Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Finansmann og milliardær Runar Vatnesendte klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) etter at Dagens Næringsliv i desember i fjor publiserte en sak om at Vatne hadde «solgt luksusbiler til eget selskap for 64 millioner».
I ingressen sto det:
«Men det var kanskje ikke så lurt. Nå risikerer investor Runar Vatne (48) en gigantisk skatteregning.»
Risikoen var, ifølge DN, nye skatteregler som rammer aksjonærer som disponerer hytter, båter og biler som er eid av deres eget aksjeselskap.
Men opplysningen var feilaktig, og DN rettet og beklaget i papiravisa dagen etter:
«I mandagsavisen sto det at Runar Vatne og hans selskap risikerte en skatteregning på 40 millioner kroner med regjeringens forslag om å skattlegge privat konsum i aksjeselskaper, som skal tre i kraft fra 2024. Men dette forslaget omfatter ikke biler, kun båter, fly og helikoptre, hus og hytter. DN beklager feilen.»
– Grell kontrast
Avisa rettet også i nettartikkelen om Vatne, og publiserte en egen nettartikkel med tittelen «DN beklager feil om Runar Vatne», som ifølge dem selv ble frontet på DNs nettforside.
Tross beklagelsen sendte Vatne PFU-klage om fire punkter i Vær varsom-plakaten (VVP): 3.2,om opplysningskontroll og kildebredde, 4.1 om saklighet og omtanke, 4.4 om dekning for titler og ingresser og 4.13 om rettelse.
«DN ga leseren et klart og gjentatt inntrykk av bilkjøpene var svært ukloke og vil kunne gi helt ekstraordinære skatteregninger», skriver Vatne i klagen, ifølge PFU-sekretariatets oppsummering.
Om rettelsen skriver han:
«Forholdet er i ettertid forsøkt korrigert, ved en liten notis på side 21 i avisen 13. desember 2022. Korreksjonen står i grell kontrast til førstesideoppslaget dagen før, og er ikke egnet til å bøte på den feilen som ble gjort.»
I tilsvaret til klagen skriver DN:
«DN beklager at avisen gjennomførte for dårlig faktasjekk om de foreslåtte skattereglene og dermed har sviktet i kravet til kildebredde i VVP 3.2. Vi mener avisen har fulgt opp kravene til å rette opp feilaktige opplysninger snarest mulig på en ryddig måte, jfr VVP 4.13.»
Annonse
– For vesentlig til å rettes opp
PFU-medlemmene var under diskusjonen skjønt enige om at dimensjonen på feilen, og oppslaget basert på feilen, måtte føre til fellelse på punkt 3.2 om faktasjekk og kildebredde.
– Her gjorde DN et stort poeng på forsiden om at Vatne risikerte en gigantregning. Så var det feil, og da har man ikke særlig mulighet til å unngå brudd. Feilen er for vesentlig til at den kan rettes opp, sa PFU-medlem Stein Bjøntegård.
– Overtrampet her er at det er skrevet en sak som rett og slett har gale premisser, sa PFU-medlem Gunnar Kagge.
PFU-leder Anne Weider Aasen så etter lyspunkter i saken:
– Det positive her er at de erkjenner feilen i tilsvarsrunden. Det gjøres ikke noe forsøk på å skjule at dette var en gedigen tabbe fra deres side, sa PFU-lederen.
I den vedtatte uttalelsen heter det:
«Utvalget merker seg videre at DN rettet feilen, i to omganger etter kontakt med klager. PFU konkluderer med at dette var i tråd med VVP 4.13, om å rette og eventuelt beklager feilaktige opplysninger snarest mulig. Rettelsen veier imidlertid ikke opp for det presseetiske overtrampet. Dagens Næringsliv har brutt god presseskikk på punkt 3.2 i Vær Varsom-plakaten.»