– Målet vårt er at ingen blir sagt opp, men at vi kan komme med frivillige løsninger, sier klubbleder i Dokumentar og samfunn, Annette Hobson, om nedbemanningen i avdelingen.
Foto: Marte Vike Arnesen
NRK-kutt
Flere avdelinger hardt rammet av NRK-kutt: – En alvorlig situasjon
Folk er lei seg og urolig, sier klubbleder.
I dag har NRKs ledelse besluttet budsjett for 2023. De ansatte har fått beskjed om at kringkasteren må spare rundt 300 millioner på neste års budsjett.
Journalisten har snakket med klubblederne i Kultur og Dokumentar og samfunn, og med avdelingslederen i Underholdning. Disse er blant flere avdelinger som vil bli rammet.
Stillinger forsvinner
I ettermiddag var klubblederne i møte med ledelsen for diskutere endringene i avdelingene. Ifølge NJ-klubbleder for Dokumentar og samfunn, Annette Hobson, skal avdelingens budsjett for 2023 kuttes med 15,5 millioner kroner.
Det har blitt foreslått at de skal begrense produksjonen av Samfunnspodden Ekko, men i hvilken form er foreløpig uklart, sier Hobson. I tillegg er det foreslått at vil en ny TV-serie som var planlagt for produksjon neste år, ikke vil bli laget.
– Avdelingen vår vil bli veldig hardt rammet. Det vil dessverre gå på bekostning av bemanning, sier Hobson.
Hun spesifiserer at omtrent 15-17 stillinger er foreslått kuttet i avdelingen.
– Folk her er kjempelei seg og urolig med mange ubesvarte spørsmål. Det som er viktig nå er at alle i NRK står samlet om dette og finner løsninger på tvers av avdelingene.
– Målet vårt er at ingen blir sagt opp, men at vi kan komme med frivillige løsninger, avslutter hun.
– Alvorlig situasjon
NJ-klubbleder i NRK Kultur, Jakob Arvola forteller at avdelingen hans får et budsjettkutt på 10,2 millioner kroner, derav 6,2 millioner blir permanente kutt.
– I all hovedsak blir det en justering i musikktilbudet til NRK Kultur. Vi skal også gå gjennom detaljer på hvordan NRK Klassisk vil se ut i fremtiden, men detaljene er ikke fastlagte ennå, sier han.
Han regner med at mellom fem og åtte stillinger vil rammes.
– Dette skal tas ut med naturlig avgang eller sluttpakker, sier Arvola.
Han mener dialogen mellom fagforeningen og ledelsen har vært svært god.
– Det har vært en ryddig prosess. Jeg oppfatter også at medlemmene i foreningen blir tatt til etterretning og er samarbeidsvillige. Samtidig er det viktig å understreke at dette er en alvorlig situasjon som NRK er i, og vi ønsker å være støttende i forhold til andre avdelinger som blir rammet hardere enn oss, sier han.
– Gode løsninger
Også NRK Underholdning melder om kutt. Ifølge fungerende redaktør i NRK Underholdning, Christina Rezk Resar, vil avdelingens budsjett kuttes med 15,4 millioner.
– Jeg tror vi har kommet frem til gode løsninger og at kuttene ikke vil ramme publikum så for stor grad. Foreløpig har vi ikke planer om nedbemanning, sier hun til Journalisten.
Kuttene skal skje i programmene fremfor å kutte stillinger: TV-aksjonen vil flyttes til Bergen, vårsesongen til Kåss til kvelds vil bli kuttet med tre programmer, og Lindmo med to programmer, opplyser Resar.
– Vi går også over til selvkjør på Nitimen og går for enklere flyt i P1-kveldsendingene.
Sports-kutt
NRK-kuttene rammer også NRK Sport hardt. På møtet med klubblederne tidligere i dag fikk sportsavdelingen vite at de rammes av det høyeste kuttet i kroner og øre av alle avdelingene som hører under Marienlystdivisjonen.
Journalisten erfarer at NRK Sports budsjett kuttes med rundt 18 millioner kroner. NRK har selv gått ut med at Sportsrevyen legges ned etter 60 år på skjermen.
– Utover Sportsrevyen-nedleggelsen, må vi kutte en del på noen store produksjoner. Samtidig er det noen som har sluttet, som ikke blir erstattet. Men i det store og hele blir de ansatte skjermet, sier Susann Michaelsen til Journalisten.