Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
– De etterspurte mer fakta enn vi først hadde bygd inn. Det var betryggende, egentlig. Når man sitter der som førtiåring og skal lage tv for fjortenåringer, er det lett å hoppe på tiktok-klipperytme og lettbeint tone, sier Lasse Gallefoss til Journalisten.
Gallefoss er regissør hos Pandora Film, og står bak NRK-serien «Rus» som har premiere til uka med Leo Ajkic som programleder.
Men før Ajkic begynte å reise rundt i norske ungdomsmiljøer med kamera på slep, gjorde teamet bak serien et stort stykke arbeid med å opparbeide innsikt om målgruppa de lager tv for, og om: Ungdom mellom 13 og 18 år.
– Stor styrke
Da avtalen med NRK var klar, besto en tidlig fase av produksjonen av kontakt med ungdom.
Innsiktsgruppa bestående av Gallefoss selv, researcher Thomas Anthun Nielsen og NRKs Elin Skaar gjennomførte fokusgrupper og/eller dybdeintervjuer med totalt 99 elever fra 7 ulike videregående skoler og en ungdomsskole, og satte til slutt sammen en hel innsiktsrapport.
Gull verdt for arbeidet videre, mener Gallefoss:
– Alle, uansett om man skriver for papir, nett eller tv, prøver vi å forstå hvordan vi best mulig når ut til de oppvoksende generasjonene med vesentlig innhold. At vi kunne gå ut med budsjett og et oppdrag fra NRK om å forstå målgruppen bedre, få tid til å snakke med dem uten kamera, tror jeg har vært en stor styrke for hvordan sluttresultatet har blitt, sier han.
Annonse
Lot ungdom forme serien
Og arbeidet førte til flere overraskende innsikter for regissør Gallefoss.
Én ting er som nevnt: Ungdommene ville ha fakta. Det har blant annet ført til at serien har fått en animert bonus-episode med kun tørre, harde fakta om rusmidler.
En annen konkret konsekvens er fokuset alkohol har fått i serien.
– Vi forsto på innsiktsarbeidet at hvis en serie om rus skulle nå de unge, måtte alkohol også være en viktig del. Vår første tanke var nok å fokusere mest på ulovlige rusmidler, men vi skjønte etter hvert at alkohol er en stor del av unges hverdag, og at det finnes mange viktige ting å formidle der også, sier Gallefoss.
Overrasket over utvikling
Også arbeidet med selve innspillingen har bydd på nye innsikter for regissøren, som selv er oppvokst i Bergen:
– Vi fulgte russen i de samme delene av byen der jeg selv var ungdom på 90-tallet. Ungdommene vi traff minnet meg om de jeg gikk i klasse med, spilte på fotballag med og var på russebil med, sier han, før han legger til:
– Men der det var utenkelig for oss på 90-tallet å prøve ulovlige rusmidler, er det nå blitt utbredt i de samme miljøene. Jeg kan se for meg at akkurat de samme folkene som overtalte meg til å drikke øl for første gang, i dag kunne overtalt meg til å prøvde MDMA eller kokain, sier regissøren.
Han vil gjerne understreke at han ikke dømmer noen av ungdommene som i dag velger å prøver slikt.
– Og mange av ungdommene vi har møtt i serien driver ikke med ulovlige rusmidler. Men det var overraskende hvor åpen og utbredt bruken har blitt.
Annonse
– Ser det fysisk på testvisningene
– Hvorfor er Leo Ajkic riktig som programleder for denne serien?
– Alle målinger viser at han har en veldig standing blant de unge. Han har en ærlig og personlig programlederstil som gjør at unge folk tror på ham. Vi ser det fysisk på testvisningene: Når han sier noe viktig til kamera, setter de unge seg opp i stolen og lytter.
Samtidig snakker Ajkic om forhold fra sitt eget liv i serien, for eksempel at han selv har blitt dømt for besittelse av cannabis.
– Når han er åpen og ærlig om sånt, uten en moralsk pekefinger, lytter ungdommene ekstra når han faktisk kommer med en advarsel, sier Gallefoss.
– Fikk gå ordentlig i dybden
Ajkic selv sier til Journalisten at han lenge har gått med en tanke om å lage et program om narkotika og rus, og at han ikke trengte å tenke seg om da muligheten åpnet seg.
Ajkic har tidligere også laget de NRK-sendte seriene «Flukt» og «Uro» med Pandora Film og Lasse Gallefoss.
– Vi visste at vi ville jobbe sammen igjen, og gjerne gå mer i dybden på ett tema. At vi nå også fikk bruke tid på å snakke med de det gjaldt, og de som skal se på serien til slutt, hjalp oss til å vite hvilken retning vi skulle gå i.