Journalister holder avstand på en pressekonferanse om koronautbruddet, i rosehagen til Det hvite hus i Washington, USA, i mai 2020.
Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
Ny studie: Mange journalister med tegn til angst og depresjon etter koronadekning
Tidlige resultater publisert.
Et betydelig antall journalister som har jobbet med koronasaker, viser tegn til angst og depresjon. Det antyder tidlige resultater av en undersøkelse fra Reuters Institute, melder Harvard-universitetets Nieman Journalism Lab.
Reuters Institute stilte journalister et bredt spekter spørsmål om deres jobb, mentale helse og bekymringer i juni 2020, ifølge artikkelen på Nieman Lab.
– Trenger handling nå
Selv om studien er liten, bare 73 spurte med en responsrate på 63 prosent, mener forskerne det er viktig å få ut resultatene nå.
– Det føltes viktig å få de ut med det samme, for å vise at vi trenger handling nå, skriver Meera Selva om studien på Twitter.
Selva er direktør for Journalist Fellowship Programme ved Reuters Institute, og er én av forskerne bak studien, sammen med professor i psykiatri og nevropsykiater dr. Anthony Feinstein ved Universitetet i Toronto.
Alle som svarte på undersøkelsen har jobbet direkte med saker som handler om pandemien. Over 70 prosent av dem oppga å lide av psykologisk stress, og en fjerdedel oppga plager som antyder utpreget angst, inkludert symptomer på bekymring, søvnløshet, dårlig konsentrasjon og tretthet.
Ei lita gruppe, rundt 11 prosent av dem som svarte på den internasjonale undersøkelsen, oppga symptomer som er forenelig med post-traumatisk stress.
Disse inkluderer «tilbakevendende, påtrengende tanker og minner fra en traumatisk covid-19-relatert hendelse, et ønske om å unngå erindringer om hendelsen, og følelser av skyld, frykt, sinne, redsel og skam», skriver Nieman Lab.
Norsk undersøkelse
Her i Norge har Norsk Journalistlag samlet svar om koronasituasjonen for journalister, fra over 2600 respondenter.
– Det er sjelden vi har sett så stor oppslutning om én enkelt undersøkelse. Det viser at dette er noe som berører og angår mange, sa NJ-rådgiver Trond Idås til Journalisten i juni.
– Når det skjer store hendelser og vi får inn så mange svar, får vi et godt bilde av hvordan folk opplever det. Situasjonen har favnet mye av arbeidshverdagen til journalister, la han til.
De første resultatene fra den norske undersøkelsen vil trolig være klare på sensommeren eller tidlig i høst.