Aksjonister fra Extinction Rebellion Norge stengte for transport ut av Sjursøya oljeterminal i Oslo i forrige uke.

Politiet tar selvkritikk etter klimaaksjon

– Skal ta lærdom av denne hendelsen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I løpet av den siste uken har Extinction Rebellion (XR) gjennomført flere aksjoner der de har sperret for transport fra Sjursøya oljeterminal i Oslo.

Under aksjonen onsdag i forrige uke ble dokumentarfilmskaper Thomas Østbye pågrepet mens han filmet aksjonen, noe som har skapt sterke reaksjoner.

Nå tar politiet selvkritikk:

I en e-post til Journalisten onsdag forklarer Oslo politidistrikt at de i etterkant har gjennomgått pågripelsen. I redegjørelsen står det blant annet:

«I ettertid har politiet erkjent at det ikke var nødvendig å fjerne og pågripe journalisten/dokumentaristen på denne måten og at det gikk ut over hans mulighet til å dokumentere aksjonen.»

Uklare skillelinjer

Enhetsleder for Fellesoperative tjenester i Oslo politidistrikt, Martin Strand, forklarer i en e-post hvorfor pågripelsen skjedde i utgangspunktet.

– Forklaringen på at dokumentaristen ble fjernet og pågrepet må sees i sammenheng med at aksjonen ikke var meldt til politiet og at politiet derfor ikke hadde fått mulighet til å tilrettelegge for at pressen kunne få gjort jobben sin på stedet, skriver Strand.

Videre påpeker han at Østbye ikke hadde pressevest eller andre ting som identifiserte ham som journalist. Østbye opplyste om dette, men kunne ikke dokumentere det overfor politiet, skriver Strand.

– For politiet var det derfor uklart om han var der som observatør eller om han også var aktivist. I denne situasjonen valgte politiet å bortvise han på samme måte som andre. Politiet erkjenner at de med fordel kunne ha brukt mer tid på å få avklart hans rolle før det ble besluttet bortvisning, skriver Strand.

Overrasket av Delta-troppen

Pressefolk Journalisten har snakket med, har festet seg ved utsagn og opptreden fra politiet under klimaaksjonen.

Fotograf og journalistikkstudent ved Oslo Met, Johannes Laukeland Fester Sunde, var selv til stede under aksjonen. Det resulterte i en reportasje for Journalen, hvor han skriver:

«(...) Tjenestemennene fikk vite hva Journalen skulle her, men ga inntrykk av å ikke skille mellom aksjonist og journalist.

Fotograf og journalistikkstudent Johannes L. F. Sunde på Extinction Rebellion-aksjonen forrige onsdag.

– Å skrive om dette er også en slags demonstrasjon, å skille på det blir ordkløyveri, uttalte den ene politimannen da Journalen protesterte mot sammenblandingen.»

Som student og fersk journalist har ikke Sunde hatt mye med politiet å gjøre tidligere. Han har dermed lite sammenligningsgrunnlag, men forteller at han stusset over kommentaren fra politimannen.

– Da jeg var tilbake på campus etter den første aksjonen forhørte jeg meg om hvilke rettigheter politiet har over journalister i slike situasjoner. Det var før jeg hørte om arrestasjonen av Østbye, sier han.

Det var ikke bare bortvisninger og arrestasjonen som fikk Sunde til å rynke på nesen. I teksten fra Journalen skriver han videre:

«Samtidig skal det ha vært et sjokk da Beredskapstroppen Delta kom første aksjonsdag. Tidligere har vanlig politi brutt opp sperringene til Extinction Rebellion. Delta-troppen er spesialtrent mot terrorisme og gisselsituasjoner.»

– De ser ut som den harde delen av lovens lange arm, for å si det sånn. Igjen – jeg har ikke så mye sammenligningsgrunnlag, men jeg vil jo tenke at Beredskapstroppen er litt overkvalifisert. Men om jeg legger godviljen til kan det også være rent materielle grunner til at de var der, sier Sunde.

«Aktivistpresse»

NTB-fotograf Torstein Bøe var også til stede ved en av aksjonene. I motsetning til Sunde har han lang erfaring med kommunikasjon med politiet. Han forteller at lite var utenom det vanlige, sett bort fra én kommentar.

Fotograf i NTB, Torstein Bøe.

– Politiet sa til meg at de hadde begynt å skille mellom «aktivistpresse» og oss i pressen. Jeg lurer litt på hvordan de skiller på det. Utenom det var det ikke noe annerledes enn andre oppdrag med politiet, skriver Bøe til Journalisten.

Journalisten har opplyst politiet om de to fotografenes beskrivelser. I en e-post skriver enhetsleder Strand følgende:

– Beredskapstroppen er politiets innsatsenhet mot terror og organisert og annen alvorlig kriminalitet. Politiet vil presisere at vi ikke anser aksjoner av den typen som Extinction Rebellion gjennomførte på Sjursøya som terror eller alvorlig kriminalitet, skriver han og utdyper:

– Grunnen til at personell fra beredskapstroppen ble brukt er fordi beredskapstroppen har tilgang til og erfaring med bruk av verktøy som er nødvendig for å løsne aksjonister som har lenket seg fast. Bruk av kutteverktøy medfører en viss risiko for skader og ubehag. Ved å benytte personellet med mest erfaring med denne typen verktøy reduserer sjansene for skader og ubehag hos aksjonistene.

Avslutningsvis skriver politiet følgende:

«Politiet respekterer at journalister har en viktig jobb med å dokumentere aksjoner og vil så langt det er mulig og forsvarlig bidra til at pressen får best mulig arbeidsforhold. Politiet skal ta lærdom av denne hendelsen og i fremtiden bli flinkere til å skille mellom journalister/dokumentarister og aktivister – også ved ikke meldte aksjoner.

Politiet skal også bli tydeligere på å informere om at pressen har særlige rettigheter, men at det følger visse forpliktelser med disse rettighetene, og da særlig det at man må avstå fra selv å være en del av aksjonen og at man må kunne identifisere seg som journalist.»

Powered by Labrador CMS