Forfatter Frode Grytten har skrevet en lang featurereportasje om året politiske valgkamp for magasinet Vinduet.

Frode Grytten gjør journalist-comeback i anledning valgkampen

– Å være journalist ute i felt var enda morsommere enn jeg husket.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forfatter og tidligere journalist Frode Grytten og fotograf Helge Skodvin brukte over én måned på å følge politikken frem mot valgkampen, og flere dager i felt med å dokumentere Erna Solberg og andre politikere i deres forsøk på å vinne velgernes hjerte og stemme på Vestlandet.

Resultatet ble featureartikkelen «2021: Ein valgkampodysé», som ble publisert i det litterære tidsskrift Vinduet rett før helgen.

Det var kanskje overraskende for mange at Grytten tok frem reportasjepennen igjen etter flere år med stillhet på det journalistiske feltet.

– Så du er tilbake som journalist?

– Ja. Jeg hadde veldig lyst til å jobbe med Skodvin, som er en veldig god fotograf. Å være journalist ute i felt og rapportere fra det virkelige liv, var enda morsommere enn jeg husket det var. Vi har storkost oss hele veien, sier Grytten til Journalisten.

Tidskrevende arbeid

I innledningen til reportasjen skriver Grytten:

«Eg er rusten, eg må innrømme det. Eigentlig hadde eg tenkt opninga slik: Heilt svart, heilt stille. Så lyd. Så Richard Strauss sin Also Sprach Zarathustra. Blåsarar. Paukar. Så lys. Så morgon. Kloden som langsamt kjem til syne i teksten, flytande poesi ute i rommet.

Men her trampar Erna Solberg rett inn i reportasjen min, kledd i blått»

Grytten er nok for de fleste mest kjent som forfatter. Han har skrevet skjønnlitteratur i tyve år og har blant annet gitt ut romaner, lyrikk, noveller og barnebøker.

Men før han valgte å satse for fullt på litteraturen, var han journalist i Bergens Tidende i 15 år. Elsket av mange for sine pussige featurereportasjer, reportasjer som enkelte ganger også var litt omstridte. På et tidspunkt sa han opp stillingen.

– Det var et valg, og det har jeg egentlig ikke angret på, sier han.

En av grunnene til at han sluttet som journalist var at han følte at tids- og ressurskrevende journalistikk fikk stadig mindre plass i norsk presse.

– Jeg syns at dagens journalister er flinkere enn noen ganger. De er veldig kunnskapsrike, dyktige, kritiske og analytiske. Men drivet i bransjen har blitt større i løpet av de siste tyve årene. Tempo er høyere, noe som fører til en type dekning som er uheldig for journalistikken, sier han.

Lite fokus på velgerne

Han mener videre at dekningen av årets valgkamp i stor grad har vært opptatt av personfokus på politikere og det politiske spillet.

– Politisk journalistikk inneholder en del maniske intervjuer og målinger. Jeg syns det er påfallende at det finnes fravær av velgere som kilder, og av verden ellers.

– Var denne reportasjen et forsøk på å skape noe i kontrast til den journalistikken?

– Nei, jeg hadde egentlig bare et mål om å skrive en god reportasje. Det var ikke et forsøk på å være en motstemme.

– Kommer du til å skrive flere journalistiske reportasjer fremover?

– Det er mulig dette bare var en engangstilfelle.

Han forteller videre at han ønsket å bidra i Vinduets nye satsing med nettutgave, med redaktørene Simen V. Gonsholt og Ola Innset i spissen. Selv er han i redaksjonsrådet til Vinduet, sammen med blant annet Klassekampen-journalisten Yohan Shanmugaratnam.

– Om de ønsker å sende meg ut i feltet igjen, så ville det vært gøy. Det sier jeg ikke nei til, tilføyer han.

Powered by Labrador CMS