Frilansfotograf og dokumentarfilmskaper Maru Sanchez Lopez har brukt opp alle sparepengene sine, fordi hun venter på sykepenger fra Nav.

I snart ett år har hun venta på sykepenger

Har brukt opp alle sparepengene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det er urettferdig. Jeg vet at som frilanser jobber du ofte mer. I tillegg må du passe på egen økonomi, og når du er i en slik situasjon, så må du kjempe, sier frilanser Maru Sánchez Lopez.

– Dette skader ikke bare meg, men det skader alle frilansere.

I snart ett år har hun venta på sykepenger fra Nav. Det har vært en tung kamp mot systemet, forteller Lopez. Hun har brukt opp alle sparepengene sine, og snart har hun også brukt opp tålmodigheta.

Hver gang hun tar kontakt med etaten, får hun beskjed om å vente mer, sier hun.

– Du må kjenne systemet veldig godt for å finne riktig vei og få orden i ditt problem, sier Lopez om møtet med Nav.

Kroppen holdes ikke oppe

Problemet hennes er det at hun har føtter som ikke fungerer. Hun har såkalte svake ledd, som gjør at leddene og beina i føttene ikke holder kroppen oppe som de skal. Dette skaper stor belastning, deformerte tær, og store smerter når hun går og står mye.

I jobben som frilans dokumentarfilmskaper og fotograf blir det lite stillesitting, og ofte lange dager der hun går at og fram, klatrer opp og ned, kjører bil at og fram, og bærer på tungt utstyr. Problemet blir også verre med alderen.

Det gjorde at hun for litt over et år siden bestemte seg for å operere føttene, og på grunn av mye vondt i etterkant av operasjonen ble hun sykemeldt fra mars til august 2019.

Da hun søkte om sykepenger fra Nav, fikk hun avslag.

Ifølge Nav hadde hun ikke betalt nok skatt.

– Men det er ikke sant. Jeg har betalt skatt hele tida. Men jeg oppdaget at fastlegen min hadde gjort en feil da han skrev sykemeldinga.

Nav svarer nå overfor Journalisten at begrunnelsen for avslaget var feil. De skriver i en e-post til at de har forståelse for at ventetida har vært en tung tilleggsbelastning for Lopez, og beklager at hun ikke ble orientert godt nok om at hun måtte vente så lenge. Les hele Navs svar her.

– Får ikke vite noe

– Som frilanser må man være tålmodig, sier Maru Sanchez Lopez.

Lopez er lønnsfrilanser – det som av det offentlige defineres som en frilanser. Hun mottar altså lønn fra dem hun jobber for, og skattetrekket skjer automatisk, som for vanlige arbeidstakere. Legen hadde derimot skrevet i sykemeldinga at hun er selvstendig næringsdrivende, noe hun oppdaget for ikke lenge siden.

Ifølge Nav skal ikke dette ha hatt noe å si for avslaget, men at frilansere, i likhet med fast ansatte, må ha jobbet de fire siste ukene før de ble sykemeldt.

I mai sendte Lopez en klage med dokumentasjon på all skatten hun har betalt, og fikk beskjed om at behandlingstida vanligvis var ti uker. Ennå har hun ikke fått svar, eller hørt noe om når hun vil få svar, til tross for at hun har kontaktet Nav flere ganger.

– Jeg får ikke vite noe, ikke en gang hvem er min saksbehandler. Når jeg spør om å prate med han eller henne sier de bare at de ikke kan sende meg videre eller ikke kan gi meg navnet. Alt må gå via elektroniske skjema, hvor jeg bare får melding om at meldinga er mottatt. Det er ganske irriterende.

Det siste hun hørte var at svaret har blitt utsatt igjen, til januar eller februar.

– Hva har du gjort i mellomtida?

– Nettopp, sier Lopes, og ler litt oppgitt.

– Jeg er frilanser, og har vært uten mulighet til å jobbe i fem måneder. Jeg har brukt alle sparepengene mine. Det måtte jeg.

