Erland Bakke, her fra forrige gang PFU behandlet klage fra Bakke mot VG.

Presseetikk

Erland Bakke med ny PFU-klage mot VG

Klager igjen på omtale av Max Social-profiler.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Erland Bakke har levert sin fjerde klage til Pressens Faglige Utvalg (PFU) mot VG, viser innsyn fra PFU-sekretariatet.

Tidligere i år vedtok PFU kritikk mot VG for den undersøkende artikkelserien «Kjendismanageren» om Bakke.

Bakke har før klaget VG inn for å blande redaksjonelle og kommersielle interesser, uten at VG har blitt felt. Dette er også tema for den nye klagen:

Bakke skriver i klagen om to VG-anmeldelser «hvor VG sin bakenforliggende rolle ikke blir oppgitt», og sikter til at profiler knyttet til VG eller det VG-eide managementet Max Social omtales i anmeldelsene.

Merket anmeldelser

Klagen gjelder VGs anmeldelse av TV 2-programmet «Forræder», der VGTV-profil Mads Hansen er programleder, og Max Social-profil Kristin Gjelsvik er deltaker, samt en anmeldelse av «Ukas låter» der det ikke gikk fram at artistene Marcus & Martinus er Max Social-profiler.

«Jeg forstår at VG må få lov til å anmelde hva de selv ønsker, også hvor deres ansatte, programledere og profiler er med. Men da burde de overholde det klare påbudet som ble gitt av PFU før sommeren om å opplyse om deres bindinger til disse personene», skriver Bakke i klagen, med henvisning til forrige PFU-diskusjon om VG og Max Social.

VG har etter første publisering merket begge anmeldelsene med opplysninger om Max Social-tilknytningene.

Alle Bakkes fire klager mot VG har kommet i 2022; Bakke har i tidligere år stått oppført som PFU-klager mot Nettavisen og Tønsbergs Blad sammen med sin tidligere klient John Arne Riise.

Ikke fanget opp av systemet

VG avviser presseetiske brudd i tilsvaret, signert ansvarlig redaktør Gard Steiro.

«Det er ikke påkrevd at vi i enhver omtale av TV2-programmet 'Forræder' skal opplyse at Hansen også leder programmer som sendes på VGTV. Dette er ingen skjult binding. Det er heller ikke slik at TV2 eller NRK i alle saker om personer som deltar i programmer på TV-kanalene opplyser om dette», står det i tilsvaret.

Gard Steiro, ansvarlig redaktør i VG.

Om Marcus & Martinus-anmeldelsen, påpekes det i tilsvaret at låta fikk terningkast tre:

«Det faller på sin egen urimelighet at denne omtalen skulle være en håndsrekning til Marcus og Martinus. En dårlig anmeldelse er sjelden bra for artister, ei heller at det formidles på VGs førsteside. Bakgrunnen for at låten ble anmeldt er naturligvis at duoen er svært kjente.»

VG har et system som skal fange opp omtale av Max Social-profiler så redaksjonen kan legge inn en standardtekst, men i tilfellet med Marcus & Martinus fanget systemet ikke opp artistnavnene, skriver VG.

– Vil skje at vi glipper

Steiro understreker i tilsvaret at VG har pålagt seg selv strenge krav om merking, at de lojalt følger føringer gitt fra PFU og retter mangler så snart som mulig.

«Men det vil forekomme forsinkelser. Det vil skje at vi glipper. En leser som aktivt jakter på feil, vil kunne finne dem. Selv automatiserte prosesser kan svikte når det kommer til enkeltartikler eller videoinnslag.»

Han avslutter:

«Denne saken handler ikke om manglende vilje til å vise åpenhet jfr. Vær Varsom-plakatens punkt 2.3, men om en klager som leter etter feil og forsinkelser. Det er klagers fulle rett, men eksemplene hans utgjør ikke presseetiske brudd.»

VGs stabssjef Øyvind Næss opplyser til Journalisten at VG ikke har ytterligere kommentar om PFU-klagen.

Powered by Labrador CMS