Journalist Henrik Evertsson står tiltalt i det svenske rettssystemet for brudd på gravfredsloven ved «Estonia».

Klart for straffesak mot «Estonia»-regissøren:
– Kommer til å nekte straffskyld

Henrik Evertsson risikerer fengselsstraff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag 25. januar går saken mot journalist Henrik Evertsson og ROV-operatør Linus Andersson for retten i Gøteborgs tingsrätt.

Evertsson, som bor i Norge, har regi på dokumentarserien «Estonia - funnet som endrer alt», mens Andersson styrte undervannsfarkosten som dokumenterte tidligere ukjente skader på skipet.

De står tiltalt for brudd på den egne gravfredsloven som hersker i og rundt det forliste skipet i Østersjøen, og som kan straffes med fengsel i opptil to år.

– Ingen tør å spå

– Jeg går til denne saken med blandede følelser. Vår journalistikk har hittil medført at tre regjeringer skal gjennomføre nye ekspertundersøkelser av vraket. Samtidig dras jeg inn i en sak som dette. Men sånn er det, vi får stå i det, sier Evertsson til Journalisten.

– Jeg kommer til å nekte straffskyld på mandag. Jeg mener vi ikke har brutt loven om Estonias gravfred. Det vi har gjort er en veldig skånsom observasjon av vraket på en viss avstand, sier han.

– Er du bekymret for at saken kan ende med straff?

– Nå er dette en spesiallov som har eksistert siden 1995, og aldri har blitt testet i retten. Mitt inntrykk er at ingen tør å spå om hva som kommer til å skje. Vårt standpunkt er at også Estonia-ulykken må kunne granskes journalistisk, så får det være opp til retten hva som skjer videre.

– Opplever du at du har støtte i ryggen?

– Ja, jeg tror jeg har talt et titalls europeiske journalistorganisasjoner som har protestert mot tiltalen, i tillegg til flere andre grupper, og det er naturligvis veldig fint med den støtten.

«Not a crime»

Nordiske pressorganisasjoner har reagert samlet, blant annet i et innlegg publisert hos Journalisten:

«At Sverige tiltaler journalister for å ha samlet inn informasjon som er av stor offentlig interesse, er i strid med både svensk og internasjonal rett», skrev organisasjonene, og videre:

«I internasjonale sammenhenger må vi ofte kjempe for journalister som blir tiltalt og fengslet bare fordi de har gjort jobben sin. Nå gjør vi det her i Norden, og vi sier som vi alltid sier: 'Journalism is not a crime'. »

Saken går for retten mandag 25. og tirsdag 26. januar.

Powered by Labrador CMS