QAnon-teoriene spres nesten ikke på sosiale medier lenger. Bildet viser QAnon-forfekter Jake Angeli, «QAnon-sjamanen», i november 2020.

Ny rapport: QAnon i ferd med å forsvinne fra nettet

Sensur på sosiale medier med sterk effekt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Antallet innlegg som sprer eller støtter de mange konspirasjonsteoriene samlet under paraplyen «QAnon», er i fritt fall, viser en studie fra Atlantic Councils såkalte Digital Forensics Lab, omtalt blant annet hos Axios.

Mange av QAnon-teoriene spinner ut fra at Donald Trump skulle være en frelserskikkelse som i hemmelighet kjempet mot en sammensvergelse av makteliten i USA, som ifølge QAnon driver med (blant annet) kannibalisme og pedofili.

I sentrum av konspirasjonsuniverset sto en skikkelse bare kjent som «Q», som delte kryptiske meldinger på nettet, mildt sagt åpne for egen tolkning.

Bratt nedgang

Teoriene og bevegelsen fikk et definitivt «gjennombrudd» 6. januar i år, da flere av de arresterte etter stormingen av Kongressen i Washington D.C. var personer knyttet til miljøet.

Men nå er QAnon-bevegelsens grep om nettet i ferd med å svinne helt hen, ifølge studien.

Analyse av mer enn 40 millioner henvisninger til kjente QAnon-mottoer det siste året, både på brede plattformer som Facebook og Twitter og smalere som Gab og Parler, viser at språket som tidligere spredte teoriene er i ferd med å dø helt ut.

Analysen tar for seg kjente fraser som «the storm», «the great awakening», «save the children» og «WWG1WGA» (Where we go one we go all), og finner at nedgangen er bratt:

Der QAnon-språket ofte ble funnet i mer enn 300.000 innlegg daglig i datasettet fra 2020, var nivået ofte nede på under 10.000 tilfeller i mars og april 2021.

Effektiv sensur

Dermed har kraftige grep mot feilinformasjon fra gigantene Facebook, Twitter og Google tilsynelatende hatt stor effekt.

Twitter har blant annet sperret opp mot 150.000 kontoer som delte QAnon-relaterte innlegg.

Facebook har selv hevdet at advarsler om falsk informasjon stopper folk fra å klikke seg videre i 95 prosent av tilfellene.

Legger om språket

Andre faktorer kan også ha spilt inn på nedgangen i QAnon-diskursen de siste månedene, ifølge rapporten:

  • Den mystiske «Q» har tilsynelatende sluttet å publisere meldinger
  • Noen av de mest engasjerte følgerne har endret frasene de bruker, for å «kamuflere» språket
  • Donald Trump tapte presidentvalget i 2020

Det er heller ikke slik at følgerne bare har flyttet QAnon-diskusjonen til Gab eller Parler, ifølge rapporten: Selv om QAnon-språket i løpet av 2020 ble mer brukt på alternative plattformer, har ikke økningen vært i nærheten av å kunne måle seg med den tidligere spredningen på de største plattformene.

Løselig knyttede miljøer gjenstår

Men menneskene og teoriene som utgjorde QAnon finnes fremdeles, selv om preget på det åpne nettet er mindre synlig:

«I kjølvannet finner man en slags ny-QAnon: En samling løselig knyttede konspirasjonssentrerte bevegelser som sprer mange av de samme falske påstandene, uten de språklige kjennetegnene som definerte QAnon-miljøene i årene de opplevde vekst», står det å lese i rapporten (journalistens oversettelse).

Videre:

«Funnene gir ingen klar konklusjon om at konspirasjonsteoribevegelsen forsvinner totalt, men heller at QAnon-bevegelsen er i ferd med å fjerne seg fra Q, og er i endring under Bidens presidentperiode.»

Hele rapporten er tilgjengelig her.

Powered by Labrador CMS