MORGENRUTINEN:

– Å sikre at god journalistikk fra redaktørstyrte medier er det som legger grunnlaget for samfunnsdebatten, sier ansvarlig redaktør Lars Håkon Grønning i E24.

– Norske journalister lar fortsatt i for stor grad kilder få være anonyme av bekvemmelighetshensyn eller fordi journalistene skal spare tid

E24-redaktør Lars Håkon Grønnings tynneste sak: «Se, Jesus i Drammen!».

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene på e-post til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Lars Håkon Grønning er ansvarlig redaktør i E24.

Her kan du lese flere Morgenrutinen.

– Kaffe eller te?

– Kaffe. Men har klart å gå fra ti til to kopper om dagen. Kanskje ikke veldig imponerende, ettersom de åtte koppene er erstattet med betydelige mengder Nocco.

– Hva har du på nattbordet?

– Vannglass, telefon og per i dag boken «Slutt å gruble, begynn å leve». Jeg har innsett at jeg av og til tenker for mye.

– Når om morgenen starter hodet å tenke jobb, og hvilke medier må du innom?

– Det starter stort sett i det jeg våkner. Så må jeg innom E24, Facebook, Instagram, VG, og Aftenposten.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– «NÅ ÅPNER VERDEN OPP FOR FULLT»

– Hva er ditt beste tips for å finne gode saker?

– Lær deg offentlighetsloven. Ikke bare paragrafene, men forstå lovens grunntanke. Det setter deg i stand til å bruke innsynsrettighetene på en kreativ og nyskapende måte.

– Hva er den tynneste saken du noen gang har laget, og hvorfor ble den likevel publisert?

– Definitivt: «Se, Jesus i Drammen!». Var fersk tilkallingsvikar i VG da det kom inn et leserbilde av en vannfontene i Drammen hvor strålene formet seg som en jesusskikkelse. Det holdt til sak den gang. Men det skal sies at vi tok den helt ut: ringte biskopen for en kommentar, og fikk et bettingselskap til å vurdere hva som var oddsen for at Jesus vil dukke opp nettopp i Drammen, dersom han kommer tilbake til jorden.

– Om du kunne velge hvem som helst, hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt, og hvorfor?

Nils Arne Eggen. Ikke om fotball, men grave i hans generelle livserfaring og visdom.

– Hva er din viktigste egenskap som journalist, og hvordan bruker du den?

– Jeg tror sterkt på rollen pressen spiller for at demokratiet skal fungere og samfunnet utvikle seg. Det gjør det lett å motivere seg til å bruke masse tid og krefter på krevende og viktige saker.

– Hva er det gøyeste eller rareste du har opplevd i jobben?

– Det rareste må være da jeg som VG-journalist skulle følge urnen til en avdød fra Norge og hjem til landsbyen hvor hans mor bodde i Vietnam. Vi fulgte de pårørende som hadde med seg uren. Fremme i Saigon spurte de om vi kunne passe på den i noen minutter, men de kom ikke tilbake med det første. Jeg og fotografen ble gående rundt med urnen i timevis. Til slutt måtte vi (fotografen tok ansvar) ta den med på hotellrommet for natten. Heldigvis dukket de opp igjen dagen etter.

– Hvilket journalistisk arbeid inspirerte deg sist, og hvorfor?

– Bergen Engines-saken. Etter min mening det beste journalistiske arbeidet i Norge så langt i 2021, og en dokumentasjon på hvor viktig journalistikk kan være. Jeg synes selvsagt det er ekstra gøy at saken viser kraften i E24-samarbeidet med BT, Aftenbladet, Aftenposten og VG.

– Hva er den største utfordringen akkurat nå, for mediebransjen generelt og der du jobber?

– Å sikre at god journalistikk fra redaktørstyrte medier er det som legger grunnlaget for samfunnsdebatten. Da må vi jobbe knallhardt for å gjøre oss fortjent til tilliten og sørge for at journalistikken når ut til flest mulig – uavhengig av hvilke plattformer de bruker for å konsumere nyheter.

– Hva kan journalister og mediehus gjøre for å bedre tilliten til de redaksjonelle mediene?

– Være mest mulig transparente når det gjelder dokumentasjonen for journalistikken vi lager. Og av det følger det at vi alltid må etterstrebe å finne åpner kilder. Anonyme kilder er i noen tilfeller avgjørende for å få frem viktig informasjon, men jeg mener norske journalister fortsatt i for stor grad lar kilder få være anonyme av bekvemmelighetshensyn eller fordi journalistene skal spare tid.

– Hvilket bilde eller video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Jeg stopper opp hver gang jeg ser et bilde av Raymond Johansen, i håp om at han kommer med gode nyheter om gjenåpningen av Oslo.

– Når logger du av for kvelden?

– Cirka 22.30. Alltid med et håp om at barna sover gjennom natten.

Powered by Labrador CMS