Monica Strømdahl ble vinner av Årets bilde 2019. Vinnere i andre kategorier er Afshin Ismaeli, Linda Bournane Engelberth, Vegard Wivestad Grøtt, Cathrine Hellesøy Harrisson, Stig B. Hansen, Therese Jægtvik, Helge Skodvin, Øyvind Tveter, Helene Skjeggestad, Frank Melhus, Ronny Oksvold, Rune Blekken, Vegard Lund Bergheim og Hanna Kristin Hjardar.Foto: Kollasj av vinnerbilder
Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Torsdag ble vinnerne av Årets bilde 2019 kåret. Kåringa ble ganske annerledes enn det planlagte arrangementet som skulle foregå på Litteraturhuset i Oslo fredag for snart to uker siden.
Arrangøren Pressefotografenes klubb, holdt digital kåring, med video på Youtube og Facebook, hvor alle de 15 vinnerne ble offentliggjort.
Fotojuryen har bestått av frilansfotograf Sofie Amalie Klougart fra Danmark, Stian Lysberg Solum (NTB), Mariann Dybdahl (Adresseavisen) og Magnus Wennman (Aftonbladet, Sverige).
Videojuryen består av Inger Kristine Lee (NRK), Weronika Nitsch (Nitsch Productions) og Magnus Skatvold (Spætt Film).
Her er alle vinnerbildene:
Annonse
1. Nyhet Norge
Cathrine Hellesøy Harrisson, Aftenposten: Mann kapret ambulanse på Torshov
2. Nyhet utland
Afshin Ismaeli, Aftenposten: IS-fanger i Hassaka.
I et fengsel i Hassaka, nordøst i Syria, er 5000 personer mistenkt for å være IS-medlemmer. Felles for alle er at de, ifølge seg selv, hverken sluttet seg til IS eller støtter dem nå.
Annonse
3. Dagligliv i Norge
Monica Strømdahl, frilans, Aftenposten: Vil du tafse litt på meg?
4. Sport nyhet
Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån: Elendig
5. Sport reportasje
Stig B. Hansen, Aftenposten: Utmattet
24-timers løp innebærer simpelthen å løpe så langt du klarer på ett døgn – den mest nådeløse øvelsen innen ultraløp. Den som kommer lengst, vinner. Noen kommer i mål, noen bryter. Utmattet blir de uansett. Bildene er fra ultraløp i Oslo og Barcelona.
6. Portrett
Linda Bournane Engelberth, VII Photo: Revolusjon
Feminister i Algerie er en liten marginalisert gruppe, men etter de store politiske demostrasjonene i Alger i 2019 har flere valgt å stå frem og kjempe for kvinners rettigheter.
En av feministenes kampsaker er at det nye Algerie skal opprette like rettigheter for alle og avslutte loven om «familiekoden». Den algeriske familiekoden er en lov fra 1984 om familierelasjoner. Den inneholder sterke elementer fra islamsk lov og har vært problematisert av sekulære og feminister. Den gir menn fulle rettigheter til å være lederen i familien, og kvinnen er alltid underlagt faren,broren og også sønnen.
7. Åpen klasse
Therese Jægtvik, Oslomet: Tjukk og søt
En hund som heter Potet. En katt som heter Eggeplomme. En fugl som heter Bønne. Det snakkes om en dyre-boom i Kina. Kjæledyr med mat-relaterte navn popper opp over alt i Kina.
I dag finnes det omtrent 38 millioner hunder og katter i landet. For ikke å nevne ildre, fugler, fisk og alle de andre dyreartene som finnes på markedet. Veterinærer, salonger, dyrebutikker, hundehoteller og kattekaféer forventes å tjene godt på Kinas voksende interesse for levende kosebamser de neste årene.
Samtidig holder dyrevelferdsorganisasjoner kurs for barnehagebarn, der de lærer hvordan man skal behandle hunder. Pastell-farget tilbehør ser bra ut på bilder, men hvordan føles det å ha på kroppen?
8. Dokumentar Norge
Helge Skodvin, Institute: Vi kan ikke klage
Hvert år etter en vanlig våt og vestlandsk sommer sier min mor «Vi kan ikke klage, vi hadde jo de fine dagene i mai» Hver gang jeg viser gjester rundt i en høst og vinterstille by sier jeg «Beklager regnet, men kom tilbake i mai».
Bergen er en by som 11 måneder i året lengter etter at mai skal begynne. Da er det av med gummistøvlene og på med flosshatten. Bergen i mai er karneval og kaos. Bergen i mai er boller, brus og ballonger. Det er marsjering og marsipan. Fridager, buekorps, festspill, konfirmasjoner, oppholdsvær, nattjazz, Brann-optimisme, turister, utepils, blomstring og nasjonaldag. Andre steder i landet er mai en forsmak på sommeren, et vorspiel. I Bergen er mai selve festen. For vi vet at regnet kommer.
9. Dokumentar utland
Monica Strømdahl, frilans: Flophouse
«Boligmarkedet i de amerikanske byene blir stadig verre å komme inn på. I hver eneste stat og by i USA finnes mennesker som til slutt ikke har funnet noen annen løsning enn å sjekke inn og bo permanent på billige hotell. En verden der nøkkelen er din, taket er ditt, veggene er dine og dusjen du vasker deg i tilhører deg, er ikke for dem.
De fleste som sjekker inn på de nedslitte, lusne hotellene tenker: «Det er bare for noen dager. Maks en uke, i hvert fall ikke mer enn to.» Mange ender opp med å bli boende i flere år. Noen resten av livet. Babyer blir små barn her. Små barn vokser opp til ungdommer. Unge voksne blir tidlige gamle.
Før i tiden var hotellene et yndet fristed for kriminelle, prostituerte og narkomane. I 2019 flytter mange lovlydige familier med lav inntekt også inn. I noen stater må gjestene sjekke ut i minst 48 timer annenhver uke. Regelen tvinger tusenvis av familier ut på et evigvarende jakt etter det neste hotellet de kan kalle et hjem.
Siden 2005 har jeg sjekket inn, bodd på og dokumentert livet på de mest utskjelte hotellene i USA. Levemåten har ekstremt lav sosial status. Men for menneskene som bor slik er dette den eneste muligheten de har for å sove trygt i natt».
10. Nyhetsvideo
Øyvind Tveter og Helene Skjeggestad, Aftenposten: Polske nasjonalister
11. Videoreportasje / dokumentar, kort
Frank Melhus, Ronny Oksvold og Rune Blekken, TV 2: Brevet på kjøkkenbordet
12. Videoreportasje / dokumentar, lang
Vegard Lund Bergheim, Afshin Ismaeli, Morten Offerdal, Rolv Lyssand Bjørø, Christian Dahl og Jonas Brenna, Aftenposten: I ruinene av Den islamske staten.
13. Årets videojournalist
Vegard Lund Bergheim og Afshin Ismaeli, Aftenposten
14. Årets nykommer
Hanna Kristin Hjardar, Oslomet: Kinas ensomme menn
Etter ettbarnspolitikken i Kina står millioner av menn uten mulighet til å finne kjærligheten. Kampen om kvinner er stor når de er mangelvare, og en ensomhetsepidemi brer seg over landet.
Neste år vil det være 30 millioner flere menn enn kvinner i landet. Disse enslige mennene kalles guang gun, oversatt til nakne grener. Menn som ikke klarer å føre slektstreet videre. Klokkene deres tikker.
15. Årets bilde
Monica Strømdahl, frilans, Aftenposten: Vil du tafse litt på meg?
Vinnerbildet i kategorien Dagligliv i Norge, ble også kåret til Årets bilde 2019.