VALGPRATEN:

Steinar Suvatne gleder seg til arbeidstrykket som venter ham fram mot stortingsvalget.

– Det er et viktig virkemiddel at vi har anledning til å mase og mase

Steinar Suvatne girer opp til Dagbladets valgsendinger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Steinar Suvatne er leder for Dagbladets politiske avdeling, og fra 2. september og frem til stortingsvalget skal han stå fremfor Stortinget og intervjue partilederne for Dagbladet TV.

– Målet er å dekke valget så bredt og spisst som mulig, løfte fram de sakene som er på agendaen nå og utfordre politikere der de har logiske brister. Vi skal lage politisk TV som treffer helt vanlige folk, ikke konsulenter i Barcode, sier Suvatne til Journalisten i kantinen til Dagbladet-bygget.

– Ikke det at det er noe galt med konsulentene der, noen av mine beste venner er konsulenter i Barcode, tilføyer han.

«Valgboden» vil direktesendes daglig og bestå av partilederutspørringer, politiske debatter og kommentarer fra Dagbladet-kommentator som vil dømme politikernes svar med terningkast.

– Det er det jeg vil kalle for en sedvanlig og uhøytidelig Dagbladet-snert. Dagbladets politiske dekning er den spisseste i landet, og det kommer til å synes i valgboden. Jeg kan love at det blir høy temperatur og høyt trykk. Vi spisser konfliktene, tydeliggjør debattene og jeg skal forsøke så godt jeg kan å få politikere til å gi tydelige svar på spørsmålene. Det blir jævlig moro, sier Suvatne.

Dynamisk hverdag

Suvatne har aldri hatt lyst til å bli politiker selv, men alltid hatt drømmen om å være politisk journalist.

Interessen for politikk kom først i tenårene, med tv-serien «West Wing».

– Etter «'Allo 'allo!» var «West Wing» min favorittserie. Heldigvis var det ikke «'Allo 'allo!» som endte med å prege karrierevalget mitt. For det finnes så få studier hvor man kan bli fransk brasserie-eier på 40-tallet.

– Så er det jo slik at båten blir til når man ror, slik vi sier på Sørlandet. I mitt tilfelle begynte jeg i en liten kano og føler at jeg nå nærmer meg en yacht. Jeg er takknemlig hver eneste dag for at jeg har denne jobben, sier Suvatne.

Han forteller at han liker å ha en dynamisk og innholdsrik hverdag. Det at valget fører med seg litt ekstra trykk og stress på jobben, gjør det enda mer spennende, ifølge Dagbladet-journalisten.

– Det er skikkelig gøy med valg. Det er som å være fotballspiller når du nærmer deg en skikkelig toppkamp for Liverpool på Anfield. Slik føles det nå. Jeg blir ikke nervøs, men føler det er viktig å være flink nå. Vi har en hard konkurranse mot alle de andre flinke politiske redaksjonene, og vi skal vinne. Det pleier vi å gjøre, sier han engasjert.

De siste dagene har Suvatne sprettet opp av sengen om morgenen med stor entusiasme for hva som venter ham på jobben.

– Dette handler om hvem som skal styre landet vårt de neste fire årene. Som politisk journalist synes jeg det er gøy at interessen for politikk alltid er høy blant leserne våre. Men under valget er den bare helt enorm.

Dagbladet har de siste årene satset hardt på mobiljournalistikk og breaking news. – Vi har som mål å være best og først på alt, sier Suvatne.

Dropper tekniske begreper

– Hva skal du belyse under debattene i «Valgboden»?

Akkurat nå ønsker velgerne tydelige svar på hvem som skal sitte i regjering sammen. Vi skal kreve at politikere svarer på dette. Hva slags regjering få velgerne dersom de stemmer på Senterpartiet, for eksempel? I Dagbladet lar vi ikke politikerne slippe unna med tåkeprat og svada.

Målet med «Valgboden» er å gjøre det lettere for den norske befolkningen å forstå de ulike sakene i valgkampen, samt gjøre det lettere for velgerne å vite hva de skal stemme, mener Suvatne og sier videre at Dagbladets valgsendinger skiller seg ut fra andre mediehus.

– Partidebattene i for eksempel NRK og TV 2 gjør det ikke alltid lettere for folk. Journalistene gjør så godt de kan, men her har du ni partiledere som avbryter hverandre konstant. Derfor skal vi la dem snakke én og én med grundig utspørring, og med kommentarer fra våre folk som skal peke på svakheter og styrker i påstandene deres, sier Suvatne.

– Klimadebatten har vært sentral under årets valgkamp, er det et tema dere vil belyse?

– Ja. Vi skal spisse klimadebattene og få frem nyansene tydeligere. Klima kan fyke over hodet på folk, meg selv inkludert, fordi det er så mye tekniske begreper. Jeg tror det er viktig at vi tar den debatten ned på jorda der den hører hjemme. Jeg kan love at jeg kommer til å stanse brått med en gang det blir for mye teknisk fagprat, for det tjener ikke saken.

Krever tydelige svar

Suvatne har jobbet i Dagbladet siden 2014 og dekket flere valgkamper. Han har lang erfaring med å intervjue norske politikere. Vrir de på svarene, er Suvatne ikke redd for å vri dem tilbake.

– Det beste jeg kan gjøre er å huske på at som journalist har jeg anledning til å stille veldig mange spørsmål. Jeg kan ikke tvinge noen fysisk, men jeg kan kreve at politikerne svarer på spørsmål, og jeg kan være både litt frekk og irritert. Det er et viktig virkemiddel, at vi har anledning til å mase og mase. Og det er jo det vi gjør best, sier han.

Suvatne mener politikere har hatt flere års erfaring med å vri på narrativ i deres favør, og alltid vil være best på retorikk.

Heldigvis skal jeg stille spørsmål og ikke svare på dem. Og norske politikere er strålende: De er sporty, de gir oss enorm tilgang og de stiller opp på nesten hva som helst på kort varsel. Den delen av demokratiet må vi ta vare på.

Powered by Labrador CMS