sjekke kilder, virker det som, mener han.

Sensur fra myndighetene

Den siste tiden har Ekeberg fokusert på de daglige pressekonferansene til de thailandske myndigheter angående covid-19-pandemien.

– Jeg er vel den eneste utenlandske journalisten her som leser og skriver thai, så jeg kan gi korrekt informasjon til nordmenn. Heller det enn de mer eller mindre falske nyheter som dukker opp i engelsktalende medier iblant, sier han.

Ellers intervjuer han nordmenn i Thailand og har en del kontakt med kommunikasjonsavdelingen hos norske myndigheter.

– De er faktisk veldig flinke til å svare, og bryr seg ikke om at dette er en liten avis som befinner seg lang vekk fra Norge. All ros til dem, sier Ekeberg.

Hua Hin er et populært norsk reisemål. Her har de en egen norsk forening, forklarer redaktør i Thailands Tidende.

Han kunne tenke seg å rapportere og innhente flere uttalelser fra thailandske myndigheter i journalistikken sin, men mener det er vanskelig å drive undersøkende journalistikk under kongeriket.

– Det har jeg da også gjort, men erfaringen min generelt er at myndighetene her er ikke vant til undersøkende journalistikk. De blir rett og slett fornærmet hvis man stiller kritiske spørsmål, sier han.

Kritisk journalistikk kan føre til anmeldelser for ærekrenkelse i Thailand, med fengselsstraff på inntil 15 år, forklarer Ekeberg.

– Loven om ærekrenkelse her er ganske drakonisk, noe som gjør at for eksempel artikler som omhandler ulykker eller andre hendelser hos firmaer, blir rapportert uten at navnet på firmaet er nevnt. I så måte er Thailand et u-land for journalister.

Powered by Labrador CMS