Dagbladet-journalist Torgeir P. Krokfjord (t.v.) og fotograf Lars Eivind Bones, som skimtes i gjenskinnet fra vinduet, fikk en kald skulder da de oppsøkte Egentic-direktør Henning Munte og grunnlegger Albrecht von Harnier (t.h.). Foto: Skjermdump/Dagbladet
Med mobilkameraet i brystlomma konfronterte Dagbladet ledelsen i selskapet som knyttes til tyveri fra norske medier
Tilbrakte to dager i bilen på spaning utenfor Frankfurt.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
– Det viser seg at ledelsen i Egentic har en stor svakhet: At de røyker. Mens vi satt der i bilen kom både selskapets leder og en av grunnleggerne og eierne ut døra og fyrte opp, forteller Torgeir P. Krokfjord og Lars Eivind Bones, gravejournalist og fotograf i Dagbladet.
Annonse
Nylig tok avisa historien om et omfattende artikkeltyveri fra norske nettaviser videre, ved å knytte flere spor til det tyske markedsføringsselskapet Egentic, som tidligere har blitt anklaget for å misbruke norske bedriftsnavn og logoer for å samle personopplysninger.
Dagbladet oppsøkte hovedkontoret utenfor Frankfurt for å få ledelsen i tale.
Vanskelig tilgjengelig
Sammen med Dagbladet-utvikler Tor Henning Ueland har Krokfjord siden nyttår jobbet for å finne ut av omfanget av og motivet for at tusenvis av artikler fra Dagbladet, VG, NRK og flere har blitt kopiert og brukt på nettsider som ofte dukker opp høyt på lista ved Google-søk.
– Vi har funnet ut at hensikten er å trekke trafikk til suspekte annonser og «konkurranser», og har sett nærmere på hvem som tjener på dette. Vi kan ikke slå fast at Egentic står bak, men vi fant flere spor i materialet som peker mot dem, og vet at de står bak minst to av spam-annonsene, sier Krokfjord.
Dermed begynte jobben med å kontakte det tyske selskapet, men det har vært svært vanskelig å opprette kontakt:
– De har en «head of media», en pressesjef, men fra resepsjonisten i selskapet fikk vi vite at han ikke var interessert i kontakt med journalister. Til slutt ble et forsøk på et møte ansikt til ansikt vår siste utvei, sier Krokfjord.
Annonse
Spanere i leiebil
Mellom 11. og 13. mars tilbrakte Krokfjord og Bones to lange dager i en leiebil i Sulzbach utenfor Frankfurt, i håp om å komme tilbake til Oslo med noe annet enn bilder av stengte dører.
De oppsøkte Egentic-grunnlegger Albrecht von Harniers hjemmeadresse grytidlig om morgenen, og rakk å få et bilde av ham på vei inn i bilen sin.
– En ting vi ikke hadde tatt med i beregningen, var den store lekeplassen rett utenfor huset. Der satt vi i en leiebil, to menn i store boblejakker og med svære kameraer. Vi måtte bare prøve å virke så lite «fishy» som mulig, og fikk i det minste ingen tyske foreldre etter oss, sier Krokfjord.
Senere troppet de opp på hovedkontoret til Egentic og snakket med resepsjonisten, noe som endte med en strak langfinger og klar beskjed: «Nå vil jeg at dere skal gå. Fuck off!»
Dermed endte Dagbladet-journalistene som regelrette spanere i leiebilen sin, feilparkert utenfor Egentic-hovedkontoret. Og brått dukket både toppsjefen og grunnleggeren opp for å ta seg en blås i tysk vårluft.
Kamera i brystlomma
På videoen i toppen av nettreportasjen ser man at journalist Krokfjord rekker bort til Egentic-toppene først. Noen meter bak kommer fotograf Bones. På gjenskinnet i vinduet ser man at fotografen kommer slentrende med hendene i lommene; mobilkameraet som fanger situasjonen stikker opp av brystlomma.
– Jeg regnet med at det ville virke mer provoserende å komme trekkende med et stort kamera. Generelt gjelder det å forholde seg så rolig som mulig, ikke bli hissige selv. Vi var jo opptatt av å åpne muligheten for at vi faktisk skulle kunne prate sammen, at de skulle si: Ok, la oss ta en kaffe, sier Bones.
– Tar dere noen andre grep for å få et best mulig resultat av situasjoner som dette?
– Man må jo ha klart for seg hva man skal spørre om, selv om selve situasjonen gjerne går fort og blir improvisert. Så er det lurt å sørge for å ha en taleopptaker på. Sjansen for at de skal gjenta det de sier så du kan ta notater, er egentlig ikke tilstede, sier Krokfjord.
Dagbladet-teamet fikk lite ut av Egentic-toppene. Grunnleggeren von Harnier snudde seg vekk og forsvant, mens direktør Munte hisset seg opp og avviste dem bryskt. Da journalistene satte seg i leiebilen igjen, fulgte direktøren etter med sitt eget mobilkamera.
– Hva tenker dere at videoen fra konfrontasjonen tilfører reportasjen?
– Så vidt vi vet, er dette første gangen at ledelsen i et firma som har vært kontroversielt i Norge i årevis faktisk har blitt avbildet. Det er også første gang navnene deres står på trykk. Vi tenker at det er veldig relevant for både norsk næringsliv og norske forbrukere å vite hvem som driver virksomhet som dette, sier Krokfjord, og legger til:
– Samtidig er det i høyeste grad relevant for deres tilsvarsrett i saken at vi har gjort iherdige forsøk på å få kontakt med dem. Når vi faktisk får et intervju, selv om de ikke vil si noe som helst, er det relevant både for leseren og for oss å publisere det.
– Og hvem vet, kanskje kom tilsvaret i etterkant fordi vi tok turen ned, sier Bones.
Avviser involvering
Etter møtet i Frankfurt opprettet Egentic og det tilknyttede selskapet Toleadoo nemlig kontakt med Dagbladet via en norsk advokat.
Han uttaler at selskapene ikke er involvert i urettmessig kopiering av innhold fra andre selskapers internettsider eller på annen måte uberettiget bruk av varemerker, logoer eller andre kjennetegn.
– Egentic vet ingenting om mulig datatyveri fra Dagbladet eller noen av de andre selskapene. Egentic har ikke hatt noen virksomhet i Norge siden 2017, er budskapet fra selskapet til Dagbladet, via advokat Ole Tokvam.