Metoo i mediene:
Danmark manglet en metoo-bølge. Så kom Sofie Lindes sjokktale
– Noen av dem som skulle undersøke, var blant dem som hadde de største problemene, sier dansk sjefredaktør.
I august 2020, nesten tre år etter at metoo hadde rystet flere bransjer i Norge og Sverige, kom metoo til Danmark. Det måtte en bombe til i form av Sofie Lindes tale, før mediene viste interesse for emneknaggen i nabolandet i sør.
I september samme år skrev 1615 kvinner under på et opprop som støttet Linde og som bekreftet det enorme omfanget av seksuell trakassering i den danske mediebransjen.
Sjefredaktør i danske Journalisten, Christian Lindhardt, hadde selv en redaksjonell lederstilling i Danmarks Radio høsten 2017. Han synes det er vanskelig å svare på hvorfor mediene i Danmark bagatelliserte metoo.
– Noen av dem som skulle undersøke, var blant dem som hadde de største problemene. Det har jo kommet fram saker hos alle de store mediearbeidsplassene, sier han i videointervjuet.
Dette er fjerde episode i Journalistens videoserie om metoo i mediebransjen.
Denne høsten er det fem år siden metoo tok verden med storm. I november samme år postet Aleksander Schau 24 twittermeldinger om seksuell trakassering, vold og overgrep i den norske kultur- og medieverdenen. Det ble startskuddet for måneder med selvransakelse og lovnad om bedring i en bransje som ikke har til vane å sette søkelyset på seg selv.
Men hvilke konsekvenser hadde dette oppgjøret for mediebransjen? Hvordan var det å stå i mediedekningen som varsler, og hvordan var det å jobbe redaksjonelt med de krevende sakene? Hva skjedde egentlig med metoo i Sverige og Danmarks mediebransjer, og hvordan er ståa nå, fem år senere?
Vi har gjort et dypdykk i månedene og årene som fulgte emneknaggen #metoo.