Danske Journalistforbund har sendt varsel om at hundrevis av medlemmer og DR-ansatte kan bli tatt ut i streik i sommer.

Danmarks Radio er truet av storkonflikt og streik midt i koronakrisa

Nesten hele DR kan bli tatt ut i streik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Danmarks Radio (DR) er truet av en storkonflikt som kan føre til at nesten hele DR går ut i streik fra 1. juni. Det skriver danske Journalisten.

Til tross for koronakrisa, forhandler DR nå om lønn og arbeidsvilkår for 800 ansatte, som er medlemmer av Danmarks Journalistforbund (DJ).

DR-ledelsen har nå sendt et lockout-varsel til en mindre gruppe ansatte, opplyser leder for DR’s medarbeidergruppe, Henrik Friis Vilmar, til danske Journalisten.

– Veldig uvanlig

Som svar har de ansatte i mediehuset sendt et streikevarsel tilbake til ledelsen, i solidaritet med denne gruppa ansatte.

– DR har varslet konflikt mot en rekke medarbeidere i DR. Ikke alle er omfattet av lockout-varselet, men noen er. De fleste er ikke rammet. Det er et veldig usedvanlig lockoutvarsel, sier Vilmar til danske Journalisten, og presiserer at de ikke var interessert i konflikt.

DJs øverste leder, Tine Johansen, sier hun var veldig overrasket over lockoutvarselet de mottok mandag.

– Det er svært uheldig at DR på den måten varsler en selektiv lockout med så mange unntakelser. Det stiller DJs medlemmer i en meget vanskelig situasjon i en konflikt, sier hun til det danske fagbladet.

DR: Helt etter planen

Stort sett hele DR er med i streikevarselet, bortsett fra de som jobber med Radioavisen og dr.dk, fordi DJ erkjenner at landet står i en helt usedvanlig situasjon som følge av koronaviruset, og vil holde folk oppdaterte.

– Derfor mener vi at DR skal ha mulighet til å informere befolkninga om korona. Men også kun det, sier han.

HR-sjef i DR, Nanna Abildstrøm sier til fagbladet at lockoutvarselet er helt etter planen, og mener ikke det er for tidlig i forhandlingsforløpet

– Det er ikke utrykk for at vi står overfor et sammenbrudd. Slett ikke, sier hun til danske Journalisten, og mener det er særlig viktig å lande en avtale raskt, nå i koronakrisa, slik at journalisten kan løse sitt viktige samfunnsoppdrag.

Kravet fra de ansatte er minst 8,1 prosent i lønnsøkning, og helst at alle får det samme. Medarbeiderne ønsker også et markant løft av frilansernes lønn, ettersom de skal ha pensjon og ulempetillegg på samme måte som de fast ansatte, skrev danske Journalisten tidligere i vår.

Journalisten har, i likhet med danske Journalisten, sendt en henvendelse til ledelsen i DR for en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Powered by Labrador CMS