Har flere abonnenter enn det er husstander

Drangedalsposten er populær. Næravisa har flere abonnenter enn det er husstander i kommunen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Drangedal er det ca. 1500 husstander. Antallet abonnenter er i øyeblikket 1799. I fjor hadde Drangedalsposten et opplag på 1980. Årets tall er ikke klare, men redaktør og daglig leder, Anita Mjelland, sier opplaget har økt.

– At vi har flere abonnenter enn det er husstander skyldes utflyttede drangedøler. Vi har abonnenter over hele landet og i utlandet, sier Mjelland.

Mangler litt

Med 1000 abonnenter i Drangedal og resten utenfor bygda, mangler det faktisk fortsatt en del før næravisa har full dekning i lokalmiljøet.

– Det hadde vært noe galt meg hvis jeg ikke var fornøyd med dekningen, men vi skulle nå gjerne hatt alle husstandene da, innrømmer Mjelland.

Hun tror en del av dem som ikke abonnerer, leser avisa på jobben. I tillegg er løssalget ganske stort.

– Og så er vi jo i aviskrig med Kragerø Vestmar, som også dekker Drangedal, sier Mjelland.

Drangedalsposten kommer ut en gang i uka. Den har fem ansatte, men bare redaktøren jobber fulltid.

Ti år

Drangedalsposten er kun i sin tiende årgang. Avisa ble startet av bygdefolket i protest mot at Orkla la ned Drangedal Blad. Eierne er 300 lokale aksjonærer. Dessuten har Østlands-Posten en aksjepost på 6,8 prosent.

– Folk ville ha et eget blad og den er opprettet med statutter som gjør det umulig for konserner å kjøpe opp avisa. Ingen har lov å eie mer enn 15 prosent, forteller Mjelland.

Det er heller et ikke lov å ta ut utbytte, og avisa går med overskudd.

– Det er utrolig herlig å jobbe et sted med så stort lokalt engasjement for å ha en egen avis og bevare den. Folk leser avisa fra første til siste side og står det noe galt får vi høre det.

Unikt

Markedssjef Geir K. Hus i Landslaget for Lokalaviser (LLA) sier det er ganske vanlig at lokalaviser har en svært høy dekningsgrad. Men få kan likevel skilte med så stor oppslutning fra leserne som Drangedalsposten.

– Drangedalspostens posisjon tror jeg er nokså unik. Jeg ville lagt merke til det om det var andre aviser med slike abonnementstall. I farta mener jeg å huske at avisa Hordaland på Voss en tid opplevde det samme, sier Hus.

Powered by Labrador CMS