Robin Mortensen er prosjektredaktør for NRKs gravegruppe i Troms og Finnmark.
Foto: Privat
NRK satser på graveredaksjonen i nord: – Ligger i vårt oppdrag å bringe saker fra nord til et nasjonalt nivå
Vil ekspandere til hele landet.
Høsten 2020 fikk NRK Troms og Finnmark en egen redaksjon for undersøkende journalistikk. Siden har de nesten doblet antall ansatte og etablert seg som den største graveredaksjonen i regionen.
Nå knytter de til seg ytterligere tre journalister i gruppa.
– Det ligger i vårt distriktsoppdrag å bringe saker fra nord til et nasjonalt nivå. Tidligere har regionen kanskje ikke vært flink nok til å sette avsløringer på kritikkverdige forhold, så det ønsker vi å gjøre noe med, sier prosjektredaktør Robin Mortensen til Journalisten.
Siden oppstarten har graveredaksjonen blant annet dekket Hurtigrutens smitteskandale, avslørt inhabilitet i Balsfjord, ulovlige IT-anbud i Tromsø kommune, og skrevet om dagens generasjon av boligtapere.
Samlet ledelsen
NRK hadde tidligere forsøkt å lage gravesaker med journalister som hadde samarbeid på tvers av regionen, men metoden fungerte ikke for undersøkende prosjekter, forklarer Mortensen.
– Vi skjønte at vi måtte gjøre dette ordentlig, med en samlet ledelse og bedre organisering, sier han.
Etter fylkessammenslåing av Troms og Finnmark fikk NRK en anledning til å gjøre endringer. Da ble fem journalister hentet fra NRK Nordland, Troms og Finnmark som de første ansatte i graveredaksjonen, samtidig som Mortensen fikk stilling som prosjektleder.
Mortensen har omfattende bakgrunn som Nord-Norge-journalist og hadde allerede skrevet en rekke undersøkende saker før han ble prosjektleder. Han har vært distriktsredaktør, redaksjonssjef, vaktsjef og journalist i NRK Finnmark, og jobbet for Finnmark Dagblad og Altaposten.
Stor vekst
I fjor høst gikk redaksjonen hans inn i et samarbeid med NRK Sápmi og hentet en journalist derfra.
Nå har redaksjonen hentet inn hele tre nye ansatte, deriblant en NRK Sápmi-journalist til. De ni journalistene gravegruppen nå består av er spredt og holder til i Alta, Tromsø, Bodø og Kautokeino.
– Når pandemien er over kommer vi nok fortsatt til å jobbe mye digitalt i Teams, men det er også viktig med litt reising og at vi møter hverandre, det er særlig viktig for den kreative prosessen, sier han.
Etter at graveredaksjonen i nord ble etablert, ble det startet tilsvarende grupper flere steder i landet, med base fra Bergen, Trondheim og Sør- og Østlandet. De andre er også i en ansettelsesprosess, sier Mortensen.
– Før var NRKs graveprosjekter i stor grad basert i Oslo, og Brennpunkt var flaggskipet. Men nå er målet at skal vi få saker fra hele landet, sier Mortensen.
Nasjonalt ansvar
Mortensen mener NRK har en særskilt forpliktelse til å drive undersøkende journalistikk fra distriktene til et nasjonalt nivå.
– Det er ingen andre enn NRK som har musklene og plattformene til å sette gravesaker på nasjonal dagorden, sier han.
Flere redaksjoner i nord har satset på gravejournalistikk de siste årene, blant annet avisene Nordlys og iTromsø. Mortensen ser derimot ikke på dem som konkurrenter, fordi de for det meste dekker lokale gravesaker, sier han.
– Vi har et litt annet oppdrag slik jeg vurderer det, sier han og tilføyer:
– Men de er våre venner og vi heier på dem. Dessuten vil vi gjerne samarbeide med dem om kompetanseheving etter hvert. Jeg mener de har flinke folk i Nordlys og iTromsø, og det er bare bra at flere driver med undersøkende journalistikk.