Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass var blant journalistene som ble kartlagt. foto: Birgit Dannenberg
Datatilsynet bøtelegger Forsvaret
Hadde ingen rett til å registrere og lagre personopplysningene til ni journalister.
Det er litt over ett år siden det ble kjent at etterretningsbataljonen kartla flere journalister, deriblant VG-journalist Rolf J. Widerøe og Aftenblad-journalist Hans Petter Aass.
En måned senere ble det klart at det var snakk om minst ni journalister som ble kartlagt.
Spesiell sak
Nå har Datatilsynet slått fast at virksomheten er ulovlig og klare brudd på personvernopplysningslovens bestemmelser. Forsvaret må betale et overtredelsesgebyr på 75.000 kroner.
- Det er vanskelig å si om dette er en høy eller lav utmåling, sier juridisk fagdirektør Cecilie B. Rønnevik til Journalisten. Datatilsynet tilsynet fikk i 2010 mandat til å utstede overtredelsesgebyr på inntil 850.000 kroner.
I skrivet datert 2. mai skriver tilsynet at det er forbudt å behandle personopplysninger uten riktig behandlingsgrunnlag. Det foreligger ikke her. Ei heller kan tilsynet se at behandlingen har hjemmel i lov om etteretningstjeneste.
- Dette er en veldig spesiell sak, også for oss. Vi har ikke vært borte i lignende tidligere. Og tradisjonelt har vi ikke kunnet kontrollere de hemmelige tjenestene tidligere og derfor heller ikke kunnet sanksjonert overfor dem, legger Rønnevik til.
Viktig reaksjon
- Jeg er fornøyd med avgjørelsen. Men vi har ennå ikke fått vite hvem som iverksatte dette. Slik kartlegging blir ikke igangsatt uten at det er klarert oppover, sier VG-journalist Widerøe.
Også makker Hans Petter Aass er fornøyd med dommen.
- Det er interessant at tilsynet reagerer og jeg tror det er viktig at de gjør det. Dersom myndighetene mener norske journalister ikke skal drive kritisk journalistikk på forsvaret, bør i hvert fall den rette etaten i staten brukes til å granske det, ikke Forsvaret som ikke skal brukes mot egne borgere, sier Aass.
Også politiet har etterforsket bataljonen, men henla saken mot dem i februar fordi det ikke var bevis for noe straffbart forhold.
Aass forteller at kartleggingen av ham, Widerøe og ytterligere sju journalister kom etter at VG skrev om E 14-tjenesten i 2011.