Ansvarlig redaktør Harald Klungtveit og journalist Pål Nordseth i Filter Nyheter.
Ansvarlig redaktør Harald Klungtveit og journalist Pål Nordseth i Filter Nyheter.

PFU må ta stilling til to klager mot Filter Nyheter

Skjult kamera i NRK-dokumentar er også klaget inn.

Publisert

Når Pressens Faglige Utvalg (PFU) møtes onsdag 28. oktober, skal to klager mot Filter Nyheter behandles.

Den første klagen går på manglende omtale av en frifinnelse.

I fjor høst ble tre menn ble dømt for hatefulle ytringer i Kristiansand tingrett etter å ha hengt opp hakekorsflagg i byen. En dom som ble omtalt av Filter Nyheter. Men etter at mennene fikk dommen omgjort og ble frikjent i lagmannsretten i juni i år, gikk det bare et par døgn før en PFU-klage tikket inn mot nettavisen for manglede omtale av frifinnelsen.

Regner ikke med fellelse

Klagen er skrevet av Johan Slåttavik, med samtykke fra en av de nå frikjente mennene, Ronny Bårdsen.

Bårdsen har ifølge NRK vært aktiv i Den nordiske motstandsbevegelsen, i likhet med de to andre nå frikjente mennene i flaggsaken.

I klagen vises det til punkt 4.5 i Vær varsom-plakaten (VVP), der det lyder: «[...] Det er god presseskikk å omtale en rettskraftig avgjørelse i saker som har vært omtalt tidligere.»

«Nå har det snart gått tre dager, og oppdateringen i saken er fremdeles ikke publisert av Filter», skriver Slåttavik i et tillegg til klagen, sendt 1. juli.

Dommen ble for øvrig ikke rettskraftig før rundt 10. juli: Da bekreftet Statsadvokatene i Agder at de ikke anket dommen fra lagmannsretten.

– Klagen til PFU er noe jeg tok initiativ til for å belyse forskjellsbehandling og tendensiøse holdninger hos norske medier, og dermed også PFU. Jeg regner med at Filter og redaktør Harald Klungtveit blir blankt frifunnet for et forhold som tilsvarer grunnlag for en lang rekke tidligere fellelser i PFU, har Slåttavik tidligere uttalt til Journalisten.

Filter Nyheter har i ettertid publisert en lengre artikkel om frifinnelsen.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av klagebehandlingen.

Hemmelig Facebook-konto

Klage nummer to mot Filter Nyheter er fra Øyvind Eikrem, førsteamanuensis i psykologi ved NTNU i Trondheim.

Den innklagede artikkelen ble publisert 20. februar 2020, med tittel «NTNU-Eikrem brukte hemmelig Facebook-konto til å hisse opp rasistiske nettdebatter». Artikkelen er illustrert med et bilde av Eikrem og klipp fra den hemmelige Facebook-kontoen.

Eikrem skriver i sin klage at han reagerer på at Filter Nyheter er helt sikre på at han har skrevet dette. Ifølge klager bygger artikkelen kun på antagelser.

Han skriver videre at påstandene som Filter Nyheter kommer med ikke er etterprøvbare på noen måte:

«At Filter Nyheter forteller at de har snakket med noen anonyme vitner (…) og har noen skjermbilder (…), er ikke akkurat et grunnlag for å fremme de påstandene som de her gjør».

Filter Nyheter avviser klagen, og mener klager ikke peker på noen feil i artiklene.

Les PFU-sekretariatets oppsummering av klagebehandlingen.

NRK med skjult kamera

En tredje klage på dette PFU-møtet som det er knyttet ekstra interesse til, er klagen fra Norges Bondelag mot NRK. Klagen tar for seg den mye omtalte Brennpunkt-dokumentarfilmen «Griseindustriens hemmeligheter», laget av Piraya Film for NRK.

I dokumentaren brukes det skjult kamera for å avsløre lovbrudd.
I dokumentaren brukes det skjult kamera for å avsløre lovbrudd.

Norges Bondelag mener NRK har begått et presseetisk overtramp fordi dokumentaren - slik de ser det - er laget av dyrevernsaktivister, noe NRK burde gjort seerne oppmerksomme på.

«Lovbrudd som framkommer i programmet, er like alvorlige uavhengige om det er en aktivist eller ikke som har filmet med skjult kamera. Det i seg selv er likevel ikke et argument for ikke å overholde V[V]P og opplyse om relevante forhold av betydning for de vurderingene publikum gjør seg når de ser programmet og i etterkant. En annen konsekvens er at dette også bidrar til å utviske skille mellom kommentarer og fakta», skriver klager.

NRK avviser at det er begått presseetiske overtramp i de påklagede publiseringene.

NRK skriver videre i sitt tilsvar:

«Vi kjenner oss ellers ikke igjen i beskrivelsen klager gir av filmen. I filmen kommer det tydelig frem hva som er fokuset, og hvilken motivasjon regissøren har for å lage filmen.»

Og videre:

«At han lenge har vært opptatt av dyrevelferd. Et subjektivt fortellerståsted er en velkjent fortellerteknikk som gir seerne mulighet til å forstå budskapet bedre, og gir dem mulighet til å gjøre seg opp sin egen mening.»

Les PFU-sekretariatets oppsummering av klagebehandlingen.

Disse sakene skal også behandles av PFU:

Åpne saker:

Lukkede saker:

  • Anette Eriksen mot Haugesunds Avis
  • NN mot Valdres

Journalisten strømmer alle de åpne sakene fra møtene i Pressens Faglige Utvalg. Du kan følge møtet direkte her på Journalisten eller se det i opptak i ettertid.

Møtet strømmes også på Facebook og Youtube.

Ønsker du å vise PFUs behandling av utvalgte eller alle saker på egen nettside? Det kan du lese mer om her.

Powered by Labrador CMS