Monica Strømdahl ble vinner av Årets bilde 2019. Vinnere i andre kategorier er Afshin Ismaeli, Linda Bournane Engelberth, Vegard Wivestad Grøtt, Cathrine Hellesøy Harrisson, Stig B. Hansen, Therese Jægtvik, Helge Skodvin, Øyvind Tveter, Helene Skjeggestad, Frank Melhus, Ronny Oksvold, Rune Blekken, Vegard Lund Bergheim og Hanna Kristin Hjardar.

Årets bilde 2019:
Se alle vinnerbildene

Vinnerne ble offentliggjort digitalt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble vinnerne av Årets bilde 2019 kåret. Kåringa ble ganske annerledes enn det planlagte arrangementet som skulle foregå på Litteraturhuset i Oslo fredag for snart to uker siden.

Monica Strømdahl stakk av med hovedprisen Årets bilde 2019.

Arrangøren Pressefotografenes klubb, holdt digital kåring, med video på Youtube og Facebook, hvor alle de 15 vinnerne ble offentliggjort.

Fotojuryen har bestått av frilansfotograf Sofie Amalie Klougart fra Danmark, Stian Lysberg Solum (NTB), Mariann Dybdahl (Adresseavisen) og Magnus Wennman (Aftonbladet, Sverige).

Videojuryen består av Inger Kristine Lee (NRK), Weronika Nitsch (Nitsch Productions) og Magnus Skatvold (Spætt Film).

Her er alle vinnerbildene:

1. Nyhet Norge

Cathrine Hellesøy Harrisson, Aftenposten: Mann kapret ambulanse på Torshov

Da en mann og en kvinne kjørte ut av en rundkjøring og bilen deres landet opp ned i Torshovparken i Oslo, kapret bilføreren en ambulanse og kjørte i høy fart gjennom Oslos gater. En kvinne og hennes barnevogn med to tvillinger ble påkjørt, og politiet løsnet skudd for å stoppe ham. Til slutt klarte ambulansepersonell og politiet å stoppe bilen ved inngangsporten til en bygård på Torshov.

2. Nyhet utland

Afshin Ismaeli, Aftenposten: IS-fanger i Hassaka.

I et fengsel i Hassaka, nordøst i Syria, er 5000 personer mistenkt for å være IS-medlemmer. Felles for alle er at de, ifølge seg selv, hverken sluttet seg til IS eller støtter dem nå.

3. Dagligliv i Norge

Monica Strømdahl, frilans, Aftenposten: Vil du tafse litt på meg?

Av alle rare ting Helene Gallis (42) har gjort i livet, er dette det rareste. Men da hun lå i sengen klokken halv tre en natt og grublet, kjentes ideen hun fikk som det eneste riktige å gjøre. Da hadde det gått noen dager siden hun fikk beskjeden om at hun har brystkreft. Hver dag får ti kvinner i Norge den samme beskjeden. Hvordan kunne hun gjøre situasjonen hun brått befant seg i, nyttig for andre? Hun inviterte venner og bekjente til tafsefest, så de fikk kjenne på kulen i brystet og vite hva man kan gjøre for å sjekke seg selv. - Kanskje kan min kreft redde andre. Det gir mening i det meningsløse.

4. Sport nyhet

Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån: Elendig

«Elendig» Jakob Ingebrigtsen går skuffet gjennom intervjusonen etter å ha blitt nummer fire på herrenes 1500 meter under VM i friidrett i Doha, Qatar. 19-åringen fra Sandnes kommenterte sin egen prestasjon som «elendig», «min verste dag» og «underprestering».

5. Sport reportasje

Stig B. Hansen, Aftenposten: Utmattet

24-timers løp innebærer simpelthen å løpe så langt du klarer på ett døgn – den mest nådeløse øvelsen innen ultraløp. Den som kommer lengst, vinner. Noen kommer i mål, noen bryter. Utmattet blir de uansett. Bildene er fra ultraløp i Oslo og Barcelona.


6. Portrett

Linda Bournane Engelberth, VII Photo: Revolusjon

Feminister i Algerie er en liten marginalisert gruppe, men etter de store politiske demostrasjonene i Alger i 2019 har flere valgt å stå frem og kjempe for kvinners rettigheter.

En av feministenes kampsaker er at det nye Algerie skal opprette like rettigheter for alle og avslutte loven om «familiekoden». Den algeriske familiekoden er en lov fra 1984 om familierelasjoner. Den inneholder sterke elementer fra islamsk lov og har vært problematisert av sekulære og feminister. Den gir menn fulle rettigheter til å være lederen i familien, og kvinnen er alltid underlagt faren,broren og også sønnen.

Hawa Zr (24) er komiker, musiker og studerer litteratur og tysk språk. – Som kvinne må jeg stå opp for mine rettigheter. Jeg er aktivist og feminist. Alt vi ber om, er forandring. Den nye generasjonen har noe nytt med seg. I Algerie blir kvinner blir sett på annerledes enn menn. Vi blir ikke sett på som noe viktig. Forhåpentligvis vil situasjonen være annerledes om fem til ti år.

