GODE TIDER: Sjefredaktør Vebjørn Selbekk kan glede seg over at den kristne avisa Dagen både vokser i opplag og leverer millionoverskudd. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
Nytt millionpluss for Dagen
Overskudd fire år på rad for den kristne dagsavisa, men den redaksjonelle satsingen koster.
Dagbladet Dagen AS fikk et resultat før skatt på 1,8 millioner kroner i 2012. Det er på nivå med hovedkonkurrenten Vårt Land, som oppnådde 1,7 millioner kroner før skatt.
Avisdriften i Dagen endte såvidt under millionen i fjor. Ekstraordinære finansinntekter, hovedsaklig gjennom salg av aksjer i Storebrand og DnB Nor for 310.814 kroner, pynter på regnskapet og bidro til å bringe årsoverskuddet etter skatt opp på 1,3 millioner kroner. Det er ned fra 2,0 millioner i 2011.
Dagens omsetning i 2012 var på 46,4 millioner kroner.
Dagen og Magazinet fusjonerte ved årsskiftet 2007/08. Etter et dundrende underskudd på 4,3 millioner kroner før skatt i kriseåret 2008, kom Dagen sterkt tilbake året etter med et overskudd på 5,6 millioner.
Satser redaksjonelt
Fra 2010 har Dagen gjennomført en større redaksjonell satsing, med en rekke nyansettelser. Dette bærer de minkende årsresultatene preg av (se tabell til høyre). Men samlet har millionoverskuddene de siste årene bidratt til at Dagen ved siste årsskifte hadde 10,9 millioner kroner på bok. Egenkapitalandelen er økt til 45 prosent fra 6 prosent i fusjonsåret 2008.
Opplagsmessig går det også svært bra for Dagen, med en økning på 765 eksemplarer til 10.825 i 2012. Blant dagsavisene var det kun Klassekampen som oppnådde større opplagsvekst. Det økende opplaget har ført produksjonssstøtten fra staten opp i 15,2 millioner kroner for 2012.
BT-hjelp
Sist vinter fikk Dagen god hjelp av storebror Bergens Tidende. Bergensbaserte Dagen ble den store taperen da regjeringen foreslo å erstatte dagens pressestøtte til “riksspredte meningsbærende aviser” med en egen Oslo-sats. Forslaget innebar at Dagsavisen, Vårt Land, Klassekampen og Nationen ville fått 35 prosent mer i statlig støtte, mens Dagen risikerte å få kuttet støtten fra fjorårets 15,2 millioner kroner til ned mot 10 millioner.
Sjefredaktør Vebjørn Selbekk truet derfor med å flytte hovedkontoret østover til hovedstaden. Kritisk journalistikk i BT fikk imidlertid kulturminister Hadia Tajik og regjeringen til å snu. BT påpekte blant annet at Dagen hadde abonnenter i 81 flere kommuner enn Dagsavisen.
– Verdt noen millioner
Selbekk bekrefter overfor Journalisten at Dagen seriøst vurderte å flytte til Oslo dersom regjeringen ikke hadde snudd.
– Det var snakk om veldig mye penger for oss. Vi har allerede en betydelig virksomhet ved lokalkontoret vårt i Oslo. Hvis det er snakk om å endre en administrativ adresse så er det klart at det er verdt noen millioner kroner. Så for oss var dette svært kritisk. Vi mente det var helt uforståelig at en avis skulle ha noen mindre verdi på grunn av geografi, og det var bare Dagen som ble rammet.
Spent på valget
Selbekk betegner det kommende stortingsvalget som en ny potensiell fartshump for dagen. Borgerlig regjering med Høyre og Frp i spissen vil trolig bety betydelig kutt i pressestøtten.
– Det kan bli veldig krevende. Vi er godt plassert på den borgerlige siden og ønsker et regjeringsskifte på lederplass. Men samtidig er vi veldig klar over at det kan bety en annen økonomisk virkelighet for oss. Det handler til slutt hvordan en borgerlig regjering blir seende ut. Blir det blå-blått så betyr det noe annet enn om det blir med noe gult og grønt. Det kan være en fordel for pressestøtten at også mellompartiene får innflytelse. Dette er selvfølgelig et tankekors for oss i Dagen, men det er tross alt andre verdier enn kroner og øre som skal styre denne butikken.
- Kan ikke bli rødgrønn
- Ideologien er det viktigste?
- Ja.
- Men det hadde vel vært surt å måtte si opp halve staben?
- Definitivt. Men vi kan ikke bli rødgrønn for det. Dagen har siden 1919 stått i en stolt, borgerlig tradisjon. Spørsmålet om pressestøtte er vanskelig, men det kan ikke være avgjørende for hva vi skal mene på lederplass om regjeringsspørsmålet. Det ville nesten ha vært prostitusjon.
Egne aksjer
Som en del andre moderne bedriftsledere har Selbekk en aksjepost i eget selskap. Kontrollen over 2,6 prosent gjør ham til den sjette største aksjonæren i morselskapet, Mediehuset Dagen. Forklaringen er at Selbekk eide 30 prosent av aksjene i Magazinet da Dagen kjøpte seg inn i avisa i 2007.
Hensikten med å utstyre ledere med aksjeposter i eget selskap er vanligvis å øke motivasjonen deres for å bidra til profittmaksimering.
– Gjelder slike mammonske prinsipper også i Dagen?
– Det har aldri vært betalt en krone i utbytte her, så jeg blir ikke rik av å sitte med Dagen-aksjer. Men avisa har vært drevet veldig profesjonelt og godt på det økonomiske området de siste årene. Underskudd er vendt til overskudd. Det handler ikke om mammon eller profittmaksimering, men om sunn og seriøs forretningsdrift.