Hackingen var ifølge søksmålet et forsøk på å skaffe tilgang til meldinger sendt av journalister, diplomater og andre. Foto: NTB scanpix

Hacket Whatsapp for å få tilgang til meldinger fra journalister

Facebook saksøker israelsk selskap for dataangrep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Facebook saksøker det israelske dataovervåkingsselskapet NSO Group og hevder at det tidligere i år hacket seg inn i meldingstjenesten Whatsapp.

Hackingen var ifølge søksmålet et forsøk fra NSO Group på å skaffe tilgang til meldinger sendt av journalister, diplomater, menneskerettsaktivister, offentlige tjenestemenn og andre.

Facebook krever at NSO Group utestenges fra deres plattformer, samt erstatning for hackingen som har funnet sted, ifølge Reuters.

NSO Group har ennå ikke kommentert anklagene i søksmålet fra Facebook-eide Whatsapp.

Ifølge søksmålet, som er fremmet ved District Court i San Francisco, utnyttet NSO Group også en mangel i Whatsapps teknologi for videosamtaler til å kapre mobiltelefoner, noe som ble kjent i mai.

Etterforsket

Det har tidligere ikke vært kjent hvem som sto bak hackingen, men Whatsapp-sjefen Will Cathcart skriver tirsdag i et innlegg i Washington Post at det var israelske NSO Group.

– Etter måneder med etterforskning kan vi nå si hvem som sto bak dette angrepet. Vi har i dag fremmet et søksmål ved en føderal domstol som forklarer hva som skjedde og som utpeker det internasjonale teknologiselskapet NSO Group som ansvarlige, skriver han.

– Selv om angrepet deres var svært sofistikert, var ikke forsøket deres på å skjule sporene like vellykket, skriver Cathcart.

Israelsk etterretning

NSO Group ble ifølge Forbes grunnlagt av tre israelere med bakgrunn fra israelsk etterretningstjeneste i 2010, har hovedkvarter i Herzliya rett nord for Tel Aviv og rundt 500 ansatte.

Ifølge BBC var det trolig det israelske forsvarets Enhet 8200, som driver storstilt innhenting av signaletterretning, som finansierte oppstarten av selskapet.

Selskapet har vært i medienes søkelys en rekke ganger de siste årene, blant annet etter at New York Times avslørte hvordan det hadde bistått mexicanske myndigheter med å overvåke telefonene til noen av landets fremste journalister, menneskerettighetsadvokater, korrupsjonsbekjempere og regjeringskritikere.

Skandaler

NSO Group forsynte ifølge flere medier også Saudi-Arabia med såkalt Pegasus-teknologi som ble benyttet til å avlytte regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi før han ble likvidert på landets konsulat i Istanbul i oktober i fjor.

Det israelske selskapet er også koblet til en rekke andre skandaler, blant annet forsøk på å avlytte ansatte i Amnesty International og overvåking av opposisjonelle og menneskerettsaktivister i en rekke land verden over, blant dem også autoritære regimer.

Aktivister har gått rettens vei i israel i et forsøk på å presse myndighetene til å nekte NSO Group eksportlisens for sin omstridte teknologi.

Powered by Labrador CMS