Selger fagblader på kreditt

Medieselskap tilbyr høy-rentelån til de som vil overta fagbladdivisjonen deres.

Publisert Sist oppdatert

Dårlig kontantstrøm er ingen hindring. Reed Elsevier skal ha tilbudt to dusin investorselskaper som har vist interesse for Reed Business Information (RBI) å låne deler av kjøpesummen for fagbladgruppen, ifølge Financial Times (FT).

RBI er verdsatt til over 10 milliarder kroner, og inkluderer internasjonalt anerkjente titler som New Scientist og Computer Weekly. I Norge eier de blant annet Byggaktuelt. Moderselskapet Reed Elsevier, har lenge ønsket å kvitte seg med RBI for å minske eksponeringen mot det konjunkturutsatte annonsemarkedet. Nå viser det seg at de skal ha tilbudt interessenter ca. 1,6 milliarder av kjøpesummen til en rente på 16 prosent.

Kreativt

– Det er ikke noen normal måte å subsidiere en kjøpesum på, så dette er veldig kreativt. Men til 16 prosent rente skjønner jeg jo hvorfor de gjør det, det hadde vært mulig å finne mye billigere finansiering, sier Gunnar Bjørkavåg, konsernsjef i Norges Handels og Sjøfartstidende (NHST) til Journalisten.

Også Mecom lånte

Prosentsatsen ligger ti prosent over LIBOR, som er den satsen banker bruker når de låner penger av hverandre. Da Mecom kjøpte Orkla Media i 2006, fikk han et tilsvarende lån fra Orkla på 1,09 milliarder, med en rente som lå fem prosent over LIBOR.

Reed Elsevier forventer å motta rundt et halvt dusin bud. Den første budrunden finner sted i august, melder FT.

Powered by Labrador CMS