Debattsiden Jeune arrangerte skrivesamling for ungdom torsdag 24. februar.

Debattsiden Jeune med skrivekurs: – Vil ikke male et rosenrødt bilde av å ta del i samfunnsdebatten

Samlet ungdommer mellom 16 og 20.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Debattsiden Jeune, som betyr «ung» på fransk, har siden oppstart i desember 2020 blitt en snakkis blant samfunnsengasjert ungdom.

Den lille, studentdrevne redaksjonen publiserer innsendte debattinnlegg på Jeune.no, innlegg som stadig plukkes opp av større redaksjoner som VGs «25 under 25».

Journalisten var til stede da Jeune holdt sitt aller første arrangement torsdag 24. februar: et skrivekurs for unge.

Før kursstart møter Journalisten to spente arrangører på Pressens hus i Oslo: Redaktør Luqman Wadood og markedsansvarlig Louise Åmli Aurdal.

– Unge skal ha en stemme

Wadood, som for øvrig nylig ble medlem i Kringkastingsrådet, satte igang Jeune på egen hånd for et drøyt år siden. Han forteller at det hele startet som en uskyldig hobby.

– Jeg så et tomrom av unge meninger i norske medier. Meningen var aldri å løse problemet, men å gjøre noe lite for å bidra. Det viste seg at folk hadde savnet et lavterskel alternativ til for eksempel Aftenpostens Si ;D, sier Wadood.

Noen måneder etter debattsidens fødsel innser Wadood at han ikke greier å drive den alene, og at det er nødvendig med drahjelp. Han får hjelp fra frivillige, og etter et halvt år tar han Aurdal inn i redaksjonen som markedsansvarlig.

Redaktør Luqman Wadood og markedsansvarlig Louise Åmli Aurdal.

– Jeg hadde fulgt med på Jeune en stund, og syntes det var et inspirerende og viktig prosjekt. Jeg er ikke politisk engasjert, men jeg har alltid vært opptatt av at unge skal ha en stemme. Her er det en mulighet, tenkte jeg, og sendte en mail til Luqman hvor jeg tilbød hjelp, forklarer Aurdal.

I likhet med Wadood så hun også en mangel på unge stemmer i norske medier.

Lærer om skriveteknikk og netthets

Redaktøren legger ikke skjul på at innlegg fra et ungt publikum kan variere mye når det kommer til både presseetikk og faktasjekk. Likevel forteller han at de aller fleste innleggene er anstendige, og at det er få som går over grensen.

– Men når jeg først får slike innlegg, diskuterer jeg dem med andre redaktører jeg ser opp til, forteller Wadood og trekker frem Selma Moren i Dagsavisen og Danby Choi i Subjekt. Aurdal legger til:

– Det er akkurat derfor vi skal ha skrivekurs – for å rett og slett lære unge hva det vil si å være samfunnsdebattant, sier hun.

Ungdomspolitiker Simen Bondevik ga de unge skribentene tips om hvordan man håndterer netthets.

Minutter før kursstart strømmer titalls ungdommer inn i Pressens Hus. Arrangementet er satt for unge mellom 16 og 20, og blant deltakerne er det utvilsomt flest av de yngste.

Kurset er finansiert av Aktiv Ungdom, som er en del av EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og sport. Aurdal forteller at Jeune har hatt en søknadsprosess for å plukke ut de best kvalifiserte foredragsholderne.

Første post er foredrag fra Tamina Sheriffdeen Rauf, lokallagleder i Oslo Arbeiderparti og skrivementor ved Universitetet i Oslo. Hun skal gi de unge deltakerne praktiske og tekniske tips for å lykkes med å skrive kronikker.

Ungdomspolitiker fra Unge Sentrum, Simen Bondevik, etterfølger med et foredrag om hvordan man kan takle og forholde seg til netthets. Også debattutvikler i VG, Trine Saugestad Hatlen, er på plass for å avslutningsvis gi deltakerne tips til hvordan man får innleggene sine publisert av pressen.

– Her er det snakk om unge skribenter, og da vil vi ikke male et rosenrødt bilde av hva det vil si å ta del i samfunnsdebatten, sier Aurdal.

– Fortjener mer plass

Selv om Jeune opprinnelig ble startet for å fylle et hull i den norske mediehverdagen, ser Wadood og Aurdal allerede at flere redaksjoner stadig gir unge stemmer mer oppmerksomhet.

– Jeg tenker at vi må fortsette å bidra til at unge blir mer respektert og anerkjent som en viktig del av det politiske samfunnet, sier Aurdal.

I tillegg til redaksjonen består Jeune av et ungdomsråd. Ungdomspolitikere i rådet bidrar til diskusjoner rundt hvilke temaer som skal prioriteres – sett fra et politisk ståsted. Aurdal understreker viktigheten av at redaksjonen er politisk nøytral, men at det derfor er fint å få synspunkter fra et mangfold av de som er delaktige i det politiske samfunnet.

– Det er veldig viktig for oss at vi har unge stemmer fra hele det politiske spekteret. Vi ønsker ikke å lene til den ene eller den andre siden. Vi vil at alle skal være representert og ha muligheten til å ytre seg, sier Aurdal før Wadood legger til:

– Målet vårt er å få unge til å ta mer plass, for de fortjener mer plass.

De to forteller at de ser frem til å arrangere flere kurs for ungdom i løpet av det neste året. I tillegg avslører de at Jeune har blitt offisiell samarbeidspartner med Arendalsuka, og at de planlegger et stort arrangement på årets festival.

Powered by Labrador CMS