NRKs Kina-korrespondent Kjersti Strømmen konfronterte mennene i en bil som skal ha fulgt etter NRKs reportasjeteam. Foto: Skjermdump, NRK
NRK ble fulgt etter og stansa i Kina – fikk ikke gå før de slettet opptak fra kamera
Kinesere hindres fra å snakke.
«Vi prøver å riste av oss skyggen på motorveien, men oppdager at det nå er minst tre biler etter oss. Én av de er en drosje».
Det sier NRKs utenrikskorrespondent i Kina, Kjersti Strømmen, i en reportasje om at det er 30 år siden massakren på Den himmelske freds plass.
– Jeg knuser kameraet
NRKs reportasjeteam er på vei for å møte mora til én av de mange studentene som ble drept på Den himmelske freds plass for 30 år siden.
Hendelsen markeres over hele verden, men i Kina gjør myndighetene det de kan for å hindre markeringer – og at innbyggerne snakker med journalister.
Det er streng sensur av internett, og bilder av stearinlys og andre former for tilslørte markeringer i sosiale medier blir slettet.
– Hvorfor følger dere etter oss? spør Strømmen sjåføren i én av bilene, i reportasjen fra NRK.
– Vi gjør ikke det, svarer han.
– Jo, det gjør dere, svarer Strømmen, mens NRKs kamera filmer, og igjen:
– Hvorfor følger dere etter oss?
– Det har ikke du noe med, får hun til svar.
– Jeg har jo det om dere følger etter oss.
– Jeg knuser kameraet om dere ikke slutter å filme, sier mannen i passasjersetet.
Se innslaget til NRK her:
– Ingen pressefrihet
Når de kommer fram dit de skal møte kvinna, ser de flere ukjente personer som følger med på dem, men to naboer forteller det de vet. Når de banker på vil ikke kvinna snakke likevel.
«Når vi kommer ut, blir det røft», sier Strømmen, og vi ser en mann ta tak i armen på fotografen og prøve å ta kameraet fra ham.
De må gå med på å fjerne opptak fra kameraet før de kan gå, men får i ettertid tilsendt et opptak av kvinna, der hun gråtkvalt forteller om sønnen, som ifølge NRK er smugla ut av leiligheta.
– Der de tidligere brukte stridsvogn, bruker de nå andre metoder for å undertrykke. Det er ingen ytringsfrihet eller pressefrihet i Kina, verken digitalt eller ellers, sier Dirk Pleiter i Amnesty International, ifølge NTB.