Journalist Henrik Evertsson og vrakekspert Linus Andersson ankommer rettssaken i Gøteborg tingrett 22. august.
Foto: Björn Larsson Rosvall / TT / NTB
Henrik Evertsson
Varsler anke etter Estonia-dom
Warner Bros. Discovery, som er ansvarlig for dokumentarserien, gir de dømte journalistene full støtte.
– Vi beklager dagens avgjørelse fra Gøteborg tingrett og konstaterer samtidig at de kom til en annen konklusjon enn tingretten gjorde sist, sier journalist og regissør Henrik Evertsson i en pressemelding.
Tidligere i dag ble det klart at Evertsson og vrakeksperten Linus Andersson er dømt i Göteborgs tingsrett for å ha brutt gravfreden i forbindelse med dykkingen ved Estonia-vraket.
– Denne saken involverer viktige journalistiske prinsipper og komplekse juridiske vurderinger. Vi vil derfor anke dommen. Vår holdning forblir uendret, og vi nekter for å ha begått lovbrudd. Vi ønsker derfor å komme med våre synspunkter i en ny behandling i lagmannsretten, sier Evertsson.
Dokumentaren ble laget av produksjonsselskapet Monster på oppdrag fra Discovery.
Får støtte
– Det er viktig for det journalistiske samfunnsoppdraget å kunne søke ny kunnskap om viktige hendelser i samfunnet, stille spørsmål, analysere og sette informasjon i en forståelig sammenheng, sier kommunikasjonsdirektør i Warner Bros. Discovery, Hanne McBride, i pressemeldingen.
Hun legger til:
– I arbeidet med dokumentarserien om Estonia har vi alltid jobbet for å nå det målet. Dokumentaren er laget etter standard journalistiske metoder. Det har hele tiden vært vår og produksjonens vurdering at ROV-dykket var berettiget og gjennomført innenfor loven, da det er et spørsmål av vesentlig allmenn interesse.
Warner Bros. Discovery sier videre at de står bak Evertsson og Andersson hele veien og støtter det viktige journalistiske oppdraget.
– Funnene som ble gjort under arbeidet med serien er av stor offentlig interesse og har ført til nye offisielle undersøkelser samt revisjon av den svenske loven om gravfred ved vraket M/S Estonia. Som et resultat av dokumentaren startet Havarikommisjonen i 2021 nye etterforskningsdykk av vraket for å få en større forståelse av Estonia-saken og hva som forårsaket forliset, sier McBride.
Frykter nedkjøling
Generalsekretær Reidun Kjelling Nybø påpeker at det er bra at dommen blir anket.
– Det er dypt bekymringsfullt at journalister skal straffes for å ha innhentet informasjon som igjen har åpnet for nye undersøkelser av Estonia-ulykken. Jeg er ikke i tvil om at en dom som dette, hvis den blir stående, vil virke nedkjølende på mulighetene for å drive undersøkende journalistikk. Derfor er jeg også glad for at Discovery allerede har varslet at de vil anke dommen.