Ydmykende

Lopez er gift, og mannen har heldigvis kunnet betale boligutgifter og andre fellesutgifter mens hun har vært økonomisk på vent. Samtidig synes hun det er ydmykende å være økonomisk avhengig og å stadig måtte be om å låne penger.

– Uansett, jeg må jo betale for tannkrem, undertøy, transport, telefonregning, og alt sånn.

Frilanseren har søkt råd hos alle hun kan, og fått hjelp fra både venner og familie i saken sin, samt fra Norsk Journalistlag Frilans, der hun er medlem. Hun mener det er alt for lite kunnskap i Nav til hva det vil si å være frilanser, noe hun mener etaten bør ta på alvor.

Å behandle frilanserne på samme måte som fast ansatte er ikke riktig. (...) Det er ganske vanlig å ha lange perioder uten jobb.

Maru Sanchez Lopez

– De skulle ha oppretta ei egen avdeling til frilanserne, med folk som kan være obs på at våre arbeidsforhold er ganske annerledes. For vi er mange.

Nav skriver i sitt tilsvar at de mener behandling av søknader om sykepenger for frilansere er en ordinær del av arbeidet, og understreker at frilansere og fast ansatte i utgangspunktet skal behandles likt etter folketrygdloven. Les hele Navs svar her.

Journalisten har sendt hele Navs svar til Lopez, og hun mener det er akkurat her den største feilen i systemet ligger:

– Å behandle frilanserne på samme måte som fast ansatte er ikke riktig. Jeg hadde for eksempel ingen jobb i de fire ukene før jeg ble sykemeldt fordi jeg er frilanser. Det er ganske vanlig å ha lange perioder uten jobb, sier hun.

– Det betyr ikke at vi sitter i sofaen og ser på TV i disse lange periodene, men at vi er aktive med jobbsøking og at vi kanskje ikke er like heldige hele tida.

Da sykemeldinga var over, fikk hun en jobb i selskapet Indie Film, der hun for tida sitter mest på kontoret og skriver søknader, og ikke trenger å stå eller gå så mye– heldigvis. Selv om venstrefoten er bedre etter operasjonen, har hun fortsatt vanskeligheter med å stå lenge, og har heller ikke lenger de hjelpemidlene hun har krav på.

– Som frilanser må man være tålmodig

For ikke nok med at Lopez har venta så lenge på sykepengene. I tillegg møtte frilanseren enda mer motstand da hun måtte ha nye fotsåler etter operasjonen.

Også her forteller hun om et tungrodd byråkrati, uavklarte avtaler, misforståelser, venting, og mange besøk fram og tilbake mellom fastlegen, ortopedisk poliklinikk på Ullevaal universitetssykehus, og leverandøren av ortopediske hjelpemidler.

Opprinnelig kommer dokumentaristen fra Mexico, og har bodd og jobbet i Norge siden 2009. Det var her hun første gang fikk en diagnose på det medfødte problemet.

Hun har nå venta snart elleve måneder på sykepenger, og seks måneder på de nye spesialsålene hun trenger for å gå og fungere i jobben som dokumentarfilmskaper. Snart skal hun operere den andre foten, og må sykemeldes på nytt. Da vet hun ikke hva hun skal gjøre.

– Som frilanser må man være tålmodig. Ikke bare med slike saker, men i jobben generelt, når man søker jobber, er i kontakt med oppdragsgivere, venter på svar. Jeg er vant til det, og jeg er en tålmodig person, men dette ble vel mye.

Her er Lopez' tips til andre frilansere:

  • Sett deg inn i systemet før du havner i en slik situasjon. Det kan hjelpe deg veldig mye.
  • Spar så mye som mulig, slik at du har en god økonomisk buffer om du havner i en slik situasjon.
  • Hvis du er medlem av NJ eller en annen organisasjon, tør å spørre dem om hjelp. Lopez lærte for eksempel at hun bør ha sykeforsikring.
  • Vær tålmodig og forbered deg på at det tar mye tid og energi.
  • Ta vare på all dokumentasjon du kan underveis, og vær bra organisert.
Powered by Labrador CMS