7. Åpen klasse

Therese Jægtvik, Oslomet: Tjukk og søt

En hund som heter Potet. En katt som heter Eggeplomme. En fugl som heter Bønne. Det snakkes om en dyre-boom i Kina. Kjæledyr med mat-relaterte navn popper opp over alt i Kina.

I dag finnes det omtrent 38 millioner hunder og katter i landet. For ikke å nevne ildre, fugler, fisk og alle de andre dyreartene som finnes på markedet. Veterinærer, salonger, dyrebutikker, hundehoteller og kattekaféer forventes å tjene godt på Kinas voksende interesse for levende kosebamser de neste årene.

Samtidig holder dyrevelferdsorganisasjoner kurs for barnehagebarn, der de lærer hvordan man skal behandle hunder. Pastell-farget tilbehør ser bra ut på bilder, men hvordan føles det å ha på kroppen?

8. Dokumentar Norge

Helge Skodvin, Institute: Vi kan ikke klage

Hvert år etter en vanlig våt og vestlandsk sommer sier min mor «Vi kan ikke klage, vi hadde jo de fine dagene i mai» Hver gang jeg viser gjester rundt i en høst og vinterstille by sier jeg «Beklager regnet, men kom tilbake i mai».

Bergen er en by som 11 måneder i året lengter etter at mai skal begynne. Da er det av med gummistøvlene og på med flosshatten. Bergen i mai er karneval og kaos. Bergen i mai er boller, brus og ballonger. Det er marsjering og marsipan. Fridager, buekorps, festspill, konfirmasjoner, oppholdsvær, nattjazz, Brann-optimisme, turister, utepils, blomstring og nasjonaldag. Andre steder i landet er mai en forsmak på sommeren, et vorspiel. I Bergen er mai selve festen. For vi vet at regnet kommer.

9. Dokumentar utland

Monica Strømdahl, frilans: Flophouse

«Boligmarkedet i de amerikanske byene blir stadig verre å komme inn på. I hver eneste stat og by i USA finnes mennesker som til slutt ikke har funnet noen annen løsning enn å sjekke inn og bo permanent på billige hotell. En verden der nøkkelen er din, taket er ditt, veggene er dine og dusjen du vasker deg i tilhører deg, er ikke for dem.

De fleste som sjekker inn på de nedslitte, lusne hotellene tenker: «Det er bare for noen dager. Maks en uke, i hvert fall ikke mer enn to.» Mange ender opp med å bli boende i flere år. Noen resten av livet. Babyer blir små barn her. Små barn vokser opp til ungdommer. Unge voksne blir tidlige gamle.

Før i tiden var hotellene et yndet fristed for kriminelle, prostituerte og narkomane. I 2019 flytter mange lovlydige familier med lav inntekt også inn. I noen stater må gjestene sjekke ut i minst 48 timer annenhver uke. Regelen tvinger tusenvis av familier ut på et evigvarende jakt etter det neste hotellet de kan kalle et hjem.

Siden 2005 har jeg sjekket inn, bodd på og dokumentert livet på de mest utskjelte hotellene i USA. Levemåten har ekstremt lav sosial status. Men for menneskene som bor slik er dette den eneste muligheten de har for å sove trygt i natt».

10. Nyhetsvideo

Øyvind Tveter og Helene Skjeggestad, Aftenposten: Polske nasjonalister

11. Videoreportasje / dokumentar, kort

Frank Melhus, Ronny Oksvold og Rune Blekken, TV 2: Brevet på kjøkkenbordet

12. Videoreportasje / dokumentar, lang

Vegard Lund Bergheim, Afshin Ismaeli, Morten Offerdal, Rolv Lyssand Bjørø, Christian Dahl og Jonas Brenna, Aftenposten: I ruinene av Den islamske staten.

13. Årets videojournalist

Vegard Lund Bergheim og Afshin Ismaeli, Aftenposten

14. Årets nykommer

Hanna Kristin Hjardar, Oslomet: Kinas ensomme menn

Etter ettbarnspolitikken i Kina står millioner av menn uten mulighet til å finne kjærligheten. Kampen om kvinner er stor når de er mangelvare, og en ensomhetsepidemi brer seg over landet.

Neste år vil det være 30 millioner flere menn enn kvinner i landet. Disse enslige mennene kalles guang gun, oversatt til nakne grener. Menn som ikke klarer å føre slektstreet videre. Klokkene deres tikker.

15. Årets bilde

Monica Strømdahl, frilans, Aftenposten: Vil du tafse litt på meg?

Vinnerbildet i kategorien Dagligliv i Norge, ble også kåret til Årets bilde 2019.

Av alle rare ting Helene Gullis (42) har gjort i livet, er dette det rareste. Men da hun lå i sengen klokken halv tre en natt og grublet, kjentes ideen hun fikk som det eneste riktige å gjøre. Da hadde det gått noen dager siden hun fikk beskjeden om at hun har brystkreft. Hver dag får ti kvinner i Norge den samme beskjeden. Hvordan kunne hun gjøre situasjonen hun brått befant seg i, nyttig for andre? Hun inviterte venner og bekjente til tafsefest, så de fikk kjenne på kulen i brystet og vite hva man kan gjøre for å sjekke seg selv. - Kanskje kan min kreft redde andre. Det gir mening i det meningsløse.
Powered by Labrador CMS