Debatt:
Norske mediebedrifter må prioritere digitalt kildevern høyere, mener Askel Steinsvåg. Foto: Reuters / NTB scanpix
Digitalt personvern
Kildevern er viktig. Norske mediebedrifter har et særlig ansvar for å beskytte sine brukere.
Rent digitalt fins det mange måter å sikre personvernet. Jeg mener at mange norske mediebedrifter har et forbedringspotensial der. Per i dag kan du tipse de fleste nyhesformidlere per sms, telefon eller e-post. Hvilken garanti har vi for at disse tjenestene ikke blir overvåket av noen?
Edward Snowden-saken, og Wikileaks-avsløringer har nettopp vist oss at vi bør ta våre forholdsregler. Verden blir stadig mer overvåket. Vi beveger oss sakte men sikkert mot overvåkningssamfunnet som er beskrevet i romanen 1984 av George Orwell. Store Bror ser deg, er vel et begrep mange har hørt om, og stammer fra denne klassikeren. Men vi kan ved hjelp av enkle forholdsregler beskytte oss mot private eller offentlige maktovergrep som skjer digitalt.
Jeg foreslår at samtlige norske mediebedrifter viser sitt ansvar for ikke å røpe kildene sine ved å informerer brukerne om hvordan man kan komme i kontakt med mediebedriftene på sikkert vis. Jeg ser for meg nettlesere og programmer som er gratis å bruke og installere. Jeg skal være konkret og sikter nå mot brukere som ønsker absolutt anonymitet:
1. Folk som er redde for å bli avslørt av noen bør oppfordres til å installere Tor-nettleseren på datamaskin, nettbrett og smarttelefon. Du kan lese mer om Tor-nettleseren her: www.torproject.org. Tor-nettleseren gjør det vanskelig for utenforstående å se hva du holder på med på internett.
2. Paranoide brukere bør dessuten oppfordres til å installere VPN på datamaskin, nettbrett og smarttelefon. Gode og gratis VPN-tjenester er ProtonVPN og Windscribe.
3. Siden vi snakker om anonymitet her kan det dessuten være en fordel å gå over til DuckDuckGo når du skal søke etter noe på internett. Det er et fullgodt alternativ til Google; et selskap som ikke kan sikre din anonymitet!
4. Alle norske mediebedrifter bør opprette e-postkonto hos enten Protonmail eller Tutanota. Samtidig bør de oppfordre redde brukere om å opprette konto hos Protonmail eller Tutanota. For saken er at når en e-post sendes fra en Protonmail-konto til en annen Protonmail-konto, så blir den kryptert. Det samme gjelder Tutanota. Ingen andre har mulighet til å lese hva som blir sendt.
5. Alle norske mediebedrifter bør opprette et sikkert alternativ til sms og telefon. Den tjenesten som peker seg ut er Signal Messenger. Hvorfor ikke opprette en konto der, alle norske redaktører? I likhet med Protonmail og Tutanota, blir alt kryptert fra sender til mottaker. Det er så å si umulig for noen å finne ut av hva som skjer av kommunikasjon.
6. Oppfordre redde brukere til å sende ting til og fra mediebedriften på et offentlig wifi-nettverk, for eksempel fra en kafé.
For kilder som har større behov for anonymisering har aviser som Bergens Tidende og Stavanger Aftenblad tatt i bruk Securedrop. Dette er en tjeneste som er utviklet med tanke på å verne varslere. Kontakten skjer over det såkalte Tor-nettverket, som sørger for at spor av IP-adresse og identiteten til varsleren blir skjult. Den tekniske løsningen utvikles og drives av den uavhengige amerikanske organisasjonen Freedom of the Press Foundation.
Securedrop er bra, og noe som alle norske mediebedrifter bør ta i bruk, men jeg vil råde alle norske mediebedrifter til å benytte seg av flere tjenester; for eksempel Tutanota og Signal. Securedrop er nemlig tungvint, og er ikke den eneste tekniske løsningen til hvordan vi sikrer anonymiteten til brukerne.
Du som leser dette tenker kanskje at disse forslagene er paranoide eller helt formålsløse. Da vil jeg minne deg om at for noen brukere/aviskilder står det om livet. Hvis de blir oppdaget, kan de miste jobben, havne i fengsel eller bli drept. Og hva med deg selv? Lever du godt med tanken på at noen der ute, du vet ikke hvem, vet alt om deg?