Anders Graver Knudsen og Birgit Røe Mathisen er overrasket over at så få frilansere har en plan for alderdom og sykdom. Foto: Eskil Wie Furunes

3 av 4 frilansere har ingen sykeforsikring: – Dramatisk

Les hva en ekspert anbefaler å gjøre før du blir rammet av sykdom.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble Frilansundersøkelsen 2019 lansert, en rapport med et sjokkerende bilde av vilkårene til norske frilansere. Blant annet viser den at 2 av 3 frilansere ikke har en egen pensjonsordning, mens hele 3 av 4 ikke har sykeforsikring.

– Det er veldig høye tall. For veldig mange vil det skje noe en eller gang i livet. Og det er dramatisk når det først skjer, sier Steinar Fuglevaag.

Han er pensjonsnerd i Fagforbundet og møter selv en del medlemmer som jobber som frilansere innen kreative yrker. Han er ikke overrasket over tallene fra Frilansundersøkelsen 2019, men mener likevel de er bekymringsfulle.

Spesielt bekymret er han for at 71 prosent opplyser om at de ikke har en eller annen form for sykeforsikring. 3 prosent vet ikke om de har det.

– Jeg tror få har turt å sette seg inn i hvor ille det blir hvis man havner i en langvarig dårlig helsesituasjon, sier han.

Anbefaler uføreforsikring

De fleste som har svart på Frilansundersøkelsen er mellom 30 og 60 år, og er i kjernegruppen for dem som burde tenke på pensjon og sykeforsikring.

– Det er tydelig tegn på at selv de godt voksne ikke tenker på slike ting, sier Anders Grave Knudsen, førstelektor ved Oslomet.

Han har skrevet rapporten sammen med førsteamanuensis Birgit Røe Mathisen fra Nord universitet. De dårlige vilkårene til norske frilansere, hvor veldig få har laget en plan for sykdom eller alderdom, var noe av det som overrasket dem mest.

– Det er flere funn i rapporten som er viktig å diskutere videre, både i fagforeningssammenheng og om hvilke vilkår journalistikken blir laget under, sier Mathisen.

Pensjonsnerd Fuglevaag har flere anbefalinger til til unge og eldre frilansere som vil bygge seg opp et sikkerhetsnett.

Først presiserer han at sykeforsikring kan bety flere ting. En frivillig sykeforsikring for selvstendig næringsdrivende gjennom NAV kan for eksempel gi deg rett til sykepenger fra første dag eller høyere dekning.

Hvis du ikke har en slik forsikring, så får du ikke utbetalt sykepenger før den 17. dagen du er syk. Og da får du kun utbetalt 75 prosent av sykepengegrunnlaget. Det er igjen basert på pensjonsgivende inntekt fra de tre siste årene og er en kilde til hodepine for mange frilansere.

Mange næringsdrivende frilansere har lav næringsinntekt, som igjen fører til lavere skatt. Dette gir igjen lavere pensjonsgivende inntekt, som fører til at frilansere får lavere pensjon og mindre utbetalt i skattepenger.

– Mange er ganske flinke til å sørge for å få et lavt skattbart resultat, men det blir det lite pensjon av, sier Fuglevaag.

Fuglevaag mener det kan være lurere å velge en uføreforsikring, i tillegg til å spare opp en økonomisk buffer for dårlige tider.

– Man må alltid prioritere et sikkerhetsnett når du er ung, frisk og rask. Ingen vil forsikre deg når du faktisk har behov for forsikringen. Det er som en brannforsikring. Tegn den før huset brenner, sier han.

Vilkårene for uføresforsikringer varierer fra selskap til selskap. Gjennom Norsk Journalistlag kan man få en uføreforsikring med en engangsutbetaling på 1,2 millioner kroner for en årspris fra 1172 kroner (20 til 35 år) og opp til 7569 kroner (56 til 60 år).

Andre forsikringsordninger gir en månedlig utbetaling på mellom 5.000 og 10.000 kroner hvis man blir ufør. Prisen for forsikringen varierer gjerne fra 300 til 600 kroner i måneden, og har ulike vilkår fra selskap til selskap.

All sparing er pensjonssparing

For dem som har store boliglån kan det også være aktuelt å vurdere en eller annen form gjeldsforsikring i fall det verste skulle skje.

– Jo større inntekter man har i de gode årene, desto mer må man sette av for å møte de dårlige tidene. Man må gjerne sette av noe til å betale forsikringer, både for pensjon, uførhet og i verste fall død, sier Fuglevaag.

Når man skal spare til alderdommen, behøver ikke en pensjonsordning å være førstevalget. Unge mennesker bør prioritere BSU og eventuelt investere i bolig.

– Jeg er ikke så opptatt av at folk sparer til alderspensjon. All sparing er sparing til pensjon, uansett om man sparer fordi det er lurt eller for å nedbetale gjeld. Det er lurt å komme seg inn på boligmarkedet og prøve å bli gjeldsfrie til man er pensjonist. Det er en form for pensjonssparing, mener Fuglevaag.

Han har tre generelle råd til fagforeninger som jobber med frilansere.

– Det første er jo selvfølgelig å bedre frilansernes arbeidssituasjon og inntektsnivå. Det andre er å ha forsikring og pensjonstilbud som er målrettet og passer for brukerne. Det tredje er å motivere folk som er dedikert til yrket, til å tenke litt på seg selv og egen økonomi. Og hjelpe dem med det. Folk blir ikke interessert i pensjon før alderen kommer og tar deg. Det er for de fleste noe fjernt og abstrakt.

Powered by Labrador CMS