Hvor like er disse to? Les sitatene og døm selv. Faksimile nettsidene til Café og Fredriksstad Blad
Hvor like er disse to? Les sitatene og døm selv. Faksimile nettsidene til Café og Fredriksstad Blad

Er dette å plagiere?

Fredriksstad Blad tok tak i svensk blogg og gjorde den til sin egen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Till den ganska stressade blonda kvinna i grön Volkswagen Golf, årsmodell 2004, som låg efter mig på Skälbyvägen mellan Hässelby och Barkarby och vidare mot Kista norr om Stockholm strax innan klockan 12 idag.»

Slik starter bloggen til Fredrik Backman i det svenske magasinet Café. Innlegget ble publisert 7. juli 2011.

«Til den rimelig stresset mørkhårede kvinnen som kjørte bak meg i en blå Golf, eldre modell, på Lislebyveien torsdag i forrige uke ved 15.00-tiden.»

Dette er starten på artikkelen til nett- og utviklingsredaktør Espen Normann i Fredriksstad Blad denne fredagen.

Barn i bilen

Felles for dem begge er at de skriver om en stygg forbikjøringshendelse med en kvinne som er mer opptatt av å komme seg forbi dem, enn å ta hensyn til andre i trafikken. Som barnet i bilen.

«Jag ska inte ta upp din tid i onödan, jag förstår att den är väldigt värdefull för dig. Så jag vill bara i all hast passa på att berätta för dig att för ett drygt år sedan blev jag pappa till en liten pojke. Han heter Nicholas.»

«Jeg skal ikke bruke for mye av din dyrebare tid, fordi jeg forstår at den tydeligvis er svært verdifull for deg. Så verdifull at du åpenbart setter andre personers liv i fare for å spare noen få sekunder.
Jeg vil bare passe på å si at jeg er pappa til en gutt på 11 år. Han heter Tobias, og er en livsglad, positiv og herlig gutt som elsker livet.»

Mens Backman forteller at rommet lyser opp når hans sønn og mammaen danser, er det latteren og smilet til Normanns sønn som lyser opp rommet.

Begge hadde de sønnene sine ved siden av seg i bilsetet da kvinnen kjørte forbi dem.

På norsk:

«Jeg vet ingenting om deg. Jeg vet ikke hvorfor du hadde så dårlig tid, eller hvorfor du utsatte både deg selv og andre for fare. Jeg vet heller ikke om du har sett filmene fra Statens vegvesen? Filmsnuttene som viser hvor store skader en bil i 60–70 km/t kan gjøre med en menneskekropp. Jeg vet ikke om du selv har barn, som du elsker over alt på jord? Eller om du har noe som helst begrep over hvor ømtålig og skjør en liten guttekropp er?»

På svensk:

«Jag vet inget om dig. Jag vet inte om du sett de där videoklippen på nätet om vad en bil i 100 kilometer i timmen kan göra med en människokropp av kött och blod. Och jag vet inte om du någonsin haft en ettåring sovandes på din mage, lyssnat på hans andetag, och insett hur ofattbart ömtålig den där lilla kroppen är.»

Dyrbar tid

Og så konklusjonen

«Så hur som helst: Jag ville bara säga att jag hoppas att det där som du hade så bråttom till var väldigt viktigt.

Och att du hann dit i tid.»

Og

«Uansett: jeg ville bare si at jeg håper at det var noe veldig viktig du måtte rekke. At det var noe som var så viktig at du var villig til å sette andres liv i fare.
Og at du kom frem i tide.»

Normann publiserte sin artikkel like før klokken ti fredag formiddag og ikke uventet gikk den hjem hos leseren og skapte debatt. Helt til noen timer senere da han av en leser beskyldes for plagiat av Backmans blogg. Hvorpå Normann svarer at det ikke er noen tvil om at den har vært både inspirasjon og kilde. Omtrent samtidig legger han til i artikkelen at den er skrevet i inspirasjon av Backmans blogg med lenke til den svenske siden.

Selvopplevd

Espen Norman leste selv Backmans blogg for et år siden og kjente seg selv igjen i opplevelsen. For det han forteller om er selvopplevd, forteller han. Blogginnlegget gjorde at han fikk lyst til å fortelle om sin opplevelse.

- Den er veldig bra skrevet og det er mange elementer som er veldig like. Jeg ble inspirert og det skulle jeg opplyst om på bedre måte, særlig på papir. Det skulle jeg gjort fra begynnelsen av. Jeg får litt juling, og det fortjener jeg sånn sett.

At de to innleggene er tett på hverandre med tanke på opplevelsene, og særlig avslutningen, viser Norman til at han satt igjen med elementer av spørsmålene selv, og synes at Backman beskriver det på en utrolig flott måte som han har lyst til å dele.

- Det treffer hjertet.

Fredriksstad Blad vil på papir i morgen fortelle sine lesere i en plugg at Normanns innlegg er inspirert av Backmans blogg.

Powered by Labrador CMS