Professor emerita Fanny Duckert ved Universitetet i Oslo har forsket på virkningene av medienes søkelys. Foto: Ola Sæther, UiO

Forsker på virkningene av medienes søkelys:
– En nyttig erfaring for en journalist å ta med seg

Fanny Duckert mener det er vanskelig for journalister å sette seg inn i kildenes opplevelse av medietrykket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Psykologiprofessor Fanny Duckert har forsket på personer som har blitt «hengt ut» i mediene, og skrevet boka «I medienes søkelys – Eksponering, stress og mestring», sammen med Kim Edgar Karlsen.

– Det blir jo en ganske voldsom overgang og et rolleskifte for journalisten, sier Duckert om de siste dagers inngående dekning av VGs håndtering av «dansevideo»-saken, der VG-journalist Lars Joakim Skarvøy gjennomgående er identifisert ved navn og ofte bilde.

– Det er vanskelig for en journalist å sette seg inn i situasjonen når kildene står i det, så det er nok en ganske nyttig erfaring for en journalist å ta med seg, sier Duckert.

Stor belastning

Duckert skriver om et mediesøkelys som kan skape alvorlige helsemessige konsekvenser for de involverte, og har uttalt til psykologisk.no:

– Selv svært erfarne personer, med omfattende medietrening og støtteapparat, opplever store belastninger ved negative personkarakteristikker i pressen.

Hun har tidligere uttalt seg kritisk om det hun anser som et massivt personfokus i mediene, knyttet til nettopp dekningen av Trond Giskes metoo-saker vinteren 2017/2018.

– Andre nyheter blir skjøvet unna

I dag mener Duckert saken om VGs håndtering er overdrevet dekket, og at mediene her blir for navlebeskuende.

– Det er åpenbart behov for kritikk, men det handler om hvor mye og hvor intenst en gjør det. Når mediene gransker seg selv opp og ned, går i TV-studio og skriver kommentarer om hverandre, blir det totalt sett så voldsomt at andre nyheter blir skjøvet unna.

Duckert vil ikke spekulere i hvordan sakens utvikling nå oppleves for hverken Sofie, som ikke er omtalt med etternavn, Trond Giske eller Lars Joakim Skarvøy.

– Hvordan slike ting oppleves varierer veldig mye fra person til person. Noen er ikke skjøre, mens andre syns det er verre, så det er vanskelig å vite.

Journalisten har forelagt VG-journalist Lars Joakim Skarvøy, som navngis, avbildes og får sin SMS-kontakt med kilden spredt i TV 2-saken, sitatene fra Duckert. Skarvøy har ikke besvart henvendelsen.

Klubbleder: Gir menneskelig støtte

Torsdag fortalte VGs nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til DN at Skarvøy er tatt ut av det daglige arbeidet med egne saker inntil videre, og er på jobb for å være tilgjengelig for ledelsen i forbindelse med den interne gjennomgangen av saken.

VG-redaksjonens klubbleder for NJ, Tor-Erling Thømt Ruud, har fortalt at situasjonen preger journalistene i VG.

– Jeg er klubbleder og forsøker å gi så god menneskelig støtte som mulig. Det er tøft å stå i dette for de involverte, sa Thømt Ruud til Medier24 torsdag.

Journalisten har kontaktet både Håndlykken og Thømt Ruud med spørsmål om hvordan det jobbes for å ivareta Skarvøy gjennom disse dager med høyt trykk. Håndlykken har ikke besvart spørsmål. Klubbleder Thømt Ruud har ikke videre kommentarer.

Powered by Labrador CMS