Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Norsk Presseforbund frykter at det skal legges ned forbud mot bruk av kameradroner også når det ikke er gode grunner for det.
Annonse
I en felles høringsuttalelse til Samferdselsdepartementet skriver de tre presseorganisasjonene at de har stor forståelse for behovet for flysikkerhet, men mener samtidig at det er nødvendig å sikre at lovverket ikke brukes til å hindre medierapportering fra et åsted.
Organisasjonene trekker i høringssvaret fram tre konkrete eksempler på saker hvor det etter deres syn er opprettet for strenge restriksjoner:
Helikopterulykken på Turøy i 2016, der det gjaldt et forbud på 5,5 kilometer i ni dager etter at redningsaksjonen var over.
Jemtland-saken der Innlandet politidistrikt opprettet fly- og droneforbud i en radius på 5000 meter fra boligen til den drepte. Denne saken endte, etter klage fra presseorganisasjonene, med at NRK etablerte en poolordning og distribuerte bilder til de andre redaksjonene.
I forbindelse med Vinstra-drapet, der en 16 år gammel jente ble drept, ble det innført luftromsrestriksjoner for bruk av droner i en 2500 meter radius horisontalt og 2500 fot vertikalt fra åstedet. Forbudet ble formulert slik at det ikke gjaldt andre luftfartøy, dermed kunne mediene ha leid helikoptre og fotografert rett over åstedet, hvis de hadde råd eller ønsket det, påpeker de tre.
«Lovverket må - sammen med føringer i forarbeidene - sikre at det foretas konkrete vurderinger for hver restriksjon, fast eller midlertidig, ut ifra legitime hensyn, og at en del av denne vurderingen også er medienes mulighet til å ivareta sitt samfunnsoppdrag og retten til å motta informasjon», skriver presseorganisasjonene.