Elin Ørjasæter. Foto: Bo Mathisen

Redd intimtyranniet

Elin Ørjasæter måtte ta tak i egen twitring sammen med sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere hodejegeren er den klart mest profilerte kommentatoren til E24. Hun er også en av landets mest fulgte på Twitter, men det kommer ikke uten en pris.

Ørjasæter har twitret om privatlivet og jobben om hverandre. Såpass aktiv har hun vært, at de ved et par anledninger også har havnet på trykk i Dagens Næringsliv.

For noen uker siden ble det klart for de som følger @Orjas at Twitter nærmest hadde tatt over livet hennes.

11. september skrev hun følgende på mikrobloggtjenesten «Er blitt fysisk avhengig av twitter. Smugtvitrer nå på soverommet, svigermor på besøk *skjelvende hender* Blir jeg oppdaget?»

Lagde regler

Siden hun meddelte dette til de nesten 4000 menneskene som følger henne, har Ørjasæter roet ned tempoet og antall meldinger, og moderert hva som står i dem.

– Jeg har måttet lage regler for meg selv, og de er ganske ulike Jarle Aabøs regler. Det jeg må tenke på er at det jeg twitrer kan komme på trykk i Dagens Næringsliv. Det har skjedd to ganger. Hvert eneste negative utsagn jeg kommer med, må jeg være forberedt på å forsvare i det offentlige rom. Også det private jeg twitrer må jeg leve godt med at kan komme på trykk.

For å finne ut hvordan hun skal forholde seg til nettjenesten, satte hun seg ned med sjefredaktør Per Valebrokk. Han mener det er viktig å begrense seg på Twitter.

– Jeg tror det er viktig for å holde på sine followers på lang sikt, at man er mer bevisst hva man twitrer. Dette er et nytt medium der man må prøve seg fram.

Intimtyrann

Valebrokk forteller videre at han ikke har lagt noen føringer for hvordan Ørjasæter skal opptre på Twitter. Han mener det ikke er særlig problematisk at ansatte bruker tjenesten, men han legger til at det er viktig å være varsom med hvor mye man meddeler fra privatlivet.

– Jeg mener at på Twitter må man vokte seg for å bli intimtyrann. Jeg liker det ikke og tror mange andre heller ikke liker det.

Selv fortalte han en fredag dem som følger profilen at det skulle bli godt med en øl. Det tror Valebrokk at han sikkert kommer til å skrive igjen, for selv om han er klart profilert som E24s sjefredaktør, mener han at det ikke skader profilen til nettstedet. Han kan ikke huske noen negative tilbakemeldinger på Ørjasæters twitring.

Elsker Twitter

Ørjasæter forteller at hun ble bergtatt da det først gikk opp for henne hva Twitter kan være.

– Jeg er bevisst på det. Twitter er det beste som har hendt, det gir en utrolig kontakt med lesere, og med kilder. Jeg elsker det.

Hun forteller at hun en stund gikk motsatt vei og skrev mer «offisielle» meldinger. Nå tror hun at hun har funnet det rette nivået, og at hun er på god vei til å bli rehabilitert for twitteravhengigheten sin.

– Jeg tror jeg skal klare dette.

Journalist uansett

Ørjasæter tror at alle større norske bedrifter vil måtte ta opp temaet om ansattes bruk av sosiale medier. Bedriftene kan ikke gå utenom, men må rett og slett forholde seg til det.

I E24 forteller Valebrokk at de så langt ikke har noen retningslinjer, men det kan komme.

– Jeg tror det samme gjelder for Twitter som i alle andre sammenhenger; journalister skal vokte seg for å ha sterke meninger om det de skriver om. Journalister er journalister uansett hvor de er, enten det er på Twitter, pøbben eller som trener for det lokale fotballaget. Det er viktig at journalister opptrer korrekt, men man behøver ikke bli mer katolsk enn paven.

Powered by Labrador CMS