En video med oppsiktsvekkende påstander om koronavirusutbruddet fikk leve hos Nettavisen i ei uke. Nå er den slettet.

Nettavisen har slettet mystisk virusvideo

– Så sterk tvil om videoens ekthet at vi valgte å avpublisere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Journalisten omtalte i flere saker i forrige uke en uverifisert video med oppsiktsvekkende påstander om koronavirusutbruddet, som i Norge hadde blitt publisert blant annet hos Nettavisen.

En uidentifisert person, som skal være en sykehusansatt på innsiden av isolerte Wuhan, hevdet i videoen at mer enn 90.000 personer var smittet av viruset i Kina, på et tidspunkt da offisielle tall lå på under 1000.

Nettavisen understreket at videoen «kan være laget for å skremme folk og/eller for å skade kinesiske myndigheter».

Død lenke

På fredag gjorde Faktisk.no en videooppsummering av hva vi vet og ikke vet om videoen, som fremdeles har et helt ukjent opphav. En rekke detaljer ved videoen gjør at Faktisk mener det er «ganske gode grunner» til å tvile på ektheten.

Nå har Nettavisen slettet videoen. Lenken der videoen og en tilhørende artikkel fantes, fører ingen steder lenger.

Det er på grunn av nettopp Faktisk, opplyser nyhetsredaktør René Svendsen.

– Vi avpubliserte etter at Faktisk konkluderte med at det ikke var mulig å verken verifisere eller avkrefte videoen. Det som kommer fram i faktasjekken de har gjort mener jeg sår så sterk tvil om videoens ekthet at vi valgte å avpublisere, sier Svendsen til Journalisten.

Tannlegemaske

Han viser spesielt til innvendingene Faktisk har om utstyret personen på videoen er iført, som skiller seg fra alle tilgjengelige bilder av helsepersonell i Wuhan.

Plastvisiret som brukes på videoen viste seg å være en tannlegemaske uegnet for bruk i Wuhan, ifølge forhandleren.

Svendsen forklarte opprinnelig publiseringen med å vise til tidligere tilfeller der kinesiske myndigheter har holdt tilbake informasjon om alvorlighetsgraden av smitteutbrudd.

Nå er videoen borte, uten at Nettavisen forteller lesere som kan ha sett den om grunnlaget for slettingen:

– Saken lå til slutt bare i arkivet, med knapt noen trafikk, så jeg var bare opptatt av å avpublisere raskt og effektivt så vi tok konsekvensene av funnene til Faktisk, sier Svendsen.

Journalisten omtalte også at NTBs nyhetsredaktør Sarah Sørheim reagerte på at artikkelen med og om videoen hadde NTB som første byline. Denne krediteringen ble fjernet på fredag, før selve artikkelen ble slettet.

Powered by Labrador CMS