Kirurgsaken:

Advokat Trond Hatland (til venstre) og sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland. Foto: Rune Grønlie/Avisa Nordland

Anker til Strasbourg

Avisa Nordland (AN) tar tapet i Høyesterett inn for Den Europeiske menneskerettsdomstolen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kirurgsaken

• I 2010 avslørte Avisa Nordland (AN) og VG at en rekke kompliserte operasjoner var blitt foretatt på Nordlandssykehuset, selv om sykehuset ikke hadde autorisasjon for dem. 

• Helsetilsynet startet gransking av 15 operasjoner. Nordlandssykehuset og Helse Nord fikk kraftig kritikk.

• Kirurg Rastislav Kunda og en legekollega ble identifisert og beskyldt for å ha operert friske pasienter, uten å vente på kreftprøver.

• Helsetilsynet frikjente kirurgene for feilbehandling. Kunda fikk kritikk fordi han burde ha henvist en pasient til sykehuset i Tromsø.

• Kunda saksøkte AN for ærekrenkelser. I 2013 ble Avisa Nordland i Salten tingrett dømt for ærekrenkelser: Kunda ble tilkjent en oppreisning på 400.000 kroner.

• Hålogaland lagmannsrett snudde senere konklusjonen. Domstolen frifant Avisa Nordland og idømte Kunda saksomkostningene på 1,4 millioner kroner.

• Kunda vant i desember 2014 fram i Høyesterett. Avisa Nordland ble dømt til å betale 400.000 kroner i oppreisning til kirurgen, samt 1,3 millioner kroner i sakskostnader.

• Pressens faglige utvalg (PFU) frikjente Avisa Nordland i 2010 for å ha identifisert kirurgen med navn og bilde. Tre utvalgsmedlemmer har i ettertid sett saken i et selvkritisk perspektiv.

Det melder avisen selv torsdag. Avisen tapte den såkalte kirurgsaken (se faktaboks) i Høyesterett i desember, der de ble dømt til å betale kirurg Rastislav Kunda 400.000 kroner i oppreisning.

– Liv og helse

– Vi har hele tiden hevdet at dommen er et avvik fra praksis. Vi er uenige i premissene og konklusjonen i dommen. I denne saken er dommene fra landets to øverste rettsinstanser på kollisjonskurs. Det er en omdiskutert og spesiell sak som har skapt mye oppmerksomhet, og den eneste saken som er dømt i retten etter å ha blitt akseptert i PFU, sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen i Avisa Nordland til egen avis.

Advokat Trond Hatland fra advokatfirmaet Thommessen skal føre saken på ANs vegne i Strasbourg. Ifølge avisen har han tidligere vunnet fram med saker i den franske byen for Tønsbergs Blad og Bergens Tidende. Hatland jobber sammen med advokat Frode Elgesem, som har ført ambulansesaken på Dagbladets vegne.

– Vi mener at saken skal slippe inn og føre fram. Dette er en sak som gjelder liv og helse der mediene har krav på et sterkt vern av ytringsfriheten. Og det er ikke gitt av Høyesterett, sier Hatland til Avisa Nordland.

Det er Norge som blir ANs motpart i EMD dersom anken tas opp til behandling.

Eks-redaktør frarådet anke

Nylig frarådet tidligere sjefredaktør i Avisa Nordland og mangeårig juryleder i Skup, Thor Woje, sin tidligere arbeidsgiver fra å anke saken videre.

– Saker som pressen skal kjempe for i Strasbourg bør ikke ha åpenbare faglige og etiske svakheter ved seg. AN har brukt mye tid og flere millioner på saken så langt. Det spørs om ikke alle er best tjent med at tiden framover og nye millioner heller brukes på å få fram andre kritikkverdige samfunnsforhold enn å vente flere år på en høyst uviss EMD-konklusjon, skrev Woje.

Generalsekretær Arne Jensen i Redaktørforeningen svarte med at han mener Woje begår samme feil som Høyesterett.

– Man tar et par ord fra en spisset setning i lederartikkelen mandag 28. juni og gjør den til en dekkende beskrivelse av ANs samlede nyhetsreportasjer. Det er og blir feil, skrev Jensen.

Les alt om kirurgsaken.

Powered by Labrador CMS