Fra venstre: Ylva Helene Schwenke, Kjersti Binh Hegna og Silje Olsen Engenes.

Mangfold

De tre ferske Forsvarets forum-journalistene har noe spesielt til felles: – Helt tilfeldig

– Å ha samme tilhørighet gir en styrket følelse av at vi er et team.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalistene Ylva Helene Schwenke, Silje Olsen Engenes og Kjersti Binh Hegna har minst tre ting til felles: De er alle fra Troms og Finnmark og har nylig fått jobb i Forsvarets forum.

Og alle tre har de samisk bakgrunn.

– Det var helt tilfeldig, sier alle tre i kor når Journalisten spør om det var planlagt av ledelsen.

Noe de er enige om, er at kulturell mangfold er en styrke, både for arbeidet de gjør og for hvordan de trives på jobb.

– Å ha en sterk, felles følelse av tilhørighet er veldig positivt for vårt arbeidsmiljø. Selv om det er fantastisk å ha kolleger fra hele Norge, så er det ekstra hjemmekjærlig for meg å ha fått kolleger som Ylva og Silje, sier Hegna.

Tre journalister fra nord

Schwenke er fra Tromsø og har nylig blitt debattansvarlig etter en kort periode som journalist i magasinet. Hun har tidligere jobbet i Nordlys, VG og NRK og vært ansvarlig redaktør i studentavisen i Bergen, Studvest.

Hun har ingen bakgrunn fra Forsvaret, men sier til Journalisten at hun lærer mye bare av å lese og redigere innleggene som kommer inn.

– Jeg kan mye mindre om Forsvaret enn de fleste som sender inn innlegg, men tenker at det kan være positivt å ha et ferskt blikk på det, sier hun til Journalisten.

I likhet med Schwenke, er Engenes også fra Tromsø. I år er hun vernepliktig i førstegangstjenesten, men gjennomfører denne på nyhetsdesken. Hun begynte sin journalistiske karriere allerede på ungdomsskolen i Radio Tromsø og har en bachelorgrad i journalistikk fra Nord universitet i Bodø.

Fra 1945 frem til ordningen ble stoppet i 2004, hadde flere hundre menn avtjent førstegangstjenesten i Forsvarets forum og forløperen Mannskapsavisa som journalister og fotografer. I fjor kom nyheten om at Forsvaret skulle gjeninnføre vernepliktige journalister. Engenes, som lenge hadde hatt lyst til å gjennomføre førstegangstjenesten, men ikke kunne på grunn av dårlig syn på det ene øyet, grep sjansen.

– Dette var jo perfekt for meg. Samtidig måtte jeg tenke meg godt om – skulle jeg virkelig bytte jobb, gå ned i lønn og alt det der? Men jeg søkte og fikk stillingen, og angrer ikke på det, sier hun.

Kjersti Binh Hegna, Ylva Helene Schwenk og Silje Olsen Engenes på Akershus Festning i Oslo, der Forsvarets forum holder til.

Den siste av de tre journalistene, Hegna, er fra Vadsø. Hun har studert fotojournalistikk ved Oslo Met og har også en master i journalistikk ved samme universitet. Hun har tidligere jobbet som frilansfotograf for blant annet Dagens Næringsliv. Hun valgte å bli journalist i Forsvarets forum fordi hun ønsket en større utfordring med skrivende journalistikk, sier hun.

– Jeg hadde veldig lyst til å jobbe i en nisjeavis. Jeg hadde hørt at det var et veldig unikt arbeidsmiljø her, og følte jeg kunne lære veldig mye, sier Hegna.

Samisk tilhørighet

Når de snakker om sin samiske bakgrunn, har kvinnene like erfaringer fra hva det vil si å være samisk i dag. Ingen av dem lærte samisk språk av familiene sine. Besteforeldrene videreførte ikke den samiske kulturen, som et resultat av fornorskningskulturen. Men både Hegna, Schwenke og Engenes har funnet tilbake til den samiske tilhørigheten deres forfedre mistet.

– Min mor var med på å starte Riddu Riddu-festivalen og selv om jeg ikke kan samisk, så har jeg alltid følt meg samisk og vært engasjert i samisk kultur, sier Schwenke.

I tillegg til å trives godt sammen på jobb, har de samiske journalistene også blitt gode venner og ser hverandre på fritiden.

– I min familie står ikke den samiske tilhørigheten sterkt, selv om vi er samisk og kvensk fra langt tilbake. Men av en eller annen grunn så føler jeg en veldig sterk tilknytning til samisk kultur, sier Engenes.

– Min mor og jeg fant tilbake til den samiske tilhørigheten for få år siden. Vi var sammen om å gjøre det, og det var en veldig fin ting. Jeg er adoptert, og har tidvis syntes det var vanskelig å finne ut av hvem jeg er og hvor jeg tilhører. Det er en evig søken, sier Hegna.

Ser mot nord

– Har deres samiske tilhørighet noe å si for hvordan dere jobber som journalister?

– Jeg vil ikke si at det har noe konkret å si i hverdagen, men det har noe å si med tanke på perspektiver på saker jeg velger å skrive. Det å ha mangfold i redaksjoner er alltid viktig, for det får frem ulike vinklinger som andre kanskje ikke tenker på, svarer Schwenke.

Engenes er enig med Schwenke i at de kan bidra med noe annerledes til redaksjonens arbeid. Selv føler hun tilhørighet både til den samiske kulturen og til nord-regionen, og ønsker å implementere det aspektet i jobben som journalist i Forsvaret.

– Som vernepliktig tenker jeg ofte på om det er nok samiske representanter, eller andre urbefolkninger, i militæret. Det jeg har fått inntrykk av, er at det er veldig få. Det er noe jeg tenker å undersøke nærmere, sier Engenes.

– Vi har likere humor

De to tromsøværingene Schwenke og Engenes kjente hverandre fra før av, men visste ikke at de hadde fått jobb i Forsvarets forum nesten samtidig før de møttes på arbeidsdesken i redaksjonslokalene.

– Å ha Ylva her får meg til å føle meg hjemme her i redaksjonen. Å ha samme tilhørighet gir en styrket følelse av at vi er et team. Jeg syns for eksempel terskelen for å være åpen er lavere med disse andre nordlendingene, sier Engenes.

– Stemningen blir mer uformell, sier Schwenke.

Hegna nikker bekreftende og gir et eksempel:

– Vi har likere humor, med mere trykk. Den er vanskeligere å dele med sørlendingene. Vi er jo langt hjemmefra og det å finne en bit av hjemplassen på arbeidsplassen er virkelig verdt gull, sier Hegna.

Powered by Labrador CMS